Közel-keleti konfliktus

3 órája

Fiatal izraeli katonák haltak meg a Hezbollah dróntámadásában – frissül

Az izraeli–palesztin háború 372. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Hezbollah Iránbarát libanoni síita szervezet fegyvereseinek a Dél-Libanonban végrehajtott szárazföldi hadműveletük közben megtalált állítólagos alagútlejáratát mutatják meg izraeli katonák az izraeli határ közelében 2024. október 13-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Sam McNeil

Cikkünk frissül

Több izraeli katona meghalt a Hezbollah dróntámadásában

Négy 19 éves katona meghalt, hét súlyosan megsebesült a Hezbollah, az Iránból támogatott libanoni síita terrorszervezet izraeli laktanya elleni dróntámadásában vasárnap este

 – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) hétfő reggel.

Mintegy hatvan katona sebesült meg, amikor a robbanószerrel felszerelt támadó drón felrobbant a Goláni elit egység kiképzőtáborának ebédlője fölött Izrael középső részén, a Saron-vidéken fekvő Binjamina közelében.

A Zijad 107 gyártmányú drónt Libanonból indították, és a légvédelem riasztása nélkül érte el a vacsorázó újoncokkal teli étkező helyiséget.

Az IDF előzetes vizsgálata szerint két drónt indítottak Libanonból, s a másikat elfogták. Mindkettőt megfigyelték a határ átlépésétől, de a laktanyát elérőnek útközben nyoma veszett, ezért nem aktiválták a figyelmeztetést. A Hezbollah jelentekezett a támadás elkövetőjeként.

Az izraeli légierő repülőgépei és helikopterei üldözték a második drónt is, de az eltűnt a radarról valószínűleg azért, mert nagyon közel repült a talajhoz. Azért nem kapcsolták be a szirénákat, mert eltűnése után azt feltételezték, hogy lezuhant vagy elfogták.

A háború kezdete óta foglalkozunk a drónfenyegetéssel, és jobb védelmet kell nyújtanunk velük szemben

– közölte Daniel Hagari, az IDF szóvivője az incidens után, és megígérte, hogy az eset kivizsgálása után levonják a tanulságokat.

Pénteken, jóm-kipúr előestéjén egy Libanonból indított drón egy idősek otthonát talált el Herzliában, Tel-Avivtól északra, de akkor senki sem sebesült meg. Október elején egy Irakból indított pilóta nélküli támadó légieszköz a Golán-fennsíkon csapott le egy laktanyára, ahol két katona életét vesztette és huszonnégyen megsebesültek.

Légvédelmi rendszereket és katonákat küld Izraelnek Az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok egy fejlett rakétavédelmi rendszert telepít Izraelbe, valamint több tucat katonát, akik működtetni fogják e fegyverrendszereket, írja a Politico-ra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Joe Biden amerikai elnök utasította a Pentagont, hogy minél hamarabb juttassa el Izraelbe a „Terminal High Altitude Area Defense” (THAAD amerikai fejlesztésű, mobil rakétalégvédelmi rendszer) rendszert – más néven THAAD-ot –, hogy segítse Izraelt az esetleges iráni rakétatámadások elhárításában, és kiegészítse az izraeli kormány már így is erős rakétavédelmi infrastruktúráját.

A lépés „aláhúzza az Egyesült Államok vasszigorú elkötelezettségét Izrael védelme és az Izraelben élő amerikaiak védelme mellett” – hangsúlyozta vasárnap Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője. 

A cikket IDE kattintva tudja elolvasni. 

Többen meghaltak egy menedékként használt iskola bombázásában

Legalább 15 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek vasárnap este egy menekült palesztinok menedékhelyévé alakított iskola izraeli bombázásában a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeirat menekülttáborban - közölték a helyi polgári védelem illetékesei.

Az iskolát az izraeli tűzérség nagy erejű csapása érte, 15 ember, köztük gyerekek, nők és egész családok haltak meg, 50-en pedig megsebesültek

– mondta Mahmud Baszal, a szervezet szóvivője.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy „vizsgálja az ezzel kapcsolatos információkat”.

Ez az iskola több száz kitelepített embernek ad otthont, akik Gázából, illetve a Gázai övezet különböző részeiről érkeztek - mondta el Mahmud Baszal.

Az izraeli hadsereg rendszeresen azzal vádolja a Hamászt, hogy fegyveresei iskolai épületekben rejtőznek, ahol több ezer gázai menekült keresett menedéket. Ezt a palesztin iszlamista mozgalom cáfolja.

Az ostromlott Gázai övezet 2,4 millió lakosának túlnyomó többsége legalább egyszer már elmenekült a háború miatt, amelyet a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása váltott ki, és sokan iskolaépületekben kerestek menedéket.

Ugyancsak a Gázai övezet északi részén történt, hogy egy dróncsapásban meghalt öt gyermek a Sati menekülttáborban

 – közölte ugyanez a forrás, izraeli drónnak tulajdonítva a támadást. 

Csapataink öt mártír holttestét találták meg, mindannyian gyerekek, miután egy izraeli drón egy csoport játszó gyereket vett célba a Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttáborban

– mondta Baszal. Hozzátette, hogy a holttesteket a város nyugati részén található (gázavárosi) Sifa kórházba szállították.

Több ezer gyermek vesztette életét a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva kezdete óta, amely a Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 42 227 ember halálát okozta.

A Hamász 2023. október 7-i, izraeli terület elleni támadásában 1206 ember vesztette életét, többségük civil – derül ki az AFP francia hírügynökség hivatalos izraeli adatokon alapuló számításából. Ebbe a számba beletartoznak a Gázában fogságban meghalt vagy megölt túszok is.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában