Közélet

2014.08.23. 06:59

Féláron is drága - nyár végére kiürült a családok kasszája

Tömeges forgalom helyett az üzletek sokaságában gyér érdeklődés kíséri az augusztusi akciókat: divatos ruha, trendi lábbeli vásárlása helyett a somogyi családok nagy része inkább a közelgő iskolakezdésre spórol. Pedig a legtöbb üzlet, áruház igyekszik nyomott áron megszabadulni a nyári holmitól: helyenként 40, máshol 70 százalékos árengedményt biztosítanak.

Harsányi Miklós

– Bomba árak vannak nálunk – dicsérte portékáját nemrég egy Balaton-parti árus. A farmer térdnadrágot csaknem 2000 forinttal adta olcsóbban, s a feliratos póló és a rövid ujjú inget is jóval kedvezőbben kínálta, mint néhány hete. Nyár végi árzuhanás: úton-útfélen hangzatos akciók fogadják a vevőket, ám a kereskedők egy része mérsékelt forgalomra panaszkodik.
– Ha valaki a készletezés költségeit nem akarja viselni, az nyilván előbb-utóbb árengedménnyel próbálja értékesíteni az árut – jegyezte meg Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Hozzátette: az idénytermékeknél meglehetősen nagy szórás tapasztalható, különösen a ruhaneműk és a cipők esetében.



Röpke városi túránkon azt tapasztaltuk: az üzletek zöme 40-50 százalékos akciót biztosít, ám akadnak olyan helyek, ahol az eredeti árhoz képest 60-70 százalékkal olcsóbban megvehetjük a trendi holmikat. S van, ahol limitálták az árakat: minden termékért legfeljebb egy ezrest kérnek.
– Legutóbb póló akciót hirdettünk, így a divatos holmi darabja 1600 forint helyett már 990 forintért elvihető – jegyezte meg Pápai József, az egyik kaposvári belvárosi üzlet tulajdonosa, aki szerint érdemes időről-időre engedménnyel becsábítani a vevőket. Mindent egybevéve feledhető idényen vannak túl, mely részben a változékony időjárásra vezethető vissza. A gyakori esőzés miatt sokan eleve nem vagy csak jóval később, s kevesebb holmit vettek, s a forgalom persze tükrözi a lakosság általános anyagi körülményeit. A kaposvári kereskedő igyekezett alkalmazkodni a kialakult helyzethez, ezért a Balaton parton is árultak, s újabb és újabb holmikra hirdettek engedményt.

– A szülők még mindig igyekeznek megvenni az új inget, pólót, nadrágot a gyerekeknek, a vásárlást sokan azonban akcióhoz igazítják – tudtuk meg. – A kevésbé tehetős családokban a szülők – különösen a férfiak – kevesebbet és ritkábban költenek öltözködésre. Egy-egy pólót, inget addig hordanak, amíg csak lehet.
Nagy Sándor, a kereskedőket és vendéglátósokat tömörítő Kisosz kaposvári tagozatvezetője úgy fogalmazott: a lakosság pénztárcája nem annyira vastag, mint amire vágynak az emberek. Hiába a leárazás, sokaknak még a kifejezetten olcsó ruházati termékek megvásárlása is komoly nehézségbe ütközik.

– A felmérések szerint majdnem minden harmadik magyar szegény, rendkívül nehéz anyagi körülmények között él – utalt a friss statisztikára a szakember. Rámutatott: ráadásul Somogyban az országos átlaghoz képest alacsonyabbak a keresetek, az infrastruktúra hiánya miatt kevés az új, magas hozzáadott értéket előállító üzem, gyár, ahol a munkások jobban kereshetnének. Ez kihat a helyi fogyasztásra és a vásárlóerő alakulására, s ha érdemi változás nem lesz a foglalkoztatásban, a gazdaságban, úgy egészen bizonyosan marad a mostani trend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!