Patrióták Európáért

2024.06.30. 09:33

Orbán Viktor: létrejön egy új frakció, amely megváltoztatja az európai politikát (videó)

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (k) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke kezet fog, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo

Herbert Kickl a sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott: ez egy történelmi nap. Új korszakba lép Európa – mondta a találkozóról szólva az Osztrák Szabadságpárt elnöke. Mint mondta: egy új szövetséget mutat be, egy hazafias szövetséget. A cél, hogy Európának egy jobb jövőt biztosítson. Más pártokat is várnak ebbe a szövetségbe – húzta alá.

Herbert Kickl kijelentette: karcsúsítani kell az európai közigazgatást.

Béke, szabadság és jólét a földrész minden polgára számára

– tette hozzá.

Kickl hangsúlyozta: az Európai Parlament július 16-i strasbourgi alakuló ülésén bemutatják a csoportot, amely három pártból és azok képviselőiből áll, és amely politikai korszakváltást kíván indítani Európában.

Mint kiemelte, az új reformmozgalom számára Ausztria, Magyarország és Csehország erős magot képez Európa közepén.    

Az FPÖ elnöke kifejtette: fel akarják élénkíteni Európa pluralista jellegét, és gondoskodni akarnak arról, hogy az EU nemzetei megőrizhessék sajátosságaikat.

Nem fogjuk tétlenül nézni egy európai szuperállam kialakulását, amelyben a szuverenitás és az egyes államok önrendelkezése csak üres frázis. Mi olyan Európát akarunk, amely ismét büszkén, értéktudatosan, hagyományokkal és sokszínűséggel mutatkozik és fejlődik

– jelentette ki az FPÖ elnöke.

A tájékoztatót itt nézheti meg:

Orbán Viktor a találkozó után úgy fogalmazott: 

mi azt gondoljuk, hogy ez az a nap, amikor megkezdődött az európai politika megváltoztatása. 

Kiemelte: mindent látott, ami az elmúlt 25 évben történt a politikában.

1989-ben elkezdődött az európai politika egy korszaka, ez lezárult a választással 
– mondta.

Létrejön egy új frakció, amely megváltoztatja az európai politikát 

– fűzte hozzá.

KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely hasítani fog, nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Napokon belül be fog következni. 

Hangsúlyozta: az európai politikát meg kell változtatni. Ezt mondták az emberek is. A 27 országból 20-ban olyan pártok nyertek, amelyek változást akartak. A brüsszeli elit ellenáll ennek a döntésnek, nem akarnak változást. Orbán szerint ez elfogadhatatlan. 

Ezért jön létre ez a platform, hogy a változást megcsináljuk. Az európai gazdaság válságban van, terrorveszély, migráció állandósul és a szomszédságunkban háború van

– szögezte le. 

A háborús eszkaláció árnyékában élünk. Békét, rendet és fejlődést akarnak az európai emberek, a brüsszeli elittől pedig háborút, migrációt, stagnálást kapnak. A külső rossz körülmények mellett ehhez a válsághoz Brüsszel rossz döntései is hozzájárultak – jelentette ki. 

Versenyképtelenné tették az európai gazdaságot, kereskedelmi háború szélén állunk a legfontosabb potenciális partnereinkkel és elrontották a zöld átállást, ami most van Brüsszelben az nem zöldpolitika, hanem méregzöld. Ez a zöld politika nem meggyógyít, hanem megmérgez bennünket

 – húzta alá a miniszterelnök, aki hozzátette, az árak sokkal magasabbak, mint korábban voltak. Ez tönkreteszi a gazdaságot. 

A miniszterelnök leszögezte, a politikai változás Európában megkezdődött, hiszen több európai kormánynak is le kellett mondania az európai választások miatt, ez pedig egy bizonyítéka, hogy a demokrácia csak nemzeti keretek között lehetséges. 

A nemzeti kormányoknak tudomásul kellett venni az emberek döntését és lemondtak, a brüsszeli elit ellenáll, mert Brüsszel nem demokratikus konstrukció. Ebben a helyzetben nekünk az a kötelességünk, hogy érvényt szerezzünk a választópolgárok akaratának. Három politikai párt ül itt önök előtt. A legerősebb osztrák párt, a legerősebb cseh párt és a legerősebb magyar párt, s vállaljuk azt a felelősséget, hogy elindítjuk ezt az új platformot és az új frakciót

– mutatott rá Orbán Viktor, aki hozzátette, ez lesz az európai politika legerősebb jobboldali tömörülése.

Elmondta, ezért bocsájtják ki a patrióta manifesztumot, amely összefoglalja azokat a célokat, amelyek köré a munkájukat szervezik. Orbán elmondta azt is, hogy a politikában néhány dolgot Magyarországon másképpen csinálnak, mint Brüsszelben szokták.

