Kosárlabda

2024.09.04. 07:00

Tőczik Borbála Amerikában folytatja kosárlabda-karrierjét

A kaposvári sportoló az USA-ban folytatja tanulmányait és kosárlabda-karrierjét szeptembertől. Tőczik Borbála a Texas államban található Midland College teljes ösztöndíjas ajánlatát fogadta el. Egykori edzője, Körmendiné Hajdu Gyöngyi nagyon büszke a 19 éves kosárlabdázóra.

Navracsics Zsófia

Fotó: Rátgéber Akadémia

Körmendiné Hajdu Gyöngyi a Gyakorló Diáksport Egyesület elnöke és edzője, gyerekkora óta ismeri a fiatal sportolót, máig aktívan figyeli és segíti sportpályafutását.
– Mit szólt mikor megtudta, hogy Tőczik Borbála lehetőséget kapott az Egyesült Államokban?
– Nagyon örültem. Tudtam, hogy neki mindig is ez volt az álma. Mi, korábbi edzői nagyon büszkék vagyunk rá, és bízom benne, hogy ott kint is meg tudja mutatni a tehetségét, mindazt amire ő hat éves kora óta készült és hivatott. Remélem, hogy jól fogja érezni magát és sokat tud majd fejlődni is. Majd amikor hazajön, biztos, hogy többen is keresnék, és bárhol megállná a helyét.
– Eljött a pont amikor a további fejlődés érdekében el kellett dönteni, hogy hova tovább...
– Igen. A Mágusok Egyesület 2006-ban alakult, és Bori itt kezdte a pályafutását, ahogy sok más tehetséges kosárlabdázó is. Egy nagyon jó utánpótlás nevelő egyesület volt, ám 2019-ben megszűnt. A sportolókat, és engem is, mint edzőt átvett egy másik leány utánpótlás nevelő egyesület, így került Borit is két évre a Gyakorló DSE-hez. Már korábban is érdeklődtek iránta más egyesületek, de el akarta végezni a nyolc osztályt itt Kaposváron. Az általános iskola befejezése után fogadta a pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémia meghívását. Az az igazság, hogy az ő tehetsége, elhivatottsága és szorgalma gyakorlatilag determinálta, hogy neki tovább kell lépnie, és magasabb szinten kell folytatnia a kosárlabda pályafutását.

Tőczik
Tőczik Borbála hatéves kora óta a kosárlabdának él
Fotó: MW


– Ekkor sem szakadt meg Önök között a kapcsolat?
– Nem. Kerestük egymást, amiben tudtam, utána is végig segítettem Borit. 
– Mikor találkozott először Borbálával?
– Bori nővére, Virág kezdett el nálam kosárlabdázni, őt jöttek megnézni mindig az édesanyjával. Bori ekkor még csak nagycsoportos óvodás volt. Mikor első osztályos lett, elkezdett ő is játszani, lejárt edzésekre, már akkor nagyon ügyes volt, és látszott rajta, hogy nagyon érdekli a kosárlabda.
– Mikor kezdték meg a közös munkát?
– 2011-ben kezdett el Bori edzésre járni hozzánk, akkor 6 éves volt. Akkor még nyilván édesanyja minden alkalommal elkísérte. Aztán olyan tíz éves kora körül már teljesen önállóan jött velünk. Amikor ő elkezdett kosárlabdázni, nem volt olyan korosztály, ahol játszani tudott volna, így az első évben beraktam az idősebbekhez. Ott is mindig megállta a helyét, és már akkor mindenkinek feltűnt a tehetsége. Nagyon gyorsan fejlődött. Nagyon könnyű volt edzeni, mert minden elsőre megcsinált. Látszott rajta már nagyon fiatalon, hogy neki ez az élete és számára a kosárlabda lesz a jövő.
– Bori esetében elmondhatjuk, hogy egy nagyon erős támogató háttér állt, és áll is mögötte.
– Igen. Nagyon sokat köszönhet a családjának, ahogy említettem édesanyja is végig segítette, illetve édesapja, Tőczik Levente is mindig nagyon elhivatott volt. Külön edzéseket szervezett Borinak, akár itthon a Városligetben, vagy volt olyan, hogy tornatermet is bérelt. Nagyon nagy áldozatokat hozott a család, hiszen Borinak még két testvére van, akik szintén segítik, és ez mindenképpen példaértékű.

Tőczik Borbála
Fotó: Rátgéber Akadémia

Tőczik Borbála egy nehéz éven van túl

 

Az elmúlt év főként a vállsérülése utáni rehabilitációról szólt, de már 100 százalékos állapotban tudott megérkezni az amerikai egyetem campusára. Kiváló tanulmányi eredményei és sportban elért sikerei is hozzájárultak ahhoz, hogy felfigyelt rá Ron Jones edző, aki az NJCAA (Junior College) bajnokságban igazi “élő legendának” számít. Jones 27 éve a Midland College vezetőedzője, és 13 alkalommal választották az év edzőjének.
Jones edző nagy figyelmet fordít a nemzetközi játékosok fejlesztésére, nem csoda, hogy a tavalyi csapat keretében volt egy ausztrál, két német és egy lett kosaras is. Ehhez a csapathoz csatlakozik Tőczik Borbála.
A 19 éves ösztöndíjas rengeteget köszönhet edzőinek, Körmendiné Hajdu Gyöngyinek, Gyenizse Áronnak és Szentpáli Gergőnek, akik Magyarországon éveken keresztül támogatták és segítették abban, hogy elérje céljait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában