Kézilabda

2024.06.26. 15:04

Norvégia után Dániát is legyőzte a remekül játszó junior válogatott

Az Európa-bajnoki címvédő magyar női juniur (U20) kézilabda-válogatott hibátlan mérleggel jutott el a szkopjei világbajnokság egyenes kieséses szakaszáig. Szilágyi Zoltán együttese a középdöntőben is ellenállhatatlan kézilabdát mutatott, Norvégia után Dániát is magabiztosan győzte le.

Fotó: Jure Banfi / kolektiff

 

Csoportkör

A csoportkörben aratott nagyarányú sikereken nem lepődtünk meg, hiszen Argentína és Mexikó sem tartozik a női kézilabda világelitjéhez, a Dél-Korea elleni tizenöt gólos győzelem viszont már jelzés értékű volt az U20-as válogatott játékerejét és formáját illetően. A csoportkörben a magyar válogatott vette be legtöbbször az ellenfelek hálóját (125 gól - 41,7-es mérkőzésenkénti átlag), a három összecsapáson kapott 48 gól pedig önmagáért beszél, a védelmet és a kapusok teljesítményét is méltatja, na meg persze a mezőnyben meghúzódó óriási különbségekre is rámutat.

Magyarország–Argentína 39–21 (19–12)

Magyarország–Mexikó 54–10 (26–3)

Magyarország–Dél-Korea 32–17 (13–9)

Középdöntő

A középdöntős kvartettbe két európai nagyágyú, Dánia és Norvégia érkezett a miaink mellé. Előbbi megnyerte csoportját, 33–25-re legyőzve északi riválisát. A magyar válogatottat túl nagy erőpróbára nem kényszerítő csoportkör után ezek az összecsapások már valódi értékmérőt rejtettek magukban. Norvégiát végül "csak" öt góllal győztük le, de a mérkőzés egyes periódusaiban tízgólos különbség is volt a két csapat között, így a végeredmény némileg csalóka, nem feltétlenül tükrözi a mérkőzés valódi képét. A magyar junior válogatottat aztán Dánia sem tudta megállítani, a nyolcgólos differencia önmagáért beszél. Szilágyi Zoltán együttese így hibátlan mérleggel jutott el a torna egyenes kieséses szakaszáig, miután mind  az öt eddigi összecsapását megnyerte.

Magyarország–Norvégia 31–26 (18–11)
Szkopje, játékvezetők: Garcia, Paolantoni (argentinok).
Magyarország: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 1, Csíkos 6, Faragó 3 (1), Farkas J. 5, Gém 1, Horváth, Kovács A. 3, Kövér 3, Panyi, Szabó A. 2, Szabó L. 2, Török, Varga 4 (2), Vártok 1. Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán.
Norvégia: Mardalen, Frisendal, Selnes (kapusok), Edner, Enger 1 (1), Gronstad 4, Husaas 4, Idland, Jullumströ 1, Kamburce 2, Kruse, Lae 2, Mjös 5, Pharo, Rosenberg 6, Solbakken 1. Szövetségi edző: Tore Johannessen.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 4/3, ill. 1/1. 


Magyarország–Dánia 31–23 (15–12)
Szkopje, játékvezetők: B. Correa, R. Correa (brazilok).
Magyarország: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 2, Csíkos 5, Faragó 4, Farkas 7, Gém 1, Horváth, Kovács 1, Kövér 3, Panyi, Szabó A. 4, Szabó L. 1, Török, Varga 1 (1), Vártok 2. Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán.
Dánia: Almind, Kaysen (kapusok), Bang 6, Jensen, Johansen 1, F. N. Larsen, J. K. Larsen 1, Laursen 2, A. L. Lund 1, E. B. Lund, Nickelsen 1, Nielsen 1, Thestrup 5, Vestergaard 3 (1), Vinther 1, Waage-jensen 1. Szövetségi edző: Larsen Flemming Dam.
Kiállítások: 2, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 1/1, ill. 1/1.

Az U20-as világbajnokságnak két meglepetéscsapata is van, az egyik az a Svájc, ahol egy roppant jónak ígérkező generáció bontakozik ki most már évek óta, illetve az az Izland, mely a férfiak mezőnyében számít csak mérvadónak, a női szakák eddig nem sok sikert tudott felmutatni a sportág történetében. Utóbbi lesz az ellenfelünk a negyeddöntőben, a papírforma pedig könnyed magyar sikert ígér.

A mezőnyben a magyaron kívül további két hibátlan válogatottat találunk még, Franciaország mellett Hollandia is mind az öt eddigi mérkőzését megnyerte. A magyar válogatott legeredményesebb játékosa eddig Csíkos Luca, a Vác balátlövője eddig 29 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját. Őt követi Vártok Tamara (20), Farkas Júlia (19), majd három egyaránt 16 gólos játékos, Varga Emília, Csernyánszki Liliána és Faragó Lea

Menetrend

A negyeddöntő programja (06.27. csütörtök): 
18:00 óra Magyarország-Izland
18:00 óra Hollandia-Svédország
20:30 óra Franciaország-Svájc
20:30 óra Portugália-Dánia

A további menetrend: az elődöntők június 28-án, a döntő és a további helyosztók június 30-án. 

U20-as magyar kerete:

Kapusok: Zaj Klára (NEKA), Imre Szofi (Érd), Lakatos Réka (DVSC SCHAEFFLER). 
Jobbszélsők: Gém Léna (Kisvárda Master Good SE), Vártok Tamara (Moyra-Budaörs Handball). 
Jobbátlövők: Farkas Júlia (Győri Audi ETO KC), Kovács Anikó (Praktiker-Vác), Panyi Krisztina (Érd). 
Irányítók: Horváth Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria), Csernyánszki Liliána (DVSC SCHAEFFLER).
Beállók: Szabó Lili (Kisvárda Master Good SE), Kövér Luca (Alba Fehérvár KC), Gajdos Petra (Dunaújvárosi KKA). 
Balátlövők: Varga Emília (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Csíkos Luca (Praktiker-Vác), Faragó Lea (NEKA). 
Balszélsők: Szabó Anna (Moyra-Budaörs Handball), Töröj Fanni (FTC-Rail Cargo Hungaria). 
Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán. 
Segítője: Kudor Kitti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában