Kézilabda

2024.08.21. 13:34

Drámai összecsapást hozott a bronzcsata

A magyar férfi ifjúsági-válogatott szinte végig hátrányban kézilabdázott az Izland elleni bronzmérkőzésen. Gulyás István csapata nem adta fel és végül többszöri egyenlítés után hosszabbításra mentette a drámai találkozót, melyet a ráadásban meg is nyert. Eklemovic Márkóék így minden előzetes várakozást felülmúlva, éremmel zárták a kontinenstornát.

Fotó: Nemanja

A montenegrói Európa-bajnokság előtt a csoportkörből való továbbjutást tűzte ki célul az ifjúsági válogatott szakmai stábja, mely közel sem volt annyira egyértelmű. Miután Gulyás István csapata ezt megugrotta, és Svédország mögött a csoportmásodikok rangsorából továbblépett, a középdöntőben óriási meglepetésre 25–20-ra legyőzte Németországot, majd a Szerbia elleni 36–33-as sikerrel a Dánia elleni összecsapástól – drámai elemeket mellőző 26–23-as vereség – függetlenül bejutott az elődntőbe. 

Drámai bronzcsata
Drámai mérkőzést hozott a bronzcsata
Fotó: Stefan Ivanovic

A fináléról aztán lemaradt a Gulyás István irányította csapat, mely egy szoros, 17–15-ös félidő után – a torna során másodszor is – nagyarányú vereséget szenvedett Svédország ellen (39–27). 

Drámai bronzcsata Izland ellen

A "csalódott" csapatok bronzcsatáját aztán Izland ellen vívtuk. A két együttes sokáig fej-fej mellett haladt, több ízbe egyenlítettünk, egyszer fordítottunk is (13–14), ám döntő többségében futottunk az eredmény után. A második félidőben viszonylag hamar négygólos hátrányba kerültünk, ez a  különbség pedig még az 54. percben is megvolt. Innen sikerült felállni és egyenlíteni. A NEKA-n pallérozódó Sikler Kristóf kétszer, míg Eklemovic Márkó háromszor találat a kapuba, ezzel döntetlenre mentve a találkozót. A kétszer ötperces ráadást aztán már 4–2-re megnyertük, a boglári jobbátlövő Sikler Kristóf a ráadásban is betalált és öt góljával a bronzmérkőzés egyik kulcsfigurája volt.


Izland–Magyarország 32–32 (16–15) - hosszabbítás után 34–36
Podgorica, Bemax Arena, V.: Fotakidisz, Kinatzidisz (görögök).
Izland: Pilman, Sigurðarson (kapusok), Asare, Bergþórsson 6, Darkoh, Fannarsson, Gunnarsson, Gunnarsson, Guðmundsson 6 (3), Halldórsson 8, Heimisson 4, Hjartarson 2, Jónatansson, Montoro, Pantano 3, Sindrason 5. Szövetségi edző: Heimir Rikarsson.
Magyarország: Balogh, Várady-Szabó (kapusok), Apró, Eklemovic 7, Fazekas 5 (1), Fülöp, Gáncs-Pető, Hoffmann 4, Kovács 3, Mészáros 4, Németh 4, Racskó, Sikler 5, Szabó, Vincze 4, Zakor. Szövetségi Edző: Gulyás István.
Kiállítások: 6, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/1.

Részletes statisztika ITT!

Mestermérleg

Gulyás István, a férfi ifjúsági válogatott szövetségi edzője: – Sokáig olyan érzésem volt, hogy négy-ötgólos vezetéssel nyerhető meccs lehetett volna ez a mai, de még rutintalanok vagyunk és annyi hibát vétettünk, hogy ezzel magunknak tettük szorossá a találkozót, legalábbis én belülről ezt éreztem. Mindenesetre, nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy a végére sikerült felülkerekednünk ezen és hazavihetjük a bronzérmet. A mérkőzés előtt azt mondtam a srácoknak, hogy csak az tudja megnyerni ezt a meccset, aki az elődöntő miatti csüggedtségét maga mögött tudja hagyni, nekünk sikerült átlépnünk a csalódottságon és megküzdöttünk a győzelemért. Köszönjük a támogatást.

Játékoskeret

Az Eb-bronzérmes magyar névsor: Kapusok: Balogh Ádám (Pick Szeged), Várady-Szabó László (BFKA-Veszprém); Jobbszélsők: Kovács Boldizsár (FTC), Kucsera Máté (Pick Szeged); Jobbátlövők: Racskó Máté (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Sikler Kristóf Barnabás (NEKA); Irányítók: Apró Botond (BFKA-Veszprém), Eklemovic Márkó (MOL-Tatabánya KC), Fülöp Péter (FTC); Beállók: Mészáros Máté (Pick Szeged), Németh Bulcsú Botond (Pick Szeged), Szökrényes László (BFKA-Veszprém); Balátlövők: Fazekas Máté (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Szabó Levente Zsolt (BFKA-Balatonfüred), Vincze Péter (Pick Szeged); Balszélsők: Gáncs-Pető Máté (BFKA-Veszprém), Hoffmann Balázs (BFKA-Veszprém); Szövetségi edző: Gulyás István.


A magyar ifjúsági válogatott legeredményesebb játékosa a montenegrói Európa-bajnokságon Eklemovic Márkó lett 34 találattal, őt követi Fazekas Máté (33 gól), Mészáros Máté (22) és Apró Botond (21) a házigóllövőlistán.

  1. Eklemovic Márkó - 33 gól
  2. Fazekas Máté - 33 gól
  3.  Mészáros Máté - 22 gól
  4.  Apró Botond - 21 gól

További sporttal kapcsolatos hírek és videók

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában