Úszás

2023.11.27. 13:03

Bronzérmet nyert a barcsi úszó az országos versenyen

Két barcsi diák is indult a Magyar Speciális Olimpia Szövetség által rendezett országos úszóversenyen Százhalombattán. Egyikük a kétnapos verseny dobogósai között is helyet kapott.

Sonline.hu

Fotó: DUSE Barcs

A Szivárvány EGYMI két tanulója, Aranyi Alexa és Szabó Botond is lehetőséget kapott az idei évben az országos megmérettetésre. 

A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy ezek az emberek is képesek – megfelelő segítséggel – tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, illetve ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is. 

Szabó Botond Nagyatádon lakik, kiskora óta ott is úszik. A 25 méteres gyorson és mellen is döntőbe jutott, de azokon betegség miatt nem tudott részt venni, viszont indulhat a tavaszi országos versenyen. 

Aranyi Alexa is óvodás korában ismerkedett meg az úszással Barcson. Időközben a Dráva Úszó és Szabadidősport Egyesület tagja lett, s együtt úszik a többiekkel a nagy medencében, heti három alkalommal. Eddig nem hoztak sikert a versenyeredményei, de ebben az évben sikerült eljutnia Szabó Botonddal együtt a sérült gyermekek speciális megmérettetésre, ahol sorstársakkal küzdhetett, sérültségi fokuknak megfelelő kategóriákban és sikerült neki dobogós helyet is szerezni. Alexa a 25 méteres háton harmadik, a 25 méteres gyorson pedig negyedik lett.

A barcsi egyesület elnöke, Némethné Bojtor Beáta a Barcsmédiának elmondta, hogy a sérült gyermekeknek nincs diákolimpiája, paralimpiára pedig csak a Magyar Úszó Szövetség tagjaként lehet delegációt szerezni. Így a barcsi klub csak amatőr versenyen tud indulni. Speciális viadalokra eljutni sem könnyű, szülői támogatás és segítség nélkül az sem menne, mint ahogy az eredmények sem jönnének ezek nélkül, ez egy igazi csapatmunka.

A tavaszi fordulót újra megcélozza Aranyi Alexa és Szabó Botond, így akkor már mérhető lesz a két verseny közötti fejlődés is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában