Ukrajna erdeinek már a harmada elpusztult – frissül

970. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz bombatámadás után egy tűzoltó küzd a lángokkal egy Harkov közeli erdőben

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Stringer

Ukrán drónsereg indult Moszkva felé

Ukrajna drónokat indított Moszkva és Nyugat-Oroszország ellen – közölték tisztviselők vasárnap hajnalban, hozzátéve, hogy személyi sérülésről vagy jelentős károkról nem értesültek.

Az orosz légvédelmi egységek legalább egy Moszkva felé repülő drónt megsemmisítettek – közölte Szergej Szobjanin, az orosz főváros polgármestere a Telegramon. Eközben a dróntörmelék több rövid ideig tartó tüzet is okozott a délnyugat-oroszországi Lipecki régióban – közölte a régió kormányzója.

A szintén Oroszország nyugati részén fekvő Brjanszk és Orjol régió kormányzói arról számoltak be, hogy a légvédelmi egységek több drónt semmisítettek meg ott.

Vegyes fogadtatás

Volodimir Zelenszkij terve, hogy véget vessen Ukrajna csaknem három éve tartó háborújának Oroszországgal, eddig vegyes reakciókat kapott a nyugati szövetségesektől – írja az Associated Press.

A Zelenszkij által felvázolt „győzelmi terv” magában foglalja Ukrajna hivatalos felkérését a NATO-csatlakozásra, valamint a nyugati nagy hatótávolságú rakéták oroszországi mélységi bevetésének engedélyezését

– ezt a két lépést Kijev szövetségesei korábban nem szívesen támogattak.

Az Egyesült Államok támogatása kulcsfontosságú, ha Zelenszkij más szövetségeseitől is támogatást szeretne kapni azokhoz a javaslatokhoz, amelyekről úgy gondolja, hogy Ukrajna pozícióinak megerősítéséhez szükségesek a csatatéren és minden béketárgyalást megelőzően. Elemzők szerint azonban a Biden-adminisztráció valószínűleg nem fog döntést hozni a november 5-i amerikai elnökválasztás előtt, mivel ez nem tetszhet a választóknak.

Megingathatatlan támogatás

A G7 védelmi miniszterei „megingathatatlan támogatást” ígértek Ukrajnának. „Hangsúlyozzuk azon szándékunkat, hogy továbbra is segítséget nyújtsunk Ukrajnának, beleértve a rövid és hosszú távú katonai segítséget is” – olvasható a G7 védelmi minisztereinek a nápolyi találkozó utáni zárónyilatkozatában.

A nyilatkozat emellett támogatja Kijev „visszafordíthatatlan útját a teljes euroatlanti integrációhoz, beleértve a NATO-tagságot is”.

A hét elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előterjesztette „győzelmi tervét” az EU és a NATO előtt, de nem kapta meg az általa kért azonnali tagsági meghívást. 

Ukrajna felvétele a NATO-ba ellehetetlenítené a konfliktus politikai és diplomáciai megoldását, és a konfliktus eszkalációjához vezetne – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium.

Ukrajna erdeinek harmada elpusztult

Helsinkiben rendezték meg az ukrán háborúval kapcsolatos hatodik környezetbiztonsági konferenciát, ahol elhangzott:

az orosz agresszió helyrehozhatatlan károkat okozott Ukrajna környezetében, az ország erdeinek harmada elpusztult, példátlan talaj- és talajvízszennyezések történtek, és csökkent a biológiai sokféleség. Évtizedekig fog tartani a helyreállítás. Az ukrajnai ökoszisztéma jelenlegi kárát 65 milliárd dollárra becsülik.

A háború miatt Ukrajna ma a világ egyik legelaknásítottabb országa. Az aknák által érintett területek összterülete kétszer akkora, mint Ausztria. Ez veszélyezteti a polgári lakosságot és a globális élelmezésbiztonságot is.

Russian attacks on Ukraine's Kharkiv Oblast
Orosz bombatámadás után egy tűzoltó küzd a lángokkal egy Harkov közeli erdőben
Fotó: Stringer / Forrás: Anadolu via AFP

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. október 19-én az ukrán–magyar határszakaszon 5508 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6288 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában