Sport

2016.06.28. 15:50

Ötezernél is többen regisztráltak előzetesen a Balaton-átúszásra

Július 2-án, szombaton lesz – már ha persze az időjárás is engedi – a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb szabású teljesítmény-orientált szabadidősport-úszórendezvénye, a nagy érdeklődéssel várt Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres, sorrendben 34. Suzuki Balaton-átúszás (a tartaléknapok a következő két hétvége szombatja).

Fenyő Gábor

Ha csupán két szóval kellene jellemezni az immár több évtizedes múltra visszatekintő hagyományos Balaton-átúszást, akkor az a pontosság és a precízség lenne.
– A Balaton-átúszás nem verseny, s talán ezért is ilyen hihetetlenül népszerű – szögezte le Szántó László, a 34. Suzuki Balaton-átúszás főrendezője a Kelén fedélzetén tartott sajtótájékoztatón. – Természetesen mindenki megtudhatja az eredményét, ki is nyomtathatja azt ez igazoló oklevelét, de a próbázók nem egymással, hanem önmagukkal csatáznak. A lényeg, hogy győzd le önmagad!

A rendezők mindig is azt vallották – és ennek szellemében teszik most is a dolgukat –, miszerint mindennél fontosabb a biztonság. Mintegy kétezer fős (!) csapat dolgozik majd szombaton Szántó László főrendező irányításával, hogy most is minden a legnagyobb rendben legyen.
– Nem változtatunk a jól bevált forgatókönyvön – folytatta Szántó László főrendező. – A nagy próba előtt két nappal, csütörtökön 14 órakor összeülünk, s miután egyeztettünk a siófoki meteorológiai obszervatórium és a Balatoni Vízirendészet vezetőivel, döntjük el, hogy meg lehet-e biztonságosan rendezni a nagy próbát, vagy netán halasztani kell.
– Hosszú távon gondolkodunk a Balaton-átúszás szervezőivel, s magas szintű szakmai együttműködést alakítottunk ki – tette hozzá Hársfalvi János, a Magyar Suzuki Zrt. marketing-vezetője. – A Balaton-átúszás és cégünk szellemisége hasonló, így aztán borítékolható a gyümölcsöző kapcsolat.

– A Balaton-átúszás egy olyan, alaposan és jól megszervezett nyári megarendezvény, amely az egészséges életmódról, az egészség megőrzéséről szól; így aztán csak ajánlani tudom bátran mindenkinek – mondta Elek Zoltán, a Magyar Honvédség sporttisztje. – Tavaly az Úszóerőd tagjaként 314-en rajtoltak el Révfülöpről, hogy áttempózzanak Balatonboglárra. Az idei erőpróbára több mint 270-en jelentkeztek eddig.
– Két éve merült fel, hogy az Úszóerődhöz hasonlóan a jogászok, ügyvédek, bírók és közjegyzők is csapatba tömörülve szeljék át a magyar tengert – tudtuk meg Csillag Attila közjegyzőtől, aki 1989-ben úszta át először a Balatont. Mi nem vagyunk ugyan annyian, mint a katonák, ám a lelkesedésünk töretlen; (egyelőre) mintegy félszáz úszni szerető ember alkotja a Jogerődöt.
– Talán nekem van a legkönnyebb dolgom: a tapasztalataimat kell megosztanom, átadnom – mondta amolyan zárszóként Mányoki Attila világrekorder hosszútávúszó. – Főként az amatőr sportbarátoknak adok tanácsokat, akik egyébként egyre többen vannak, s így egyre többet is kérdeznek. Szívesen válaszolok minden kérdésre, s természetesen én is ott tempózom majd a bátor és elszánt Balaton-átúszók között.

A korábbi nagy próbákhoz hasonlóan idén is találkozhatunk majd ismert művészekkel, színészekkel, politikusokkal és természetesen világhírű sportolókkal. Népszerű úszók, vízilabdázók, triatlonisták, kajak-kenusok és öttusázók tempóznak majd szorgalmasan a magyar tengerben. Köztük lesz a két éve visszavonult népszerű profi ökölvívó-világbajnokunk, Erdei „Madár” Zsolt is, aki már ötször átszelte a magyar tengert, valamint Kovács „Kokó” István, aki a második próbájára készül. Tavalyhoz hasonlóan idén is tiszteletét teszi a magyar nyíltvízi hosszútávúszó válogatott, a soraiban az olimpiai bajnok Risztov Évával, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz Annával, valamint a szintén a riói olimpiára készülő Papp Márkkal, aki tavaly elsőként ért partot.
Előzetesen eddig közel öt és félezren regisztráltak már, ám a szervezők akkor sem lesznek gondban – erre egyébként már háromszor is volt példa –, ha tízezernél is többen neveznek.
A 34. Suzuki Balaton-átúszás kiemelt médiapartnere a Somogyi Hírlap és a sonline.hu. További információk a www.balaton-atuszas.hu honlapon.


Szabadidősport turisztikai vonzerővel


A Balaton-átúszás ma már jóval több, mint egyszerű próba. Idővel életformává válik – a rendszeres felkészülés miatt óriási szerepe van az egészség-megőrzésben – , s az évek során igazi idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát, komoly turisztikai vonzerővel bír. A nagy próba előtt és után nem igen találni szabad szálláshelyet a környéken. A szervezők célja, hogy akik eljönnek a Balaton-átúszásra, pár napot töltsenek még el a magyar tenger partján; fedezzék fel, ismerjék meg Belső-Somogy és Veszprém megye értékeit is. A szabadidősport így talál egymásra, s ötvöződik az idegenforgalommal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!