Közélet

2016.11.28. 07:39

Ha jön a fagy, csak tartályból lesz ivóvíz három településen

A pénz már megvan az új vízvári kútra, mely ellátná a falu, valamint Bélavár és Heresznye háztartásait ivóvízzel, de január végéig biztosan nem tudják üzemszerűen rendszerbe állítani. Nyár óta húzódik a három település küzdelme, s most a közelgő fagyok miatt új válságtervre is szükség van.

Szűcs Tibor

Néhány napja hagyta jóvá Pintér Sándor belügyminiszter azt a vízvári vis maior kérelmet, amelyben a szeptemberben felső tagozatát elvesztő dél-somogyi falu támogatást kért ahhoz, hogy a nyáron „behomokolt”, azaz teljesen üzemképtelenné vált ivóvízkútja helyett újat tudjon fúratni, s amellyel nem csak Vízvár, de Bélavár és Heresznye lakosságát is el tudják a jövőben is látni ivóvízzel. Az egészen pontosan 27 millió 51 ezer forintos tételt megítélte a Belügyminisztérium, a kút költségét teljesen lefedő 30 millió forint fennmaradó önrészét a három település adja össze részarányosan.



– Éppen ezért kellett összehívunk rendkívüli testületi ülést, hogy minél gyorsabban elkezdődhessenek a munkálatok – mondta megkeresésünkre Kozma László, Vízvár polgármestere, akitől megtudtuk, hogy a vízellátás biztosítása így is komoly összegekbe került, erre külön keretben igyekeznek még pályázni. – Az új kút beruházása elkerüli a 15 millió forintos közbeszerzési határt, ezért muszáj megtendereztetni az eljárást, erről is határoznia kellett a képviselőknek. A kiválasztási eljárás kicsit tovább lassítja a folyamatot, így biztosan nem lesz karácsonyra vizünk a csapokban a saját kutunkból – emelte ki. A három település és a szolgáltatási feladatokat ellátó Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) a lehető legszorosabb együttműködésben dolgozták ki az ellátás apró részleteit, amiben a DRV nagyon jó és hatékony partnernek bizonyult – tudtuk meg Kozma Lászlótól. A napokban azonban egy téli válságterv kidolgozására volt szükség, mert kiderült: az időjárási viszonyok változása miatt fel kell készülni arra, hogy nem biztosítható tovább a gyakorlat, melyben napi tíz-tizenkét tartálykocsi feltölti a Vízvári hidroglóbuszt, s így gyakorlatilag a háztartásokban – a három faluban összesen 1115 embert érint a probléma – semmit sem érzékeltek abból, hogy nem a kútjukból folyik a víz az otthonukban.

A válságtervvel kapcsolatban megkerestük a szolgáltatót, válaszukból kiderül, hogy a DRV Zrt. a vízszolgáltatást nyár vége óta a tározó folyamatos feltöltésével oldja meg tartálykocsival, naponta 100-120 köbméter víz helyszínre történő szállításával, az aktuális napi felhasználás mértékétől függően. A vízszolgáltatás ebben a formában csak addig oldható meg, ameddig az időjárás engedi, ez azt jelenti, hogy ameddig nem lesz napközben tartós fagy. Ha ez bekövetkezik, egyrészt a csúszós utakon veszélyessé válik a vízszállítás – a tartálykocsi súlya miatt –, másrészt a tározó feltöltése sem lehetséges a tartályautó szerkezeti elemeinek és a vízkezelő töltőcsonkjának elfagyása miatt. Ezért a szolgáltatás biztosítása érdekében vízvételi pontokat jelöltek ki a településeken, melyek segítségével tudják biztosítani a vízszolgáltatás – Vízváron kettő, Bélaváron egy, Heresznyén ugyancsak egy vízvételi pont kijelölésével. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezekre a pontokra tartályokban lesz elérhető az ivóvíz, és így tudnak a felhasználók hozzá jutni.

– Ha minden a leggyorsabban megy, s ki kell emelnem, hogy minden hatóság és illetékes szerv a Katasztrófavédelemtől kezdve a népegészségügyi szolgálaton át nagyon pozitívan és gyorsan reagálva, együttműködve kezelte a problémánkat, akkor is, valamikor januárban állhat szolgálatba legelőször az új kút – mutatott rá a Kozma László. A megvalósításban nem csak a közbeszerzés lebonyolítása kötött határidős például, de a mintavételezési eljárás is szigorúan hagyja meg például, hogy háromszor kell tiszta, bevizsgált, fertőzés- és baktériummentes vizet produkálni, a két mintavétel között legalább 72 órás időközzel ahhoz, hogy rendszerbe állíthassák.

– A kút tervezése, kivitelezése megkezdődhet, azonban a beüzemeléséig a kivitelezés, a szükséges engedélyek, és a mintavételezés miatt ez megközelítőleg január végén várható – erősített rá válaszában a DRV is. Kiemelték, társaságuk minden támogatást megadott, az önkormányzatokkal együttműködve. A DRV Zrt., mint a helyi ivóvízhálózat üzemeltetője, és a helyi önkormányzatok, mint a hálózat és az ivóvízkút tulajdonosai, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megszokott minőségű szolgáltatás mielőbb helyreálljon. Addig csak ki kell várni, hogy elkészüljön, karácsonykor és a téli szünetben reménykedni, hogy ne legyen hideg nagyon, különben az ünnepi halászlé főzése nem a konyhában, hanem az iskolaépületnél kijelölt tartálynál kezdődik majd a helybéliek számára...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!