Esélylesés

Ballai Attila

Az Anderlechttől Brüsszelben ki lehet kapni 2–1-re. A Tottenhamtől pedig bárhol ki lehet kapni 2–1-re. A Ferencváros eddigi szereplését a labdarúgó Európa-ligában ezért kíméletlen kritika semmiképpen sem érheti. Legfeljebb kíméletes. Az Anderlecht ugyanis verhetőnek, de legalábbis foghatónak tűnt, a Tottenham pedig, bár keretének összértéke a Transfermarkt szerint 787 millió euró a Fradi 59 milliójával szemben, két védelmi hibának tudhatja be a két gólját. Az elsőnél többen szerencsétlenkedtek, Gartenmann azt sem tudta, merre kellene fordulnia; a másodiknál pedig Cissé értelmezhetetlen mozdulattal passzolt az ellenfélhez. Ám az FTC bátran játszott, nem túlélni, hanem futballozni akart – Varga B. és Saldanha együttes kezdőbe jelölése ezt már jelezte –, a mérkőzés nagy részében ezt meg is tette, így a mezőnyben szinte egyenrangú partner volt. Csak a két kapu előtti, nagyjából tízméteres sávban nem. És a meccsek sajnos általában ott dőlnek el.

Összességében így is ez volt a szezon legjobb produkciója, amelyre lehet építeni.

Akár továbbjutást is; a hátralévő hat meccsből minden valószínűség szerint hármat kellene megnyerni ehhez. Ezzel lehetne a harminchatos főtáblán beférkőzni a legjobb huszonnégy közé.

A Ferencváros pillanatnyilag hatodmagával pont nélkül áll, és jövendő vetélytársai között ott van az egyelőre szintén „nulltalálatos” PAOK Szaloniki és Dinamo Kijev, az egypontos Nice, valamint a Quarabag ellen Agdamban 2–1-re győztes Malmö is. Továbbá Pascal Jansen vezetőedző előző klubja, az AZ Alkmaar és az Eintracht Frankfurt.

Ha a sorsolás előtti kalapok beosztását egyben erősorrendnek is tekintenénk, logikus a következtetés: legkönnyebb legyőzni azt a negyedik kasztbeli riválist, amelyet a Groupamában fogad a Ferencváros. Ez pedig a francia Nice, éppen a következő vendég, október 24-én. Ha a keretek összértékét tekintjük, a zöld-fehéreknél egy ellenfél gazdálkodik kisebb költségvetésből, a Malmö. Részben ezért a svédek hazai legyűrését vehetjük a nyolcból az egyetlen kötelező feladatnak. Hogy hol kínálkozik még esély? Az AZ Alk­maar ellen az Üllői úton, vagy a Dinamo Kijev ellen, semleges helyszínen?

Nehéz okosnak lenni, de szerencsére nem is kell. A soron következő összecsapásnál felesleges előrébb nézni. És akkor az NB I-ről még nem is beszéltünk – miközben eddigi legsúlyosabb őszi vereséget nem az Anderlecht vagy a Tottenham, hanem vasárnap a Paks mérte a Ferencvárosra.