Közélet

2012.12.20. 07:30

„Ha jó irányban állsz, menj tovább!”

Nehéz feladatot vállalni nem nehéz manapság, de Moizs Marianna a vállalhatók közül is az egyik legnagyobb kihívásra vállalkozott. A Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatójaként november közepétől – az intézményfenntartó megszűnésével januártól bizonyosan – a megye legnagyobb foglalkoztatójának az első embere.

Balassa Tamás

Illetve első hölgye, ráadásul elsőként a gyógyítóintézmény történetében, amit az igazgatóság, támogatva a vezetőt, büszkén tett közzé a kórház honlapján. „Ez történelem, senki nem tudta ezt elérni eddig, pedig 167 év hosszú idő”, írják. Tiszteletre méltó a vállalás azért is, mert egy élesen ellentmondásos szférában, világszínvonalú uniós fejlesztések és meggyökeresedett strukturális feszültségek, forrásszűke és orvoselvándorlás idején, aggasztó területi népegészségügyi mutatókkal harcolva kell eredményt elérni. Mindezt Repa Imre professzor, orvosmenedzser által kitöltött kilencéves főigazgatói építkezése után, ahonnan tovább építkezni szinte lehetetlen, gondolhatná, aki nem ismeri a kaposvári menedzsment filozófiáját. Aminek, s ez nemcsak lehetővé, de szinte természetessé tehette az új főigazgató döntését: Moizs Marianna hat évig, a legintenzívebb időszakban volt Repa Imre partnere stratégiai főigazgató helyettesként. Látszólag, de csak látszólag valamiféle nehézségnek tűnik az is, hogy karizmatikus vezető után kell az élre állni. Ezt a közösen vállalható múlt mellett a közös jövő könnyíti meg, a főigazgató számít elődje támogatására.
Mosolyog Moizs Marianna, amikor felvetem, semmivel sem áll gyengébb kezű vezető hírében, mint a csaknem négyszázas orvosi kart olykor keményen igazgató orvosprofesszor elődje. Azt mondja, tisztában van a róla kialakult képpel, s ugyan nincs két Moizs Marianna, de a benne lévő női gyengédség megismertetésére is törekedni fog.

Folytonosság. Ezt emeli ki elsőként, amint a megbízásáról beszélgetünk: folytonosság az intézmény vezetésében, építkezésében, csapatmunkájában. A folytonosságot a mindenben változatlan iroda is érzékelteti: az igazgatás a sok milliárdos fejlesztés egyik legkevésbé korszerű épületében működik. A vezető most sem egy író-, hanem a tárgyalóasztalánál ül, mint mindenkor. Ennyi építési terv, műszaki rajz, pályázati dokumentáció nem férne el máshol. A folytonosság ugyanis azt is jelenti, hogy az építkezés koránt sem ért véget 2012-ben, amikor átadták az északi tömb mintegy 70 százalékos készültségű első ütemét nyolcmilliárdos, és a sürgősségit jó félmilliárdos építési és műszaki tartalommal. A főigazgató a stratégiai gondolkodást is a Repa Imrével közös örökségként viszi tovább.



Mi mindig a jövőt építjük – mondja Moizs Marianna arra a felvetésre, hogy már a 13 milliárdos uniós és hazai forrású fejlesztések elnyerésekor hasonló nagyságrendű tervek voltak a fejekben. És nemcsak ott, hanem a terveken is. A tömbkórház fennmaradó 30 százalékát 2014-ben szeretnék átadni, és 5-6 milliárdos beruházás lesz Mosdós fejlesztése.
A Kaposvárhoz integrált tüdő- és szívkórház kiváló híre mellett hatalmas gonddal terhelte meg a Kaposi Mórt. Építészeti infrastruktúrájában elképesztően elavult körülmények vannak egyik-másik egységben; ezekről vetítettképes novemberi előadásában számolt be a leköszönő főigazgató. A fejlesztésnek ez is egy iránya tehát. Amint Marcali integrálása is, hiszen a kórház és rendelőintézet is a kaposvári intézmény telephelye.

Az elmúlt évek sikerét a stratégiai, előrelátó és tudatos tervezés mellett a játékszabályok betartásának, az Irányító Hatósággal (IH) és az Európai Szociális Alappal (ESZA) kialakított összecsiszolt munkakapcsolatnak, a mindenkori politikai konszenzusnak, s a mindezt működtető csapatmunkának tudja be. Mint mindig, ekkor is tervezés volt a legnehezebb, a 2004-ben elkezdődött folyamat során sok és mély körülményváltozás történt. Gondot okozott a bruttó finanszírozás, vagyis a beruházási áfatartalom, a forgalmi adó mértékének 20-ról 25, később 27 százalékra változása, több év inflációja, s persze az árfolyamváltozás: euróban bármikor elfogadták volna a megítélt 50 millió eurós forrást, de forintban kellett számolniuk.



