Közélet

2009.09.21. 16:29

Eltűnt egy szürkemarha-gulya Somogyban

Megvadult, majd kitört a villanypásztorral őrzött karámból a Ráksiban, a főút mentén tartott tizenhét szürke marha.

Márkus Kata

Az állatok tulajdonosa azt mondja: meg nem erősített információk szerint nem maguktól szöktek el a marhák, meghajtották őket, amitől megvadultak, széttaposták a villanypásztort, és kiszabadultak. A több mint egy hete eltűnt 17 állatnak azóta nyoma sincs, rossznyelvek szerint néhányat már kilőttek közülük.
A rendőrség tájékoztatása szerint átlagosan kétnaponta érkezik bejelentés hozzájuk arról, hogy látták itt vagy ott az állatokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem zárható ki, hogy direkt vadították meg az állatokat
[/caption]

A megye különböző pontjain, de Tolnában, Várong környékén is láttak a marhák közül néhányat – mondta Fónai Tibor, az állatok tulajdonosa. – Szakemberek szerint azért is nehéz őket felfedezni, mert félelmükben áttérnek az éjszakai életre, nappal inkább elbújnak. Erre most még sok alkalmas terület van, az erdőkön kívül a rengeteg lábon álló kukorica is jó rejtekhely a számukra. Amúgy növendék marhákról van szó.



A területet repülőgép is körbejárta az eltűnésük után, de nem találta meg őket. Egyszer öt állat megjelent egy tehenészetnél, ám amint észrevették, hogy valami készülődik, eltűntek az erdőben. Nagyon sok segítőkész ember jelentkezett már, lovasok, motorosok, hogy segítenek a keresésben, azonban még nem nincs eredmény. – Minden hatóságot értesítettem akiket csak lehetett, de egyelőre úgy tűnik, nem tudok mit tenni – folytatta Fónai. – Szóltam az érintett települések polgármestereinek, a hatósági állatorvosnak, bejelentést tettem az igali rendőrörsön, beszéltem a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal illetékesével, és a bőszénfai vadaskertben is érdeklődtem altatólövedék esetleges alkalmazásáról.

Fónai Tibor azt az értesülésünket nem tudta megerősíteni, hogy esetleg néhány állatot már kilőttek volna. Azt mondta, egyelőre nem találják őket. Arra azonban nincs jogi lehetőség, hogy akár külterületen vagy máshol lelőjék őket. – S nem is ez a cél – mondta –, elsősorban befogni szeretnénk őket. Ami nem egyszerű feladat, hiszen vadállatokról van szó. Abban bízom, hogy talán ha vizet találnak, akkor egy helyben maradnak. Jó volna, ha még a tél előtt vissza lehetne őket hozni. Emberre nem veszélyesek, inkább félnek tőle.
A rendőrség minden bejelentést ellenőriz, ám mivel kárt sehonnan sem jeleztek, további intézkedésre nem volt szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!