Közélet

2013.09.18. 08:09

Futnak a pénzük után: lenullázta a házat a közös képviselő

Fizetésképtelenné vált ház, a villany kikapcsolásától, a lakásokra terhelt jelzálogtól rettegő lakók, tizenegymilliós hiány – komoly problémákat okozhat, ha egy társasházi közösség nem ellenőrzi a közös képviselő munkáját.

Vas András

Felder Frigyes kaposvári önkormányzati képviselőhöz az elmúlt néhány hónapban megannyi panasz jutott el, bajba került lakók tucatjai jelentkeztek nála, hogy közös képviselőjük meglehetősen egyéni módon bánt a házak pénzével. Akad olyan eset is, melyben már nyomoz a rendőrség.

– Lassan könyvet tudnék írni a közös képviselők különféle visszaéléseiről – mondta Felder Frigyes, aki akaratlanul csöppent a csalásoktól, sikkasztásoktól, hűtlen kezelésektől hemzsegő ügyekbe, ugyanis saját házukról is kiderült, hatmillió forint hiányzik a kasszából. A szomszédos épületéből pedig öt – mindkettőnek ugyanaz a közös képviselője. Azaz csak volt, ugyanis a lakók, ha nem is könnyedén, de felmondtak az asszonynak. – A tizenegymillió még nem a pontos végösszeg, újabb és újabb tételek kerülnek elő, csak remélni tudjuk, hogy lassan a végére érünk.

A kaposvári 48-as ifjúság útja két társasháza a kétezres években lépett be a panelprogramba: az állami és az önkormányzati támogatás a nyílászárók korszerűsítési költségének kétharmadát állta, az önrészre hitelt vett fel a két épület.
– A házak bankszámláira kellett befizetni a közös költséget, mely tartalmazta a hitel törlesztő részleteit is – magyarázta az önkormányzati képviselő. – Emellett öt lakó nevén volt az épületnek lakástakarékja is, mely éppen akkor járt volna le, amikorra a hitelszerződés. Úgy tudtuk az utolsó, hitellel emelt közös költséget februárban kifizettük, ám nagy meglepetésre, márciusra és áprilisra is tovább kellett fizetnünk.

Ez lett gyanús néhány lakónak, akik rákérdeztek a közös képviselőnél a miértre, aki arra hivatkozott, a futamidő során nőtt a kamat, ezért kell két hónappal tovább fizetni. Hamarost kiderült, akadtak, akiknek három, másoknak hét hónap pluszt mondott – na ekkor kezdtek el vizsgálódni a lakók.
– Megkerestem a bankot az elszámolásért, ám nem válaszoltak – folytatta Felder Frigyes. – Csak azután tudtunk a banki papírokba betekinteni, miután hosszas procedúra után leváltottuk a közös képviselőt  Kiderült, már nincs is szerződésünk, ugyanis évek óta egy fillér törlesztés nem érkezett a számlára. Ugyanez történt a lakástakarékkal: országosan egyedülálló retorzióként nemfizetés miatt felmondta a bank a szerződést.

Persze nem azonnal, a pénzintézet folyamatosan egyeztetett a közös képviselővel, ám erről a lakók mit sem tudtak. Az asszony érthető okokból nem kötötte az orrukra, hiszen éppen arra hivatkozott a banknál, hogy rossz a közösség fizetési morálja – noha kilencven százalékuk mindig pontosan fizetett.
– A bank felajánlotta, hogy küld egy szakértőt, s beszél a lakókkal – mondta az önkormányzati képviselő –, ám erről sem szólt a képviselő senkinek, hanem a megbeszélt időpont előtt fél órával lemondta a találkozót, hogy senki nem jön majd el.

Felder Frigyes tovább vizsgálódott, s az is kiderült, a lakók állítása szerint a közös képviselő évek óta úgy végeztetett el különféle munkákat, hogy több pénzt kért a lakóktól, mint amennyit a mestereknek kifizetett. A ház biztosítását sem fizette több mint fél esztendőn át – ez egy leázásnál bukott ki –, s egyetlen számlát sem tudott bemutatni az asszony, amikor erre felszólították. Csak egy frissen vásárolt pénztárkönyvet adott, melybe utólag írt bele néhány tételt, persze bizonylatok nélkül.

– A leváltási procedúra sajnos hosszú időt vett igénybe, mert tapasztalatlanok voltunk, és nem tudtuk, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen megvonni tőle a közös képviselet jogát – tette hozzá az önkormányzati képviselő. – Amikor bizalmatlanság miatt le akartuk váltani, megtámadta a határozatot, mivel szerinte nem volt szabályos a lakógyűlés. Még ügyvédet is hozott, de ekkorra már én is beszéltem jogászokkal, a társasházi törvény szerint végigvittük az ügyet, s úgy négy hónap alatt sikerült leváltanunk. Ha akkor felkészültek vagyunk, már két hónap alatt túl lettünk volna az egészen.



A lakók azt hitték, a leváltással vége a vesszőfutásnak, ám csak ekkor kezdtek gyülekezni a sötét felhők az épület felett. Amikor ugyanis elkezdték kijelenteni a közös képviselőt a különféle szolgáltatóktól és hivataloktól, újabb és újabb hiányokra bukkantak.
– Negyedmilliónál nagyobb a szemétdíj-hátralékunk, egyszer már a villanyt is kikapcsolták a házban, és a vizet is korlátozta a szolgáltató, végül jött az igazi arculcsapás: a fent említett hiányzó hitelszerződés – sorolta Felder Frigyes. – A bank átadta az ügyünket a behajtócégnek, s úgy néz ki, jelzáloggal terhelik a házakat. Ez volt az utolsó csepp, feljelentettük a rendőrségen. Az asszony viszont egyelőre úgy tesz, mintha mi sem történt volna, amikor legutóbb sikerült elérnünk, arra hivatkozott, hogy mélyen a megszokott ár alatt, lakásonként ötszáz forintért végezte a munkáját, noha általában 1000-1500 forintot kap egy közös képviselő, s ezt a pénzt sem vette fel az elmúlt négy évben. Mondanám, hogy ezek szerint beérte a tizenegymillióval, ám persze a közös képviselői pénz sincs meg. És még ki tudja, mi minden hiányzik...

Nem egyedi eset

A két házban hatvan lakásban nagyjából kétszázan élnek, így természetesen hamar híre ment a közös képviselő stiklijeinek, valamint, hogy Felder Frigyes beleásta magát a házak ügyeibe, s egyre többen keresték meg az önkormányzati képviselőt hasonló esetekkel. Aki ekkor határozta el, jobban utána néz a társasházi képviseletnek, üzemeltetésnek, s maga sem hitte, mennyi visszaélésre bukkan. Nem csak Kaposvárról, de a megye több városából megkeresték már, s kiderült, tizenegymilliós veszteségükkel még csak a dobogón sincsenek. Így hát folytatja a kutakodást, ahogyan a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu is rendre hírt ad majd a legmegdöbbentőbb esetekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!