Közélet

2012.05.23. 12:33

Siófoki főiskolai képzés: 16 év után vége, elmegy a Kodolányi

Elköltözteti a turisztikai képzést Siófokról a Kodolányi főiskola. A szak az intézmény központjában, Székesfehérváron lesz elérhető ezek után.

Fónai Imre

Értesülésünket szerdán a főiskolán is megerősítették, hozzátéve: hivatalos közleményt várhatóan csütörtökön adnak ki. Szabó Péter rektor azt mondta a Fejár Megyei Hírlapnak: a kommunikáció alapszak idén nem kapott állami ösztöndíjas helyeket, ezért Székesfehérváron már „nem piacképes”. A megüresedő helyre kerülhet a turizmusképzés.



Legutóbb még arról adtunk hírt, hogy egyetemi végzettséget adó mesterfokú képzés indulhat szeptembertől Siófokon, a turizmus menedzsment mesterszak. Sőt, bővíteni tervezték a képzési palettát üzleti szakokkal; intézményi kommunikátor és sportkommunikátor oktatással.

A főiskola Siófoki Oktatási Központjának 2001. óta az egykori Sió és Hullám szálloda ad otthont a Balaton partján (a főiskolai képzés 1996-ban indult a városban), melynek 1890-ben épült falai között számos jeles író, művész is megfordult. A város jelentős áldozatok árán alakíttatta át a patinás üdülőket a főiskola céljaira. Az ugyancsak Balaton-parti Thanhoffer-villába pedig (egykoron ez volt Horthy Miklós siófoki főhadiszállása) a turizmus tanszak könyvtára költözött.

Úgy értesültünk: még nem eldöntött, hogy már most szeptemberben teljes egészében Fehérvárra „húzódik vissza” a turizmusoktatás, vagy több lépcsőben üríti ki a Kodolányi a siófoki ingatlanokat. A város utóbbi variációban bízik, bár Balázs Árpád siófoki polgármester szerdán azt mondta kérdésünkre: őt is még csak szóban értesítette szándékairól a felsőoktatási intézmény vezetése. – Nem a siófoki szakkal van baj, az piacképes, hanem a székesfehérvárival – tette hozzá Balázs Árpád. – Központi döntés nyomán „húzódik összébb” az intézmény, amit megértünk, noha természetesen nem örülünk neki. Máris felvettük azonban a kapcsolatot leendő működtetőkkel, tehát ha a Kodolányi ki is vonul Siófokról, igyekszünk pótolni.

Felsőfokú oktatás maradhat tehát a jövőben is a hajdani Hullám és Sió szállodában? – kérdeztük a polgármestertől, aki azt felelte: – Akár egyetemi is lehet, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen számunkra is új még a helyzet és döntésről szó sincsen. Azt szeretnénk, ha oktatási célra hasznosulnának a jövőben is az épületek. Az oktatási szárny másra nem is nagyon alkalmas, a kollégium azonnal tovább működhet, mivel ebből amúgy is hiány van a városban. S a tanszálloda is jól hasznosítható, tankonyhástól, aminek akár a Krúdy középiskola is örülne.
Az ingatlan-berendezés a Kodolányi főiskoláé, de információnk szerint már jelezték, hogy ellenérték fejében otthagynák. Más kérdés, lenne-e pénze erre az önkormányzatnak, vagy kellene-e a következő működtetőnek, amely – amennyiben a tanszak már idén nyáron teljes egészében Székesfehérvárra költözne – ha oktatási profilú lesz, a beiskolázási rend miatt jövő szeptembernél előbb sehogyan sem tudná „belakni” az épületeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!