Közélet

2017.03.27. 15:20

Itthon gyártott mentőautók kerülhetnek Somogyba

Összesen 1,4 milliárd forintot fordítana a kormány a mentőkocsik fejlesztésére és gyártására, olvasható a Magyar Közlönyben.

Kovács Gábor

Mentőautókat gyártana itthon a kormány. Összesen 1,4 milliárd forintot fordítanának a mentőkocsik fejlesztésére és gyártására, olvasható a Magyar Közlönyben. A határozat szerint a pénzt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tulajdonában lévő gazdasági társaság kaphatja a központi költségvetésből. A kormány a nemzetgazdasági minisztert kérte meg: vizsgálja meg, majd tegyen javaslatot arra, hogy a mentőgépjárművek hazai gyártása miként illeszthető be az Irinyi Tervbe. A határozat szerint 2017-2021 között összesen 624 új mentőutó beszerzését tartják szükségesnek. Ennek a beszerzésnek az ütemezése az Emberi Erőforrások Minisztériumának lesz a feladata.



Az OMSZ-nél még nem tudják, jut-e Somogyba is az új mentőautókból. – Somogy megyében jelenleg 48 mentőkocsi van, ebből a futó állományt 41 alkotja, a többi tartalék – felelte kérdésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója. – A mentőautók közül 23 a „sárga” autó, melyek átlagéletkora 2,67 év. Az összes jármű tekintetében az átlagéletkor 6,78 év, a műszaki állapotuk kielégítő. A járművek évente vesznek részt műszaki vizsgán, illetve minden műszakkezdéskor a gépkocsivezető ellenőrzi a működőképességüket. Minden somogyi mentőállomás rendelkezik már legalább egy új, sárga színű mentőautóval.

Győrfi Pál hozzátette: a stratégiai gondolkodás, a tervszerű, ütemezett gépkocsi-beszerzés célja az, hogy minden évben le tudják cserélni az elöregedett, vagy működésképtelenné váló autóikat, vagyis a mentők flottája egységesen, korszerűen és megbízhatóan működjön.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!