Közélet

2014.12.07. 18:35

Luxus a két ügyelet: milliárdos spórolás az egészségügyben

Összevonják a sürgősségi és a háziorvosi ügyeleteket egy készülő jogszabály értelmében, jelentette be Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a somogyi polgármesterek és jegyzők múlt heti siófoki konferenciáján.

Fónai Imre

Talán éppen ez lesz a megoldás Siófokon is, ahol évek óta feszültség van az ügyeleti ellátás szervezése terén a város és a háziorvosok között, külön gyermekügyelet például nincs is. S bár a napokban új bizottság kapott megbízást az ügyeleti probléma megoldására, az új rendelkezés átírhatja a siófoki elképzeléseket. Moizs Mariann marcali példát hozott föl a konferencián: a háziorvosi és a kórházi sürgősségi ügyeletet is éjszakánként átlagban tíz beteg keresi föl és egymástól ötven méterre működnek. Ez a főigazgató szerint luxus, az egészségügy humánerőforrás-problémáinak egyik gyógyírja lehet az országos szinten milliárdokat megspóroló összevonás.

A megye lesz az egészségügyi szervezés központja és az ehhez szükséges változtatásokat rövid időn belül végre kell hajtani – idézte a szakállamtitkárt a kaposvári főigazgató, hozzátéve: Somogy ebből a szempontból előnyből indul, hiszen ezen szemlélet jegyében történt már meg például Kaposvár, Mosdós és Marcali egy szervezetbe egyesítése és ennek jegyében segíti a megyei kórház a fonyódi és a tabi járóbetegellátót, a siófoki onkológiát. – Ezt akartuk régóta – állapította meg Moizs Mariann. – A Balaton-part ellátása külön fejezet, ahogyan a Repa Imre, Rácz Jenő-féle, fiókba tett Pannon Modell is szorgalmazta, a Balatont körülölelő megyéknek egyeztetniük kell, mert csak a siófoki kórház aligha győzi a nyári ellátást. 

Az aktív ellátás kétharmada a Kaposvár-Marcali-Mosdós tengely mentén bonyolódik le a megyében, egyharmad jut a siófoki és a nagyatádi kórházra, tudtuk meg a főigazgatótól. S azt is: Nagyatádon úgy szűnt meg a szülészet 2012-ben, hogy ezt abból tudták meg, hogy a kismamák egyszer csak elkezdtek Kaposvárra menni. De Marcaliban is úgy tartanak fenn szülészetet, hogy egy szülés jut egy napra. A marcali egységükben a legkritikusabb amúgy a szakemberhelyzet, mindössze tizenkét főállású orvos dolgozik. – Nem lehet minden nagyobb településnek kórháza, a rendelkezésre álló orvosi erőforrás és technika dönti ezt el, ahol nincs huszonnégy órán át orvos, az nem kórház. S miközben az egészségügy államosításáról beszélünk, önkormányzati kézben vannak a szakrendelők, magánkézben a gyógyszertárak és a művesekezelés, kényszervállalkozók a háziorvosok. És javarészt közpénzből történik a magánellátás finanszírozása is. E közben a lakosság ugyanannyit, kétezermilliárd forintot ad ki évente egészségügyre, mint amennyi az egészségbiztosítási alap kiadása.



Somogy a véget érő uniós támogatási ciklusban 26 milliárd forintot hozott el egészségügyi fejlesztésre a 400 milliárdból – emelte ki Moizs Mariann; miközben tehát az átalakításhoz is hozzáfogott, fejleszteni is tudott. A jövő évtől – tett ígéretet a polgármestereknek és jegyzőknek – a megyei kórház szűrőkamionja az egész megyét járja majd, ami nemcsak azért fontos, mert CT is van benne, hanem azért is, mert az így megvizsgáltak negyven százalékánál találnak valamiféle kóros elváltozást, márpedig ezeket a betegeket más módon nem tudnák kiszűrni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!