Bulvár-celeb

2 órája

Megdőlt az elmélet: nem laborból szökött ki a koronavírus, sokkal borzasztóbb az igazság

A cikk végén látható videót csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

MW

A mósmedvéhez erősen hasonlító nyestkutya lehetett a kiindulópont

Forrás: Shutterstock

A tudósok végleg elvetették azt az elméletet, ami szerint Vuhan város laborjának egyik munkatársa hurcolta ki a vírust a helyi piacra, majd ebből a gócpontból robbant be a világjárvány

Egy frissen publikált tanulmány szerint valóban a közép-kínai metropolisz piacán ütötte fel fejét először a koronavírus, ám nem a közeli laborból került oda, hanem az állatpiac egyik eladásra kínált, ketrecben tartott nyestkutyája volt a vírushordozó. Mindez 2019 novemberében történt, a világjárvány pedig fél évvel később már Magyarországot is elérte – írja cikkében a Ripost.

Az új bizonyítékok tükrében kijelenthető, hogy az állatpiac volt az első gócpont

– mondja a tanulmány szerzője, Kristian Andersen. 

Egy Kelet-Ázsiában elterjedt rókaszerű állat, a mosómedve kutya vagy más néven nyestkutya volt a vírus legnagyobb hordozója, de igazolható, hogy a piac más, vadon befogott és eladásra kínált állatai is hordozták a Covid-19-et. Ezek közé tartozik a Malajziából származó szakállas disznó, a bambuszpatkány és a pálmacibet.

Juveniles,Of,Large,Bamboo,Rat,,Rhizomys,Sumatrensis,,Crawling,In,Blue
A bambuszpatkány is a vírushordozók között volt
Fotó: Chattraphas Pongcharoen / Forrás:  Shutterstock

Gyorsan el is távolították a piacról ezeket az állatokat, de már későn: a 12 milliós nagyváros addigra már megfertőződött, majd a járvány világméretűvé vált. Mindez egy hónap alatt játszódott le, mert az akkor még ismeretlen eredetű, könnyen halálossá váló tüdőgyulladásról először 2019. december 31-én szóltak a kínai híradók. 

A világon igazoltan 770 millió ember fertőződött meg, és több mint 7 millióan haltak bele a covidba.

Íme, a vuhani állatpiac: 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!