Fotókkal

5 órája

Önvédelem és önbizalom

Egy éve alakult a Kelemen Ryu Ju Jitsu Kaposvár Klub keretében az női önvédelmi csoport, amely a harcművészet alapjaira építve alkalmaz önvédelmi technikákat. A mozgásforma a fizikai erőnlét mellett magabiztosságot és társasági élményt is nyújt a hölgyeknek.

Navracsics Zsófia

Fotó: Lang Róbert

Heti két alkalommal tart foglalkozásokat a klub a mozogni vágyó hölgyeknek. A Kelemen Ryu Ju Jitsu Kaposvár Klub vezetőinek ötlete alapján hozták létre a női önvédelmi csoportot, ahol a harcművészet repertoárjából az önvédelemre használt női technikákat sajátíthatják el a csoport tagjai. A Kelemen Ryu Ju Jitsu keménység és a lágyság praktikus elegyét hordozza, de megfelelő arányban. Magas etikai és erkölcsi követelményt támaszt és nyújt. Technikai repertoárja felöleli az eszközös és pusztakezes küzdelem teljes skáláját.

Önvédelem
Az önvédelem technikáját tanulják
Fotó: Lang Róbert

– Heti két alkalommal tartunk edzéseket kedden és csütörtökön – mondta el Sensei Pánovics Imre, a Kelemen Ryu Ju Jitsu Kaposvár Klub vezetője. – Jelenleg tíz fő látogatja az edzéseket. Elég nagy a szórás életkorban is, 16 éves kortól van aki közel 50 évesen jár hozzánk. Nagyon kitartóak a hölgyek és azt gondolom egy remek csapat alakult ki – emelte ki a klub vezetője.
Életkortól függetlenül űzhető ez a mozgásforma, amely az állóképességet és a magabiztosságot is növeli. A gyakorlatok nagy mozgáskoordinációs képességet igényelnek, amelyet szintén elsajátítanak az önvédelmi csoportban résztvevők.
– Ez a szabadidős tevékenység egyfajta mozgásforma, ami arra is jó, hogy a hölgyek kicsit kimozduljanak a komfortzónájukból, másrészt nagyon fontos az önvédelem elsajátítása – hangsúlyozta Pánovics Imre, aki a visszajelzésekről is beszélt.
– Nagyon jó a hangulat a csapatban. Azt látom, hogy jól érzik magukat, már baráti kapcsolat is kialakult a lányok között. Jól összekovácsolódott ez a tíz fő, remekül tudnak együtt dolgozni.

Bacza Barbara nem bánta meg, hogy kipróbálta ezt a mozgásformát Fotó: Lang Róbert

A csapathoz februárban csatlakozott Bacza Barbara is, aki egy új mozgásformát szeretett volna kipróbálni. Akkor még nem is gondolta, hogy mennyire magával ragadja a harcművészeten alapuló önvédelmi csoport hangulata.
– Mikor rátaláltam erre a lehetőségre, abszolút testhezállónak éreztem ezt a sportot. Nyilván kicsit izgulva mentem az első alkalommal, de most már azt mondom, hogy nagyon jó döntés volt, egyáltalán nem bántam meg – árulta el Bacza Barbara, aki azt is hozzátette, hogy a fizikális erősítés mellett mentálisan is kikapcsolja ez a fajta mozgás.
– Ez a sport növelte az állóképességemet, és a koncentrációban is segít, hiszen a kéz-láb koordináció nyilván nem olyan egyszerű.

Az önvédelem is fontos szempont 

Az edző és mentor személye is nagyon fontos, mikor egy új sportágat választunk. Bacza Barbara kiemelte, hogy Pánovics Imre kellő türelemmel és alázattal áll tanítványaihoz.
– Imre nagy odafigyeléssel tanít meg minket arra, hogy ha esetleg az életben egy olyan helyzet jön, amikor meg kell tennünk, akkor meg tudjuk magunkat védeni. Ezt nagyon fontosnak tartom. Azt gondolom, hogy a mai világban egy nő életében ez nagyon fontos.

– Az önvédelmi csoport a rendszeres testmozgás mellett önbizalmat is ad tagjainak, emellett türelemre is tanít – állítja Barbara. – Amióta ezt a sportot űzöm, talán kicsit türelmesebb is vagyok. Lehet, mert ki tudom magamból adni a feszültséget, átszellemül ilyenkor az ember.

Az edzések alkalmával a speciális mozdulatok mellett nagy hangsúlyt fektetnek a nyújtásra és az erősítésre is, hiszen az erőnlét és az állóképesség elengedhetetlen az önvédelemben is. Ám ami fontosabb, hogy egy közösségben, aktívan tölthetik el az idejüket a sportolni vágyó hölgyek a Kelemen Ryu Ju Jitsu Kaposvár Klub önvédelmi csoportjában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában