Gyorstollaslabda

2024.07.11. 13:28

Remekelt a magyar gyorstollaslabda válogatott

Gyorstollaslabda Július 4-től 7-ig a Balatonboglári Tenisz Centrum adott otthont a VII. Gyorstollaslabda Európa-bajnokságnak. A versenyen tizenöt ország kétszázötven versenyzője indult, akik látványos mérkőzéseket vívtak egymással. Az Európa-bajnokságon résztvevő válogatottak közül a magyar és horvát nemzeti csapat szállását és ellátását a NEKA biztosította, a pályákhoz közeli létesítmények könnyen és gyorsan megközelíthetők voltak a sportolók számára.

A magyar válogatott végül az Európa-bajnokság éremtáblázatának harmadik helyén végzett, öt arany-, hét ezüst- és tizenhárom bronzéremmel zárt.

Ahogy Kozári Gyula, a hazai szövetség elnöke fogalmazott, minden ideális volt a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián. A verseny helyszíne könnyen és gyorsan megközelíthető volt, a szállás és az étkeztetés pedig magas színvonalat ütött meg.

A gyorstollaslabda (angolul: crossminton korábban speed badminton, speedminton) a tollaslabda háló nélküli változata, olyan sport, mely más ütős sportok, például a tenisz, tollaslabda, illetve a squash elemeit kombinálja. A sportot ma már világszerte játsszák. Mivel nincsen háló és speciális pályaigénye sem, ezért teniszpályán, utcán vagy akár tengerparton is lehet játszani. A pálya két, egymástól 12,8 méterre lévő, 5,5 x 5,5 méteres négyzetből áll. Egy fél teniszpálya nagyságú területen lehet játszani. A játékteret speciális szalagokkal jelölik ki.

Az ütő inkább a squash-ütőre hasonlít, mint a badmintonütőre, hossza 58 és 61 cm között van. A labdát speedernek hívják, kisebb, nehezebb, és messzebbre repül, mint a hagyományos tollaslabda, így a széllel szemben is ellenállóbb.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában