Szombat reggel újabb rakétatámadás érte Kijevet – frissül

976. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadás után Kijevben

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Danylo Antoniuk

Cikkünk frissül

Szombat reggel újabb rakétatámadás érte Kijevet

A mai nap hajnalán, újra a légvédelmi riadókürtök keltették fel a kijevi lakosokat. A Kijevi Városi Katonai Adminisztráció (KVKA) vezetője, Szerhij Popko 6.13-kor jelentette be a Telegram csatornáján, hogy a város légvédelme működésbe lépett, és sürgette a lakosságot, hogy keressenek menedéket a légitámadás megszűnéséig. A riadót már 3.29-kor kiadták, a Shahed típusú öngyilkos drónok jelentette fenyegetés miatt. A riadókürtök zaja egész Ukrajna nagy részén hallatszott.

Ez már a második támadás volt rövid időn belül. Az előző éjszaka is hallatszottak robbanások a városban. A légierő arról számolt be, hogy drónok közeledtek a főváros felé, míg a KVKA megerősítette a drónok jelentette veszélyt. A jelenlegi támadás részletei egyelőre nem ismertek, de a légvédelmi rendszer működése arra utal, hogy a város védelme hatékonyan működik. A robbanások pontos helyszínei és a károk mértéke egyelőre nem tisztázott, de a KVKA folyamatosan frissíti a lakosság tájékoztatását.

Orosz Szu–34-es bombázó semmisítette meg az ukrán erőket orosz területen

Az orosz–ukrán háború újabb fordulóponthoz érkezett. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos Telegram-csatornáján közzétett egy megdöbbentő videót és közleményt. A felvételen állítólag egy Szu–34-es vadászbombázó látható, amint ukrán célpontokat semmisít meg a Kurszki területen, Oroszország határvidékén.

A minisztérium közleménye szerint a Szu–34-es legénysége sikeresen megsemmisítette az ukrán fegyveres erők személyi állományát és egy támaszpontját. A támadást állítólag univerzális siklómodullal és korrekciós rendszerrel ellátott légibombákkal hajtották végre, ami a precíziós csapásmérés képességét jelzi.

Ez az incidens több szempontból is aggodalomra ad okot – írja a Magyar Nemzet. Egyrészt ez lehet az egyik első dokumentált eset, amikor az orosz légierő saját területén hajt végre támadást ukrán célpontok ellen. Ez jelentős eszkalációt jelenthet a konfliktusban, hiszen eddig főként az ukrán területen zajlottak a harcok.

Másrészt a felvétel közzététele propaganda célokat is szolgálhat. Az orosz vezetés ezzel demonstrálhatja a lakosságnak, hogy képes megvédeni az ország területi integritását, és hatékonyan fellépni az esetleges ukrán behatolásokkal szemben.

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5922-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4520-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 25 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában