Kézilabda

2024.07.26. 10:27

A felzárkóztatás lesz a fő cél Bakó Botond együttesében - szezonkezdő interjú

Bakó Botond vezetésével elkezdte a felkészülést a 2024/25-ös szezonra a NEKA NB I/B-s (mésodosztályú) női kézilabdacsapata. A lányokra a kemény tréningek és a hazai felkészülési mérkőzések mellett egy szlovákiai edzőtábor is vár, ahol három erős ellenféllel mérik majd össze tudásukat.

Mint ismert, a 2023/24-es szezon végén a NEKA női csapata búcsúzott az NB I-től, ami jelentős átalakulást eredményezett a játékoskeretben. 

– Egy nagy űrt kell bepótolnunk, s ennek az időszaka áll előttünk – fogalmazott Bakó Botond vezetőedző. – Szeretnénk minél gyorsabban utolérni magunkat, hogy az előző szezon nehézségei ne ismétlődőek legyenek, a mögöttünk hagyott szezon ugyanis – a létszámhiány – miatt nagyon nehéz volt. A felkészülés során ugyanúgy, mint tavaly sok fiatal tehetség kap szerepet az első csapatban, s ha feleannyira gyorsan tudnak „aklimatizálódni” és fejlődni, mint az előző idényben az elődeik tették, akkor szép eredményeket érhetünk el. Szeretnénk a korcsoportokat az egyéni technikai képzés, az állóképesség, az erőfejlesztés, a stratégia, a taktika és természetesen a kézilabdatudás terén olyan szintre fejleszteni, hogy a közeljövőben NB I-es álmaink lehessenek. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a kohézió, az összetartás kialakítására és az is nagyon fontos, hogy a gyerekek az iskolában is kiemelkedőt nyújtsanak. A fentiekből látszik, sok munka vár ránk, de állunk elébe, s végig tudatosan, lépésről lépésre haladunk majd előre. 

A nyáron jelentős változáson ment át a játékoskeret. 

– Összesen négy „külsős” érkezik, a csapat többi tagja már az előző kiírásban is a NEKA-n szerepelt; vagy a leány egyes csapatban, vagy az utánpótlásunkban. – Sajnos csak szeptember másodikán csatlakozhat a kerethez a három ifiválogatottunk, nevezetesen: Kriston Kíra, Mihály Hanna és Seres Liza, szeptember hetedikén azonban már bajnoki meccsünk van. Nagyobb létszámmal kezdjük el a felkészülést, aztán majd meglátjuk, vannak-e olyan gyerekek, akiknek ez még sok, s kik azok, akik az edzések és a mérkőzések alapján mentálisan, fizikálisan és kézilabda-érettségben is bevethetőek lesznek az első csapatban, azaz a lehetőség mindenkinek adott. 

Játékosmozgás 

Érkezők: Farkas Eszter Nóra (Győr), Panyi Krisztina Anna (DVSC), Szabó Aida (FTC), Torda Vanessa Andrea (Kisvárda). 
Távozók: Bató Lili (MTK Budapest), Faragó Lea (Esztergom), Fazekas Virág (Dánia), Hengl Sára Sarolta (Kozármisleny), Keceli-Mészáros Renáta (Győr Akadémia), Lapos Laura (MTK Budapest), Matucza Gabriella (kölcsönből vissza – DKKA), Miklós Kitti (Vác), Miklós Flóra (Hargita KK – Románia), Molnár Dorottya (Mosonmagyaróvár), Munteanu-Korodi Krisztina (Hargita KK – Románia), Pálmai Liza (Érd), Petruska Dóra (DVSC Akadémia), Wald Kíra (Vác), Zaj Klára (Vác). 

A NB I/B rajtjáig többször is pályára lép az együttes. 

– Az előszezonban mindig kemény ellenfelek ellen szeretek játszani, megpróbálom a számunkra a legerősebb együtteseket kiválasztani, még akkor is, ha emiatt, ebben az időszakban, kevesebb meccset nyerünk. – Tavaly is részt vettünk egy prágai tornán, ahol olyan egyletekkel is találkoztunk, melyek meghatározóak a Bajnokok Ligájában. Óriási élmény volt a játékosaink számára, hogy Vipers vagy éppen a Thüringer ellen léphettek pályára. Ezúttal is komoly csapatokkal mérkőzünk meg a szlovák tornán, a házigazda Michalovce megnyerte hazája bajnokságát, sőt nemzetközi kupadöntőt is játszott, a Lublin pedig a lengyel pontvadászatban végzett az első helyen. De megmérkőzünk az NB I-es Vasassal és Szombathellyel, valamint a csoportrivális Érddel és a Szigetszentmiklóssal is. 

Menetrend 

Meccsnaptár: 08. 07. 17 óra NEKA–Vasas SC; 08. 09. 14.30 óra NEKA–Érd; 08. 14-től 18-ig Michalovce (Szlovákia) edzőtábor és felkészülési torna: 08. 16. 10.30 óra Gorodnichanka Grodno (fehérorosz)–NEKA; 18 óra MŠK Michalovce (szlovák)–NEKA; 08. 17. 18 óra, NEKA– MKS Lublin (lengyel); 08. 18. 9.45 óra: NEKA–Lokomotiva Zagreb (horvát); 08. 22. 15 óra Szigetszentmiklósi NKSE–NEKA; 08. 30. 15 óra NEKA–SZKKA. 

Ami a célokat illeti: – Sokat és tudatosan kell dolgoznunk ahhoz, hogy megfelelő ütemben fejlődjenek a fiataljaink, de ebben a szezonban az lesz a fő cél, hogy felzárkóztassuk, felépítsük a gyerekeket, s rövidtávon, de természetesen nem azonnal, az élvonalbeli tagságról tudjunk beszélni. 

Válogatott edzőtábor és nemzetközi torna Bogláron 

A magyar férfi ifjúsági kézilabda-válogatott néhány napos gyöngyösi edzőtábor után ezen a héten Balatonbogláron, a NEKA-n készül az augusztusi montenegrói Európa-bajnokságra. Gulyás István szövetségi edző együttese a közös munka mellett csütörtöktől szombatig egy nemzetközi – Négy Nemzet – tornán lép pályára Balatonbogláron, ahol Izland, Irán és Szlovénia ifjúsági válogatottjai lesznek az ellenfelek. A keretben két NEKA-játékost találni, Sikler Kristóf és Zakor Zalán személyében. A férfi ifjúsági válogatott hétfőn költözött be a NEKA lakófalu vadonatúj szállásépületébe, ahol minden a sportolók kényelmét szolgálja. 

– Már az első vendégek érkezése után is látszik, házigazdái lehetünk olyan nagy volumenű eseménynek is, mint a Négy Nemzet Torna – mondta Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője. – A magyar ifjúsági kézilabda-válogatottat már az új épületszárnyban szállásoltuk el, s érkezik még az iráni, a szlovén és az izlandi nemzeti együttes is. A H-épületszárny a prémiumkategóriába tartozik, így ki tudjuk azokat a csapatokat is szolgálni, akik megkövetelik ezt a minőséget. Az új létesítménnyel tovább bővültek a lehetőségeink, így a diagnosztikai központtal, a konditeremmel, a rehabilitációs és a rekreációs részleggel, az étteremmel, a szálláshelyekkel együtt, Európában is egyedülálló komplex tudományos és szakmai hátteret tudunk biztosítani. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában