Közélet

2012.10.09. 08:22

Vírusok, baktériumok ideje: közösséget edzenek a kórokozók

Címkék#Kaposvár

Eljött ismét a baktériumok és vírusok ideje: a tanévkezdés szeptemberi időszaka a közösségi léttel és a változékony időjárással magával hozta a szezonális betegségek számának szaporodását.

Balassa Tamás

A többgyermekes családok tagjai egymásnak adják a kilincset a rendelőkben, a gyermekek immunrendszerét edző kórokozók a felnőtteket sem kímélik. A kilátások éppen a védekező mechanizmusok sérülékenysége miatt kedvezőtlenek a szakemberek szerint. A munkavállalókat érintő stressz jelentős, az álláshelyek megtartásáért folytatott küzdelem nem kedvez a gyógyulásnak. Napokat otthon tölteni a felépülést elősegítendő, sokaknak vállalhatatlan kockázatot jelent, különösképpen a beteg gyermekek ápolását tetézve.

Két-három hete egyre növekvő számú felső légúti megbetegedést regisztrálnak a somogyi háziorvosok, és megszaporodott a száma a gyomorpanaszokkal járó tünetegyütteseknek is. A körzetek tapasztalatai azonban jelentősen eltérnek egymástól. Van, ahol szembeötlő az esetszám növekedése, míg másutt csak a szokásos szeptember-októberi forgalomról számoltak be, ami ez idő tájt az óvodai-iskolai közösségekben szezonálisan megfigyelhető. A kaposvári kórház fertőzőosztályára már eljutottak a körzetekből érkező hírek, azonban osztályos kezelésre a hétvégén például csak két fiatalt kellett felvenniük hányással és hasmenéssel járó tünetek miatt. A következő egy-két hétben várható az esetszám felfutása, tájékoztatott hétfőn Papp Erzsébet osztályvezető főorvos.

Szeptember második fele óta érezhető dinamikus emelkedés a felső légúti és a hányással-hasmenéssel járó betegségek számában Kaposváron Mateevics László Rét utcai rendelőjében. A háziorvos vírusos kórképekben végződő bakteriális eredetű esetekkel is találkozott, melyek azonban semmivel sem makacsabbak az ilyenkor megszokottaknál. Szövődmények azonban előfordulnak, az orr melléküregeiben felgyülemlő váladék odafigyelést igényel, hogy elkerülhető legyen az arc- és a homloküreg gyulladása. Hörghurutos eseteket is hozott már a koraőszi időszak. Egyelőre szórványosak, de megjelentek a fentihez hasonló felső légúti és gyomorpanaszos esetek Fekete Julianna háziorvos Pécsi utcai rendelőjében. Az Erdősor utcában a gyomorhurutos, kellemetlen panaszokkal, hányással és hasmenéssel járó betegségek száma észrevehetően szaporodott, tudtuk meg Urbán Tamás háziorvostól. A könnyebb meghűléses esetek sem ritkák.

Egy kaposvári gyógyszerész tapasztalatai szerint különösebb trendek nem figyelhetők meg a fogyasztói szokások változásában. Egy nagyon erőteljes „trend” van: amikor megérkezik a fizetés, a nyugdíj, az emberek akkor váltják ki a gyógyszereiket. A munkahely elvesztésétől való félelem, a kiszolgáltatottság felismerése nem általános, a szakember mikrokörnyezetében legalábbis. Ebből következhetne az, hogy jobban vigyáznak magukra, akár multivitaminos nyomelemeket tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztásával. De ebben nincs változás. Akinek eddig volt rá igénye és pénze, eddig is megengedte magának ezeket a költéseket.

Most nem tudok itthon maradni, mit szól majd a főnököm, a munkatársaimat nem hagyhatom cserben, fontos dolgozatot írunk...” – ezekkel az otthoni pihenést elodázó kifogásokkal találkozik gyakorta a természetgyógyász, fitoterapeuta. Németh Imréné Éva szerint a felső légúti betegnek két-három napos ágynyugalom szükséges, gyerekeknél pedig ez elkerülhetetlen. Szerinte a testi üzenetek nem bonyolultak, csupán csak annyi az üzenet: a test pihenni akar, néhány napos nyugalmat szeretne.



A szakértő szerint a gyógynövények is segítségünkre lehetnek, ha pontosan, szakszerűen használjuk fel azokat. A gyógyszeres terápia kiegészítése nem felesleges, a gyógynövényeket a gyógyulást segítő folyamat részeként alkalmazhatjuk. Ne késlekedjünk se a gyógynövények adásával, se pedig egyidejűleg az immunrendszert erősítő folyamatok elindításával. Az időtényező azért fontos, mert órák alatt romolhat, vagy éppen jobbra fordulhat a beteg állapota, különösen igaz ez a gyermekek esetében, ajánlja a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!