Kék hírek, bulvár

2008.11.29. 08:31

Halálkanyarok Somogyban: eddig 37 vesztették életüket balesetben

A vétlen gépkocsivezető hunyt el a jutai karambolban. A közlekedési balesetek idén harminchét életet követeltek Somogyban. A temető előtti utat egyesek halálkanyarnak kiáltották ki, a nyolcszáz méteres szakaszon ugyanis feltűnően sok ütközés és koccanás történt. A megye más területein is több olyan szakasz található, ahol gyakran fordul elő súlyos baleset.

Harsányi Miklós

Mécses, fakereszt, csonkig égett gyertya – a gyászolók közül sokan így emlékeznek a tragédiában elvesztett gyermekre, szülőre, barátra. A somogyi utak mentén 38 kegyhelyet emeltek.

– Ha az autósok Juta előtt betartanák a 60-as sebességkorlátozó táblát, és nem lépnék át a záróvonalat, akkor sok baleset megelőzhető lenne – magyarázta Fentős Zoltán, a Kapos Volán Zrt. autóbusz-vezetője.  – A Kaposvár felől érkezők elsokallják a lejtőt, és könnyen átcsúszhatnak a túlsó sávba. A temető környékén nem ez az egyetlen veszélyforrás. A vízátfolyás lefagyhat, amely könnyen megdobhatja az autót.
Hivatal Nándorné jutai polgármester azt mondta: a szívszorító esetek megdöbbentik az embereket.

– A veszélyre pedig táblák figyelmeztetnek – folytatta. – A közútkezelő dolgozói novemberben záróvonalat festettek fel, mégis gyakran ütköznek a járművek vagy sodródnak le az útról. Szörnyű. A temető környéki rész mélyebb fekvésű, a légmozgás korlátozott, a gyakori páralecsapódás következtében rengetegszer csúszós, síkos a terület.

– A 61-es úton, a kaposmérői körforgalom és Kaposvár között van olyan szakasz, ahol tényleg sűrűbben fordul elő karambol – mondta Kulcsár Tibor alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Nagybajom és közvetlen környéke, valamint a 7-es út Zamárditól Siófokig tartó részét is ebbe a csoportba sorolhatjuk. Akárcsak a 68-as utat, a Balatonújlak, Kéthely és Marcali külterületén húzódó területet.

Amíg Somogyban januártól novemberig kevesebb baleset került a rendőrségi statisztikába, addig a halálos kimenetelű karambolok száma megugrott. Kilencszázalékos emelkedésről tudósítanak a kimutatások. A súlyos kimenetelű esetek száma épp annyi – kétszázkilencven–, mint tavaly ilyenkor.

– Kövér gázzal, ész nélkül hasít rengeteg autós, okolta a szabályszegőket egy szakoktató. Sárdi Lajos, a megyei közúti szállító ipartestület elnöke is egyetért: leginkább a gyorshajtás és a csapnivaló közlekedési kultúra vezet a szörnyűségekhez.

– Száguldoznak, csak azt nem fogják fel ezek az emberek, hogy a vesztükbe rohannak – hangsúlyozta. – A felelősségérzetük erősen közelít a nullához. Csak akkor kapják fel a fejüket, ha közvetlen környezetükben életét veszti valaki.

Hat könnyű, egy súlyos és a keddi halálos karambol – ez a Juta előtti nyolcszáz méteres út idei mérlege. A rendőrség rövidesen ellenőrzés-sorozatot indít a környéken. A jogkövető magatartást, azaz a szabályok betartását várják el a sofőröktől. Előre láthatóan lesz lézeres sebességmérés, a mobilegységek a járművek műszaki állapotát is megvizsgálják. Az is eldőlt: néhány héten belül balesetmegelőzési óriás plakátokat állítanak fel a temető előtti kanyarnál.
– Megéri-e túllépni? – olvasható majd messziről. Kulcsár Tibor szerint remélhetően minél több gépkocsivezető elgondolkodik az életbe vágó kérdésen.

A gyorshajtók okozzák a legtöbb bajt

Január elsejétől péntekig 609 személyi sérüléses közlekedési baleset volt megyénkben, 2007-ben ilyenkor hatszázötvenegyet regisztráltak. Ebben az évben száznégy alkalommal részeg sofőr idézte elő a bajt. Az okok elemzésekor egyértelműen megállapítható: a legtöbbször – 195 esetben – a gyorshajtás idézte elő a bajt. Legkevesebbszer – négyszer – műszaki hiba állt a baleset hátterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!