Labdarúgás

2024.08.30. 16:01

Igalban komoly célokkal indul újra a futballélet - exkluzív interjú

1949-től 2015-ig, 65 éven át folyamatában élt a labdarúgás Igalban, viszont kilenc éve felnőtt szinten eltűnt a labdarúgás az ország egyik legkisebb városából. Szántó Imre László polgármesterré választása után viszont rövidesen újraszerveződött a klub, mely a hétvégén elrajtol a Megye IV-es pontvadászatban. Ennek apropóján Igal város új polgármesterével, valamint Czeider Ákossal, az újrainduló labdarúgócsapat edzőjével beszélgettünk.

Milyen utat jártak be az elmúlt hetekben, hónapokban? Miért érezték fontosnak, hogy újra legyen labdarúgócsapat Igalban?
Szántó Imre László: – Sok visszajelzés érkezett a közösségi élet hiányáról, miközben korábban Igalban komoly sportélet volt. Rossz érzés volt elsétálni az üresen álló, kihasználatlan futballpálya mellett, miközben az emberben dolgoztak a régi emlékek. A sportnak van egy közösségszervező, az embereket összehozó és összekapcsoló szerepe. Úgy gondolom, hogy ezt joggal hiányolhatták az igaliak, így ezek az érzések együttesen indították el az újraindulás folyamatát. Meg kell említenem azt az alázatos hozzáállást, amivel a helyiek felkarolták ezt a kezdeményezést. Személy szerint mindig szerettem a sportot és a labdarúgásnak különlegesen fontos szerepe van az életemben.

Milyen rövid- és hosszabb távú tervek fogalmazódtak meg?
Szántó Imre László: Jelenleg három szereplő rajzolódik ki, az egyik a Somogy Megyei Labdarúgó Szövetség, maga a klub és az önkormányzat. Utóbbi részéről azt a célt fogalmaztuk meg, hogy épüljön ki egy erős közösség, a meccsre járás, amin az igali emberek részt vesznek és jól érzik magukat. Alakuljanak ki barátságok és kötődés a csapat iránt. Szeretnénk, ha korosztálytól és nemtől függetlenül minél többen kilátogatnának ezekre az eseményekre. Ami az eredményességet illeti, viccesen mondhatnánk, hogy több gólt rúgjunk, mint amennyit kapunk, és ez alapján sikereket érjünk el. Komolyra fordítva a szót, az elmúlt közel tíz évet nem lehet csak úgy letagadni. Az újraindulás talán sokszor nehezebb, mint egy sima kezdés. Azt gondolom, hogy ezért konkrét célokról, vagy helyezésekről nem érdemes beszélni. Sokkal fontosabb, hogy elvessük egy olyan csapat magját, amely hosszabb távon meghatározhatja az igali sportéletet, a környező települések bevonásával. Szeretnénk a fiatalokat is megszólítani és az utánpótlásra helyezni a hangsúlyt, ami több dolgot előrevetíthet.

Az ezredforduló óta országosan és megyei szinten is rengeteg helyen szűnt meg az amatőr labdarúgás, a pályákat és vele együtt a kiegészítő létesítményeket pedig sok esetben visszaveszi a természet. Igalban ez nem így történt, de tíz év nem múlik el nyomtalanul. Esett-e már szó infrastrukturális fejlesztésekről?
Szántó Imre László: – Az elmúlt időszak magát a küzdőteret annyira nem viselte meg, viszont a kiegészítő infrastruktúra nagyon leromlott. Ha egy épület nincs használva, akkor igazán gyorsan amortizálódik és ez hatványozottan igaz a mi esetünkben is. Ugyanakkor ezt a feladatot a helyi vállalkozók és magánszemélyek összefogásával maximálisan megugrottuk. Ezek az emberek szabadidejüket és saját pénzüket nem sajnálva a megyei negyedosztály egyik legszínvonalasabb létesítményét hozták létre, ez sokkal több volt, mint egy sima ráncfelvarrás. Ami pedig nagyon fontos, hogy az állagmegóvás célját szolgálva sikerült az egész sporttelepet bekamerázni, így az esetlegesen előforduló vandalizmustól is védve van a létesítmény és a környezete. Ugyanakkor van még restanciánk bőven, a világítással komoly problémáink vannak, továbbá arról is beszélgettünk már, hogy idővel a létesítményben milyen egyéb változtatásokra lehet szükség. Bízom benne, hogy a következő években lépésről lépésre az egész sportcentrum megújulhat.

Id. Tanító Tibor nagyon sokat tett az igali labdarúgásért. Számára különösen szívmelengető lehet az újraindulás. Ott van most is a csapat körül? Ha igen, milyen szerepet tölt be?
Szántó Imre László: – A Tanító-család minden pillanatban tanúbizonyságot tesz arról, hogy szereti a sportot és a labdarúgást. Az Ő érdemei Igalban elévülhetetlenek ebből a szempontból és ami pozitív, hogy a fia is továbbviszi ezt a hagyományt. Id. Tanító Tibor olyan munkát végzett, amiért mindenki hálás lehet és most is úgy áll a dolgokhoz, hogy amiben tud, abban segít. Tapasztalatával és rutinjával hozzájárult ahhoz, hogy könnyebben induljon ez az egész folyamat. Egy ilyen kvalitású emberre támaszkodnia kell egy közösségnek. 

Lehet-e hosszabb távon Igal egy agglomerációs labdarúgó „központ”, mely tehetséggondozással foglalkozik és összefogja a környékbeli gyerekeket?
Szántó Imre László: – Ez a kérdés gyakorlatilag megfogalmazza az egyik legfontosabb célkitűzésünket, de ez egy nehéz és összetett témakör. Ez egy olyan dolog, amiről később, részletesebben érdemes majd beszélgetni. Igalnak történetileg mindig is volt egy olyan szerepe, hogy összefogja a környékbeli településeket és ez a sportra is igaz. Együttműködést kínálunk, szeretnénk megszólítani a fiatalokat és az egyik legfontosabb szakmai célunk, hogy a felnőtt mellett legyen ifjúsági csapatunk is. Az lenne a cél, hogy később ezek a fiatalok beépüljenek a felnőtt csapatba. A környezetünkben azt láthatjuk, hogy nagyon sok klub megszűnt, de az igény az emberekben ott él, hogy legyen labdarúgás.

Czeider Ákos, az Igal SE ezője

Hogyan állt össze a játékoskeret és milyen mélységgel bír?
Czeider Ákos: – Valamivel több, mint harminc igazolt labdarúgónk van, aminek a kétharmada helyi kötődésű. A többiek a környező településekről, vagy éppen Kaposvárról jönnek.

A nevezhető játékosok száma limitált. Okozhat-e „kellemes” problémát a létszám és az abból kialakuló lemorzsolódás?
Czeider Ákos: – Egy mérkőzésre 18 játékost lehet nevezni és majdnem kétszer annyian vagyunk. Ugyanakkor amatőr futballról beszélünk, ami mellett mindenki dolgozik, így nem feltétlenül ez az elsődleges. Aki megsértődik és lemorzsolódik, azt nem érdekelte annyira a csapat és a közösség, nem illik bele a képletbe. Ez az első egy fontos tanuló év lesz több szempontból. Kifog alakulni a csapat gerince és látni fogjuk, hogy képesek vagyunk-e az összetartásra. Személy szerint nagyon pozitívan látom az összképet, hiszek ebben az egészben, ha nem így lenne, akkor nem lennék most itt.

Mikor kezdődött a felkészülés? Milyen gyakran és mekkora létszámban vannak közös edzések?
Czeider Ákos: – Július közepén kezdtünk és heti két edzést tartok a felnőtt csapatnak. Volt leszervezve négy edzőmeccsünk, az összképet viszont árnyalja, hogy ebből csak kettő valósult meg az ellenfelek végett. Ha nem jelent meg egy ellenfél, akkor egymás között gyakoroltunk, ezt a létszám lehetővé tette. Edzésen húsznál kevesebb játékost még nem láttam, de volt amikor ez a szám a harmincat is elérte. 

Milyen célok fogalmazódtak meg a 2024/25-ös szezon tekintetében?
Czeider Ákos:– Tudni kell rólam, hogy nem szeretek veszíteni, győztes típus vagyok. Ezt a mentalitást próbálom átragasztani a játékosaimra is. Egy induló csapat esetében viszont nem lehet magasztos célokat megfogalmazni. Fontos, hogy jól érezzük magunkat és próbáljunk meg minden tőlünk telhetőt megtenni a pályán a siker érdekében. De nincsen akkor sem baj, ha becsúsznak vereségek. A lényeg az, hogy kialakuljon egy jó közösség és majd akkor, ha az megvan, hozni fogja magával az eredményeket. Dobogóban nem gondolkozunk, inkább azt célozzuk meg, hogy az utánpótlás fejlesztésével és gondozásával idővel feljebb tudjunk lépni. Határozottan ki tudom jelenteni, hogy nem a megyei negyedosztályban képzeljük el a jövőnket.

Az Igal – Somogyszil szomszédvári rangadók egyelőre elmaradnak, miután a két csapat külön csoportba került. Edzőmérkőzés viszont volt. Ennek megvolt a régi hangulat? 
Czeider Ákos: – Sajnos nem kerültünk egy csoportba, viszont az első edzőmérkőzésünket ellenük vívtuk. Izgatottan vártuk ezt a pillanatot és azt kell mondjam, hogy maximálisan visszaadta a régi rangadók hangulatát. Több mint 200 néző kijött a mérkőzésre, aminek a hangulata túlszárnyalta az elképzeléseimet, napokra magával ragadott.

Szombaton Igal – Andocs mérkőzéssel indul az új korszak. Milyen kezdéssel lennétek elégedettek? 
Czeider Ákos: – Egy jó kezdéssel meg lehet alapozni a bajnokságot. Örülnék, ha nyernénk, de ha ez nem sikerül, akkor sem leszünk csalódottak. Nincs teher a csapaton, viszont ami fontos, hogy szeretnénk bevonni az utánpótlást, így a Bozsik-program tehetségei a félidőben megmutathatják majd tudásukat, illetve egyéb meglepetésekkel is készülünk azoknak, akik úgy döntenek, hogy kilátogatnak erre az összecsapásra. Várunk mindenkit sok szeretettel.

Menetrend

Megye IV. - Észak 
(szombat 17.00 óra): Igal–Abdocs; Mernye–Koppányvölgye. 
(vasárnap17.00 óra): Balatonendréd–Visz; Balatonújlak–Somogybabod; Balatonberény–Ádánd.

Megye IV. - Dél 
(szombat 17.00 óra): Kaposmérő II.–Zimány, Lábod–Ötvöskónyi, Kaposújlak–Mezőcsokonya II. 
(vasárnap17.00 óra): Bárdudvarnok–Somogyszil, Somogyszob–Homokszentgyörgy, Gyékényes–Csököly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában