Közel-keleti konfliktus

13 órája

Békekonferencia megrendezését javasolta Madridban a palesztin elnök – frissül

Az izraeli–palesztin háború 349. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli rendőrség (illusztráció)

Forrás: AFP

Fotó: Saeed Qaq

Cikkünk frissül!

Békekonferencia megrendezését javasolta Madridban a palesztin elnök

Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön.

Mahmúd Abbász abból az alkalomból érkezett Madridba, hogy a dél-európai ország májusban elismerte az önálló palesztin állam létezését, a hét elején pedig első nagykövete átadta megbízólevelét VI. Fülöp spanyol királynak.

„Önök látják, hogy ez egy igazságos ügy” – fogalmazott a palesztin elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet megbeszélésük után Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel közösen tartottak.

Abbász köszönetet mondott Spanyolországnak erőfeszítéseiért, amelyet a palesztin állam elismerése és a kétállami megoldás érdekében tett az Európai Unióban, valamint más nemzetközi fórumokon. „Mindez azt tükrözi, hogy Spanyolország, népe és kormánya elkötelezett a nemzetközi törvényesség mellett ezen a területen” – mondta.

Kiemelte a dél-európai ország eddigi közvetítő szerepét a béke elérésében, felidézve az 1991-ben, Madridban rendezett közel-keleti békekonferenciát, amelynek megismétlését időszerűnek tartja.

Célunk az, hogy megállítsuk ezt, a népünk elleni támadást

– jelentette ki Abbász, aki követelte az izraeli csapatok kivonását Gázából és a megszállt területekről.

A spanyol miniszterelnök mérföldkőnek nevezte a palesztin elnök spanyolországi látogatását, amelynek alkalmából szót emelt a háború azonnali befejezése mellett.

„Nem élhetünk együtt a halállal és a pusztítással, és nem kell normalizálnunk az erőszakot” – fogalmazott, figyelmeztetve a feszültség eszkalálódásának kockázatára a libanoni robbantásokat követően, amelyekért a Hezbollah, síita milícia Izraelt tartja felelősnek.

Pedro Sánchez sürgette a tűzszünet mielőbbi bevezetését, amely véget vet az erőszaknak, a humanitárius segítség biztosítását a civil lakosságnak és a túszok szabadon engedését. „Nem nézhetjük tétlenül ártatlan emberek szenvedését” – jelentette ki.

A kormányfő hangsúlyozta: a kétállami megoldás az egyetlen lehetséges megoldása a konfliktusnak, ennek elérése pedig fontos témája lesz a spanyol és a palesztin kormány madridi csúcstalálkozójának, amelyet még ebben az évben megrendeznek.

Bulgária vizsgálja, szerepet játszott-e bolgár vállalat a Libanonban felrobbant személyhívók értékesítésében

Bulgária kivizsgálja, játszott-e valamilyen szerepet egy bulgáriai bejegyzésű vállalat a Libanonban kedden felrobbant személyhívók forgalmazásában – jelentette be a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) csütörtökön, miután sajtóhírek szerint a szófiai székhelyű Norta Global nevű cég lehetett a beszállítója a szóban forgó csipogóknak.

A DANSZ a belügyminisztériummal közösen folytatja le a vizsgálatot – tették hozzá a közleményben, amelyben konkrétan nem nevezték meg a Norta Globalt.

A bolgár sajtóban megjelent, hogy a Norta Global részt vehetett annak a több ezer személyhívónak a forgalmazásában, amelyek nagyjából egy időben robbantak fel kedd délután Libanon több pontján. Az összehangolt akcióban 11 ember meghalt, és mintegy 4 ezer ember megsebesült. Libanon Izraelt tette felelőssé a történtekért.

Irán által beszervezett hetvenes éveiben járó helyi üzletembert tartóztattak le Izraelben

Letartóztattak Izraelben egy Irán által beszervezett, izraeli vezetők megölésén dolgozó, hetvenes éveiben járó helyi üzletembert – jelentették a kémelhárító szervek csütörtökön.

Az izraeli zsidó üzletember különböző időszakokban Törökországban élt, ahol kapcsolatba került az iráni titkosszolgálattal. 

A Sin Bet belbiztonsági szolgálat és az izraeli rendőrség csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy biztonsági bűncselekmények gyanúja miatt a múlt hónapban letartóztatták.

Az irániak izraeli vezetők, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Galant védelmi miniszter, valamint Ron Bar, a Sin Bet vezetője és Naftali Bennet, volt izraeli miniszterelnök meggyilkolását próbálták megszervezni segítségével. Kétszer Iránba is becsempészték Törökországból és szolgálataiért pénzt kapott. Csütörtökön vádat emeltek ellene.

A letartóztatott idős férfi Törökországban üzleti és társadalmi kapcsolatokat ápolt török és iráni emberekkel, és áprilisban török állampolgárok közvetítésével találkozott egy Edi nevű iráni férfival üzleti tevékenységének fejlesztéséhez. 