Kaposváron ezzel együtt olyan egészségügy-fejlesztési koncepciót sikerült összerakni, és ezt Székely Tamás volt minisztertől Szócska Miklós jelenlegi államtitkárig minden kurzus szakpolitikai kabinetvezetése elismeri, amiben a szakmai és épített tartalom példás összhangba került. Így lett a 167 történetének egyik mérföldköveként szívkatéteres és angiográfiás labor Kaposváron. Ez a népbetegség kezelésének térségi leterheltsége (Pécsett például ezres az elektív katéterezés várólistája) és Somogy szív- és érrendszeri betegség-statisztika miatt is nagy lépés. A labor működési engedélye már megérkezett, s napokon belül repülőrajtot vesz a tényleges műtéti és gyógyszeres kezelési protokoll.

A jelen nehézségei minden téren egyszemélyes felelősséget adnak az egészségügy általános gondjainak kezelésére. A Kaposi Mór az orvos- és szakdolgozóhiányt is érzi: a legtapasztaltabb nővérek közül 5-10 szinte egyszerre áll föl korábban, hogy kivételes tudásával és elkötelezettségével Németországban legyen szociális otthoni munkatárs. A menedzsment ma is azt mondja, mint korábban: visszavár minden jó munkaerőt. A dolgozóhiány Kaposváron a fentiek mellett sem oly égető, mint sok más volt súlyponti kórházban: szakorvosjelölt, rezidens mintegy 80 tanul és dolgozik az oktatókórházban. Tanulja mindazt, amit a klinika, az egyetem nem tud megtanítani: betegágy és műtőasztal, s gyakorló főorvos mellett, ügyeletben, élesben a gyógyítást sok-sok óraszámban.
– Öregszünk sajnos mi is – mondja a kórházi korfáról, így a humánerőforrás-menedzsmentet még modernebbené teszik, hogy a várható nehézségeknek elébe menjenek. A pécsi, budapesti igazolások után a csaknem kétezres foglalkoztatotti létszámú kórházban tovább építik a vezető főorvoskart az év elején. Az idei év eleji államosítás és a kincstári finanszírozás bevezetése után, a foglalkoztatást is érintő szigorú takarékossági intézkedések mellett is megvan a fedezet a stabil működéshez. Moizs Marianna az erőforrások koncentrációjában hisz, aminek az eredménye, tette hozzá, vélhetően kevesebb, de felkészültebb ellátóhely lehet egyszer.

A főigazgató programjában tehát letisztultak a következő évek elsőbbségi tényezői: fejlesztések, humánerőforrás, népegészségügyi-betegségmegelőzési program: utóbbira példa a szervezetten működő kaposvári prevenciós iroda.
– Ha jó irányban állsz, nincs más dolgod, mint tovább menni – idézi a helyzethez választott távol-keleti mondást végezetül a főigazgató. Tehát tovább megy, s ha válaszúthoz ér, a döntést mindig gyorsan meghozza. Mert ő maga is türelmetlen, ha egy döntésre várnia kell, hiszen ha minden adott hozzá, nincs ok a tétlenkedésre.

Moizs Marianna főigazgató

Belgyógyász, egészségügyi menedzsment szakértő. Középfokú tanulmányait Pécsett végezte, majd az orvostudományi karon 1988-ban szerzett summa cum laude minősítésű diplomát. 1993-ban belgyógyászat szakképesítést, 2000-ben közgazdasági szakokleveles pénzügyi menedzser, 2009-ben a Corvinuson egészségügyi menedzsment szakértő szakképzettséget szerzett. 1988-tól a Baranya Megyei Kórház belgyógyászatának adjunktusa, 1999-2006 között ugyanott orvosigazgató. 2006. nyarától a Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai főigazgató-helyettese, 2012. november 15-től főigazgatója.

Családja az elmúlt hat évben is Pécshez kötötte, de egyre inkább Kaposváron is otthon van. Olvasással kapcsolódik ki, a történelem a hobbija, zenehallgatásra kevesebb ideje jut. Igyekszik káros szenvedélyektől mentesen élni, ebből a kórosnak talán nem nevezhető szenvedélyt, a munkát nehéz csökkentenie. Magának sokkal több mozgást és még egészségesebb étkezést írna föl...

Családja az elmúlt hat évben is Pécshez kötötte, de egyre inkább Kaposváron is otthon van. Olvasással kapcsolódik ki, a történelem a hobbija, zenehallgatásra kevesebb ideje jut. Igyekszik káros szenvedélyektől mentesen élni, ebből a kórosnak talán nem nevezhető szenvedélyt, a munkát nehéz csökkentenie. Magának sokkal több mozgást és még egészségesebb étkezést írna föl... ejlesztések, humánerőforrás és népegészségügyi megelőzés az új főigazgató figyelmének előterében -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!