Közélet

2015.02.05. 19:03

Vadveszély: hajthatunk 130-cal a betáblázott M7-esen?

Az M7-es autópálya jelentős része mentén kint a vadveszélyre figyelmeztető tábla, ráadásul őz, vagy éppen kutya gyakorta rá is téved a pályára.

F. I.

Jogszabály alapján a vadveszély jelzése elsősorban a vadásztársaságok felelősségi körébe tartozik, a közútkezelő nem vizsgálhatja azt, hogy milyen szempontok vezérlik ebben a vadásztársaságokat – válaszolta lapunk kérdésére Hajnal János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatóságának osztályvezetője.
Néhány napja írtuk meg, hogy az M7-es autópálya jelentős része mentén kint a vadveszélyre figyelmeztető tábla, ráadásul őz, vagy éppen kutya gyakorta rá is téved a pályára.



Az általunk megkérdezett vadászok szerint a biztonságos közlekedési feltételek biztosítása (vagyis például a vadkerítések karbantartása) a közútkezelő feladata. A vadveszélyt jelző táblák elhelyezéséről nem közlekedési jogszabályok, hanem a „vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról” szóló törvény rendelkezik Hajnal János tájékoztatása szerint. „Ez alapján a Magyar Közút Zrt. nem utasíthatja el a területileg illetékes vadásztársaságok vadveszélytáblák kihelyezésére irányuló kezdeményezését, arra hivatkozással sem, hogy az autópályák mellett védőkerítések vannak. Így az M7-es autópályán is azokon a szakaszokon találhatók meg a vadveszélytáblák, ahol a vadásztársaságok ezt kérték, de ez közel sem az autópálya teljes hossza. E táblák vadásztársaságok általi kihelyezését a vonatkozó szakmai előírások betartása miatt felügyeljük a táblák helye, ismétlése, mérete, kiegészítő táblái tekintetében.” Az osztályvezető szerint általuk is ismert az ellentmondás az autópályára engedélyezett sebesség és a vadveszélyt jelző táblákkal jelzett útszakaszokon való haladás között, ám ez az idézett törvényi előírás miatt a közútkezelő részéről nem oldható fel.

Hogyan vezessünk? - a szerző kommentárja

Alapvetően arra lettünk volna kíváncsiak: mit üzennek az M7-es mentén sűrűn elhelyezett vadveszélytáblák annak az autósnak, aki a befizetett pályadíj fejében joggal számol azzal, hogy a megengedett 130 kilométeres sebességgel haladhat a sztráda teljes hosszában? Kérdeztünk rendőrséget, vadászokat, közútkezelőt, de még mindig ugyanott tartunk: a 67-esen Somogybabodnál például visszavesszük a sebességet, még figyelmesebben vezetünk az ilyen tábla láttán, de nem tudjuk, mit tegyünk az M7-esen? S immár azt se, akad-e olyan illetékes, aki képes föloldani a közútkezelő által is ismert ellentmondást?

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!