Először a törökországi Zaugma városban Edi két küldöttével tárgyalt, valamint telefonbeszélgetést folytatott vele, mert maga Edi nem hagyhatta el Iránt. Májusban a gyanúsítottat autóval Iránba csempészték egy szárazföldi határátkelőn, ahol személyesen találkozott Edivel és egy másik, Hadzsia nevű férfival, aki az iráni biztonsági szervek képviselőjeként mutatkozott be.

Ott Irán számára különböző biztonsági feladatokra kérték Izraelben, pénz vagy fegyver átadására előre meghatározott pontokon, fényképezésre különféle zsúfolt helyeken, majd a képek elküldésére iráni ügynököknek, és olyan személyek megfenyegetésére, akiket Irán korábban beszervezett, de nem végezték el a kért feladatokat. Mielőtt beleegyezett volna, az ügy végiggondolását kérte.

Az elmúlt hónapban másodszor is bejuttatták Iránba egy teherautó vezetőfülkéjébe rejtve. Edinél más iráni hírszerzési tisztviselőkkel is találkozott, akik terrorista tevékenységet kértek tőle Izraelben, és izraeli vezetők elleni merényleteket.

A gyilkosságokat az irániak szerint bosszúból, Iszmail Hanije júliusi, iráni földön történt megölése miatt kellett volna végrehajtani, mert azt Izraelnek tulajdonítottak. Az izraeli üzletember egymillió dollár előleget követelt, mielőtt bármit is tenne.

Az irániak elutasították kérését, és azt ígérték, hogy majd felveszik vele a kapcsolatot. Ötezer eurót kapott Editől és az iráni hírszerzés képviselőitől a találkozókon való részvételéért távozása előtt. A megbeszélésen az izraeli üzletember világossá tette az irániak számára, hogy a magas rangú tisztviselők elleni merényletek végrehajtása biztonsági őrizetük magas szintje miatt nem kivitelezhető, és ezért szóba kerültek további lehetőségek is, köztük Naftali Bennet vagy bizonyos izraeli polgármesterek meggyilkolása.

Az izraeli állampolgár a Sin Bet nyomozóinak bevallotta a neki tulajdonított bűncselekményeket, s ügyvédje hangsúlyozta, hogy kihallgatásán részletes vallomást tett, és együttműködött az izraeli hatóságokkal. 

Emellett olyan személyről van szó, aki korábban nagyban segítette Izrael biztonsági szolgálatait, s akinek gyermekei a biztonsági erőknél szolgálnak.

Az Egyesült Államok az eszkalációtól való tartózkodást sürgeti a libanoni robbanásokat követően

Az Egyesült Államok nem akarja kisebbíteni a libanoni robbanások jelentőségét, ugyanakkor a feltételezett izraeli művelet körülményeinek vizsgálata még tart, és azt várják el mindkét oldaltól, hogy tartózkodjon egy újabb konfliktus kialakulásától – közölte az amerikai ENSZ nagykövet szerdán újságírók előtt.

Mobilkészülékeket árusító üzlet előtt katonák és tűzoltók a dél-libanoni Szidónban 
Fotó: Mohammad Zaatari / Forrás: MTI/AP

Linda Thomas-Greenfield washingtoni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: 

az Egyesült Államok minden érintettet óva int attól, hogy hozzájáruljon a helyzet további eszkalációjához.

Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is részt vesz az egyeztetéseken, amelyeken próbálnak eredményre jutni a harcok beszüntetése érdekében a Gázai övezetben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Egyiptomban úgy nyilatkozott, hogy 

a keddi libanoni robbantások és egyéb meglepetés-erejű akciók a gázai tűzszüneti tárgyalások kisiklatásával fenyegetnek. 

Az amerikai diplomácia vezetője szerint már nem először fordul elő az, hogy amikor az amerikai és nemzetközi közvetítők azt gondolják, sikerül előrelépést elérni az egyeztetéseken, akkor bekövetkezik egy olyan esemény, ami megnehezíti a folyamatot, sőt akár kisiklathatja azt.

Sebesülteknek szervezett véradás Bejrút déli peremvárosában
Fotó: Vael Hamzeh / Forrás: MTI/EPA

Derek France altábornagy, az Egyesült Államok Közel-Keleten állomásozó légierőinek parancsnoka közölte, hogy felülvizsgálják az egységek elhelyezkedését a térségben egy megtorló támadás esetére. A katonai vezető a kialakult helyzet súlyosságára hivatkozva lemondta a részvételét egy Washington közelében tartott biztonsági konferencián.

Libanonban kedden a Hezbollah fegyveres szervezet tagjai által használt személyi hívók robbantak fel tömegesen, a detonációkban többen, köztük gyerekek is meghaltak és több ezren megsérültek. Szerdán a libanoni fegyveres szervezet által használt adó-vevők hasonló körülmények között robbantak fel, ami szintén számos halálos áldozattal és több száz sebesülttel járt. 

A detonációkat izraeli katonai műveletnek tartják, ugyanakkor ezt izraeli részről eddig hivatalosan nem ismerték el.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán önmérsékletre intette az érdekelt feleket a helyzet további elmérgesedésének elkerülésére.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában