Közélet

2013.01.06. 13:27

Amikor már köhögni sem mersz..., vírusok szájban, gyomorban

Látványosan megszaporodtak az elmúlt hetekben az ilyenkor természetes felső-légúti panaszok mellett a gyomor- és bélrendszeri tünetekkel járó betegségek. Szezonálisnak tekinthetők ezek az esetek is, de az influenzával minden télen menetrendszerűen megérkező járványszintet ritkán érik el. Közösségi halmozódásuk sem gyakori.

Balassa Tamás

Miután a hányással és hasmenéssel járó gasztroenteritiszes – közkeletű nevén gyomor-bélhurutos vagy gyomorinfluenzás – megbetegedések az esetek nagy részében néhány nap alatt elmúlnak, kórházi ápolásra csak ritkán van szükség.



Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház fertőzőosztályának vezető főorvosa azt mondta: semmivel sem kell több gyomor- és bélrendszeri vírusfertőzés okozta esetet felvenniük az osztályra, mint máskor. A kezelt esetek, közte például különféle szövődményekkel, például tüdőgyulladással járók, nagyjából a megszokott képet mutatják. Az infektológus szakorvos maga is tapasztalta, hogy a környezetében több helyütt felütötte fejét gasztroenteritiszes megbetegedés, és arra számított, hogy ez esetleg kórházi kezelést is nagyobb számban igényel majd, de szerencsére a fertőzések terjedése visszafogott. A hétfőtől már teljes intenzitással működő közoktatási intézményekben azonban ismét megnőhet az esélye annak, hogy a vírusok gyorsabban terjedjenek.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb 50. heti jelentése szerint négy közösségi gasztroenteritisz-járvány adatai kerültek a nyilvántartásba, a fővárosból és Hevesből. A légúti fertőzések közül a skarlát felével, a bárányhimlő harmadával emelkedett a korábbi hét számaihoz képest: ez a szezonnak megfelelő gyakoriság. Somogyban ezen a héten három szalmonellás, három kampilobakteriózis-, egy rotavírus-, két skarlát- és tizenkét bárányhimlő-fertőzést regisztráltak: mindezek kevésnek mondhatók a többi megyében tapasztaltakhoz képest. Az OEK egyébként 2011-ből 52 ezer 850 emésztőrendszert értintő fertőző megbetegedésről tud, ami 7,1 százalékkal több az előző évinél. A megbetegedések 98,5 százalékát a kampilobakteriózis és a szalmonellózis okozta.

A téli szezonalitású gyomor-bélhurutos betegségek könnyen terjednek, hiszen a kórokozóik iránt mindenki fogékony, kevés is elég belőlük a tünetek kialakulásához, tájékoztatnak szakemberek. A vírus az élettelen környezetben akár két hétig is megőrzi a fertőzőképességét, a lezajlott betegség után a védettség rövid ideig tart. A múlt évben ilyentájt több dél-dunántúli megyében, szociális-, egészségügyi-, oktatási intézményben zajlott vírusok okozta hányással, hasmenéssel, hasfájással, esetleg lázzal járó járvány.

A vírusos gasztroenteritisznek – melyet leggyakrabban rotavírus és kampilobakter baktérium okoz – rövid a lappangási ideje, és viszonylag hamar, két-három nap alatt le is zajlik. Bélflórát védő készítményekkel, diétával és sok folyadékkal általában pár nap alatt rendbe jön a beteg. Ebben a szezonban egyébként bőségesen vannak vírusok, a fertőzéseket többféle vírusfertőzés okozza. A hányással hasmenéssel járó betegséget gyakran láz, illetve légúti tünetek kísérik, ritkábban fordul elő szövődmény. Az orvosok azt tanácsolják, a tünetek – bágyadtság, rosszullét – láttán mutassák meg a saját orvosának a gyermeket, és vegyék ki a közösségből, hogy mielőbb gyógyuljon, és ne fertőzze tovább társait.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!