Mi nem támogatjuk a migrációt. Megállítjuk az illegális migrációt. A tradicionális családnak a képviselői vagyunk, hiszünk a nemzeti szuverenitásban. Fontos eszmék okozzák azt, hogy Magyarország a különbözőség szigete az európai liberális tengerben, de ez kevés. Én Babis elnök úrtól tanultam meg, hogy ez kevés. Kell még egy dolog, ami nélkül ezek az eszmék nem működnek a politikában. Kell egy fontos dolog, s ezt ő mutatta fel a legvilágosabban Európában. Siker kell. Jó kormányzás

– nyilatkozta a magyar kormányfő, aki dicsérte Andrej Babis kormányzati munkáját.

Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke hangsúlyozta: úgy döntöttek, hogy új politikai frakciót alapítanak az európai parlamentben. Megjegyezte, három fő prioritás köti össze őket. Ez a szuverenitás védelme, az illegális migráció elleni küzdelem és a green deal revidiálása. Szilárd meggyőződésük, hogy olyan Európára törekszenek, amely független nemzetállamokból áll és nem egy Brüsszel által uralt föderációból. Elhatározták, hogy az illegális migrációt megállítják, hogy az uniós paktumot meg kell változtatni. Olyan szabályozást kell kidolgozni, amely védi az országhatárokat, s megállítja az embercsempészetet – jelentette ki a cseh politikus. Nagyon fontosnak tartják azt is, hogy a green dealt revidiálják, hogy egy kiegyensúlyozottabb hozzáállás legyen ezzel kapcsolatban, amely jobban figyelembe veszi a gazdasági fejlődést és ne veszélyeztesse az EU versenyképességét.

Az együttműködés nyitott minden hasonlóan gondolkodó párt és egyén előtt

– hangsúlyozta a politikus.

Andrej Babis leszögezte, közösen erősebb és ellenállóbb Európát lehet létrehozni, amely képes arra, hogy hatékonyabban megvédje összes polgárának érdekeit. A cseh politikus – akit Herbert Kickl úgy mutatott be, mint minden bizonnyal Csehország következő miniszterelnökét – kifejtette, a kulturális identitás megőrzése mellett az európai országokban fontos minden egyes tagállam szuverenitásának erősítése.

Andrej Babis hangsúlyozta, az EU környezetvédelmi politikájának jobban tekintetbe kellene vennie a gazdasági fejlődést annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse a közösség versenyképességét.

Technikailag alátámasztott, gazdaságilag életképes, szociálisan igazságos megoldásokat kell találni. A cseh politikus ezért a robbanómotorok tiltásának eltörlését és az EU energetikai függetlenségének támogatását javasolta, valamint azt, hogy valamennyi energiatechnológia egyforma elbírálás alá kerüljön.

A patrióta manifesztumot a sajtótájékoztató végén aláírták.

KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke aláírja a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo / Forrás: MTI

Patrióta kiáltvány az európai jövőért: visszavesszük intézményeinket és olyan irányba tereljük az európai politikát, amely nemzeteinket szolgálja

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt  - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, aki az aláírt dokumentumot is rendelkezésre bocsátotta. 

A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek. Az Európai Unió - ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően - az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.

Az európai polgárok számára ismeretlen és tőlük távol álló intézmények - olyan erős globalista erőkkel, senki által meg nem választott bürokratákkal, lobbi- és érdekcsoportokkal együtt, akik és amelyek semmibe veszik a többség hangját és a szélesebb népi demokráciát - terveznek a nemzetek helyébe lépni. És mi ehhez az eszközük? Egy európai központi állam - írja a kiáltvány.  

A legutóbbi júniusi európai parlamenti választásoknak ezért egyszerre volt generációs és egzisztenciális jelentősége - folytatódik a manifesztum. A politikai törésvonal immár nem konzervatívok és liberálisok vagy a jobboldal és a baloldal között húzódik meg, hanem a centristák - akik egy új európai "szuperállam" hírnökei - és a patrióták, illetve szuverenisták között, "akik az általunk nagy becsben tartott európai nemzetek megőrzéséért és megerősítéséért harcolnak. Csak a kontinens patrióta és szuverenista pártjainak győzelme és együttműködése révén garantálhatjuk a gyermekeink örökségét" - fogalmaz a dokumentum, amely ezek után rátér arra, milyen Európában hisznek az aláírói.   

KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b) kezet fog Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével tárgyalásuk előtt Bécsben 2024. június 30-án. Jobbról Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Azt írják: egy olyan Európában hisznek, ami erős, büszke és független nemzetekből áll; olyan nemzetekből, amelyek szabadon dönthetnek az egymással egyetértésben való együttélésről és együttműködésről; olyan Európában hisznek, amely a nemzetekben gyökerező intézmények révén működik együtt; olyan intézmények révén, amelyek Európa népei megbízásából tevékenykednek és feléjük felelősséggel tartoznak. Olyan Európában, ami szuverén, és eltántoríthatatlanul képviseli érdekeit minden olyan függőségtől mentesen, amely akadályozza a nemzeti közösségei akaratának végrehajtását - akár belföldön, akár külföldön. Elkötelezett a béke és a párbeszéd mellett, de ugyanakkor készen áll, hogy megvédje magát minden veszéllyel szemben; megvédi és ünnepli európai identitását, hagyományait és szokásait, a görög-római és zsidó-keresztény örökség gyümölcsét. Nagy becsben tartja a nemzeteiben rejlő sokszínűséget, azok történelmét és életformáját, és egyben ellenáll az olyan ultimátumoknak, amelyek célja annak az éppen divatos trendek szerinti megváltoztatása.  

