Huszárjáték

7 órája

Zsebeházi Napokon elevenedtek meg a magyar huszárok

Ha nincsen kultúra és hagyománytisztelet, akkor nincsen identitás, ezért is fontos minden évben megrendezni a Zsebeházi Napokat. Immáron 29. alkalommal gyűltek össze a hagyományőrző huszáregyesületek a zsebeházi téren.. Ausztriából és Erdélyből is érkeztek csapatok.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Tengőd Tüzérek, huszárok, lovasok és felderítők is részesei voltak az idei Zsebeházi Napoknak - emelte ki Fülöp Tibor Zoltán, a Zsebeházi Napok és a Kárpát-medencei Katonai Hagyományőrző Egyesületek Dalostalálkozójának szervezője Tengődön. Az eseményen a falu szülötte, Zsebeházi István, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején több ezredben is szolgált katonája előtt tisztelegtek. A háromnapos rendezvényre 17 egyesület csaknem 100 hagyományőrzője látogatott el. Az esemény központi helyszíne és főhadiszállása az 1889-ben épült Szellemház és annak udvara volt.
 

Zsebeházi mulatság.
Zsebeházi mulatság.


Kun István a Kolozsvár környéki Thoroczkay István Huszáregyesület elnöke, huszárkapitány érdeklődésünkre elmondta, Kolozsvár elindult a globalizáció irányába, nagyon fejlődik, ugyanakkor a magyarság száma folyamatosan csökken. Éppen ezért próbálják a nemzettudatot felébreszteni a magyar fiatalságban. Hozzátette, iskolákba is járnak rendhagyó történelemórát tartani. 

A Tápióbicskei Hagyományőrző Bitskey Gáspár Tüzércsapat már sokadjára vett részt a Zsebeházi Napokon

 Gödöny György az egyesület alapítója elmondta, lassan negyedévszázada foglalkoznak a hagyományőrzéssel, több ágyúval, a többi között Gábor Áronénak a hasonmásával is rendelkeznek. A csapatot nagyon sok rendezvényre kérik fel egész évben. Bődi Zoltán a Magyar Honvédvadász Hagyományőrző Sportcsoport egyik tagja a felderítőket képviselte. Lapunknak elmondta, a bemutatók első mozzanatiban szoktak feltűnni. Feladatuk egyszerűnek tűnik, azonban pontosan kell dolgozniuk, mert ők mérik fel és kémlelik ki az ellenség sorait. 

Fülöp Tibor Zoltán az esemény szervezője arról beszélt, Magyarországot nem a katonasága, hanem a kultúrája fogja megtartani, ezért is fontos minden évben megszervezni a Zsebeházi Napokat, ahol a Kárpát-medence hagyományőrzői bemutatkozhatnak az érdeklődőknek, és megismerhetik egymás egyesületeit.  

  Minden közösségnek megvan a lehetősége, hogy a magyar identitást erősítse.

 – hangsúlyozta Fülöp Tibor Zoltán. – Nem sokan vannak Magyarországon, akik a katonadalokat őrzik, mi azonban egy ilyen közösség vagyunk. Amellett, hogy ezt a  hagyományt, kultúrát igyekszünk fenntartani és átadni az utánunk jövő nemzedékeknek, nagyon jól tudjuk érezni magunkat éneklés közben – tette hozzá a szervező. Az esemény részeként megkoszorúzták Zsebeházi István sírját, és református istentiszteleten is részt vettek a huszárok.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában