Közélet

2012.04.27. 17:57

Nincs ok az ünneplésre: kevés a munka, arcpirítóak a bérek

– A válság, az általános életszínvonal csökkenés újra harcossá teheti az ünnepet – hangoztatta pénteken Horváth Ildikó, vasas szakszervezeti vezető a május elsejét köszöntő rendezvényen. – Az ünnep családi jellege háttérbe szorul, mert a munkavállalók alapvető szükségletei szorultak háttérbe.

Harsányi Miklós

Az MSZOSZ dél-dunántúli képviseleti tanácsa regionális ünnepséget rendezett pénteken Kaposváron.
– Az elmúlt évtizedek bizonyítják, hogy a chicagói munkások vérbefojtott tiltakozása, a magyar munkásosztály példamutató küzdelmei 1890-től ma is időszerűek – hangsúlyozta Horváth Ildikó, a KVGY Kft. Vasas szakszervezeti vezetője. – Azok a követelések – a nyolc órás munkaidő, a szociális juttatások, jog a tisztes megélhetéshez – hazánkban időszerűbbek, mint két évtizede.

Sorozatos csapások érték a régió munkavállalóit, utalt az elmúlt év történéseire. Horváth Ildikó azt mondta: a hagyományosan alacsony foglalkoztatottság, az arcpirító bérek, a jogok megnyirbálása kevés okot adnak az ünneplésre.

– Óriási gond a magas munkanélküliség, s az új munkahelyek teremtésén kívül a bérek érzékelhető emelésére van leginkább szükség – emelte ki Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke, aki átadta az MSZOSZ a tehetségekért ösztöndíjat. Jubiláltak: idén huszadik alkalommal díjazták a fiatalokat. Csaknem hetvenen közel egymillió forintot kaptak.



A rendezvényen számos díjat adtak még át: Kövesdy Lajos, a paksi Duna Center Therm Kft. igazgatója nyerte el az Év munkáltatója 2012. kitüntetést, az Év szakszervezeti vezetője címet Tóth Ferenc, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének nyugalmazott elnöke vette át, míg Szecsődi Istvánnénak, a somogyszobi vasutas alapszervezet alelnökének az Év szakszervezeti nyugdíjas vezetője címet ítélték oda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!