A manifesztum megalkotói szerint Európa a valódi szabadságjogok, alapvető jogok és az emberi méltóság védelmezője, és ugyanakkor erőteljesen ellenáll minden olyan kísérletnek, amelynek célja ezeknek a szabadságjogoknak a korlátozása vagy átértelmezése; versenyképes, produktív, hatékony és büszke szellemi, tudományos és gazdasági eredményeire az innováció, a kiválóság és a haladás kontinenseként. Hitük szerint Európa elszánt a határai megvédése, az illegális migráció megállítása és kulturális identitása megőrzése mellett, követve az európai polgárok túlnyomó többségének az akaratát; olyan nemzetekből áll, amelyek készek megvédeni népeiket bármely és minden potenciális veszéllyel szemben, legyen az politikai, gazdasági, vallási vagy kulturális természetű.  

Európa tiszteletben tartja saját megbízatását és szabályait, nem lép túl kompetenciáin, betartja a szubszidiaritás és az arányosság elvét, illetve a továbbiakban nem igazolja a nemzeti szuverenitás elleni támadásait az európai költségvetésen keresztüli nyomásgyakorlással - írják, hozzátéve: Európa olyan nemzetek tömörülése, amely elutasítja a nemzeti szuverenitásnak az európai intézmények felé való minden további feladását és tiszteletben tartja a nemzetek vétójogát. Az aláírók hite szerinti Európa a diplomáciát a tagállamok szuverenitása alapvető elemeként ismeri el, illetve olyan kérdésként, amelyről minden nemzet szabadon dönthet anélkül, hogy a többieket ugyanarra a döntésre kényszerítené.  

Végezetül az európai patrióta erők a dokumentumban azt ígérik, hogy a kontinens jövőjét visszaadják az európai embereknek. "Visszavesszük intézményeinket és olyan irányba tereljük az európai politikát, amely a nemzeteinket és népeinket szolgálja. Előtérbe helyezzük a szuverenitást a föderalizmussal szemben, a szabadságot a diktátumokkal szemben, és a békét: ez az Európát szolgáló patrióták kiáltványa" - zárul a Bécsben vasárnap elfogadott dokumentum.

KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej; GÁL Kinga
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b) Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével (j) tárgyal, balról Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b2) és Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Fidesz alelnöke Bécsben 2024. június 30-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben megbeszélést folytat Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével.

ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnökével tárgyal Bécsben 2024. június 30-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A tárgyaláson az európai jobboldali pártok kapcsolatainak elmélyítéséről lesz szó – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor vasárnap a Facebook-oldalán azt írta, "Vigyázó szemünket Párizsra és Bécsre érdemes vetnünk." A magyar miniszterelnök vélhetően a francia választásra és az európai jobboldali pártvezetőkkel való bécsi találkozójára utalt.

A kormányfő a Magyar Nemzet szombati számában azt írta, hogy

az EU 27 országából 20-ban olyan szuverenista vagy jobboldali párt nyert, amely kimondottan a változás ígéretével kampányolt.

A választás után meg is bukott azonnal a baloldali francia és a belga kormány, és „Berlinben is rezeg a léc” – tette hozzá. Mint írta, az európai emberek egyértelművé tették, hogy le akarják zárni a szomszédban zajló háborút, meg akarnak szabadulni a progresszív ideológiai ámokfutástól, meg akarják állítani a migrációt, növekedési pályán akarják látni az európai gazdaságot. 

A miniszterelnök szerint az európai emberek a várakozásoknak megfelelően megkezdték Európa visszavételét, csakhogy a brüsszeli bürokraták ellentámadást indítottak. A status quo fenntartásában érdekelt szocialisták és liberálisok mellé beszervezték az Európai Néppártot, amely a kampányban még változást ígérve gyűjtötte a szavazatokat, ám a választások után mégis a szocialistákkal és liberálisokkal állt össze.

A háborúpárti paktum egyetlen célja, hogy a brüsszeli elit hatalomban maradjon.

A miniszterelnök kiemelte: a jobboldaliaknak továbbra is az a feladatuk, hogy érvényt szerezzenek az európai választók akaratának.

Franciaországban pedig megkezdődött vasárnap a nemzetgyűlési választások első fordulója. Felmérések szerint hatalmas jobboldali győzelem születhet a voksoláson. Az Ipsos által pénteken közölt kutatás alapján a Nemzeti Tömörülés támogatottsága 36 százalékon állt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában