Közélet

2017.06.22. 18:15

Új autóbusz-telephelyet építenek a Cserben

Autóbusz-telephely ünnepélyes alapkőletételét tartották csütörtökön délután: a közel négymilliárd forintos beruházással komplex bázist építenek a Cseri úton, amelyet korábban a hulladékgazdálkodási vállalat használt. A fejlesztés 2018 nyarán ér véget, s a helyi tömegközlekedési vállalat 40 sűrített földgáz (CNG) hajtású autóbuszait helyezik majd el.

Harsányi Miklós

–  Az évszázad legnagyobb kaposvári beruházási programjának újabb állomásához értünk – hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Az már tény, hogy Európa egyik legkorszerűbb buszflottája a miénk, s biztos, hogy ezen a helyen világszínvonalú autóbusz-telephely és szerviz fog megépülni. S az is tény, hogy a 40 gázüzemű autóbusz mellé veszünk még két elektromosat, s az egyik legkörnyezettudatosabb és legzöldebb város lesz Kaposvár.
Szita Károly az évszázad legnagyobb fejlesztési programja, a Németh István Programra utalva kiemelte: ennek célja, hogy a kaposváriak jobban éljenek.



Elindult az orvosi rendelők felújítása, zajlik az iparterületek rekonstrukciója, a napokban írták alá a 67-es gyorsforgalmi út kivitelezői szerződését, versenyuszoda és sportcsarnok épül, folyamatban van a színház korszerűsítése, s nyáron felújítják az óvodákat és a bölcsődéket is. Rámutatott: nem lehet öncélú, hogy egy beruházás hová kerül. Két olyan városrész van – Cser, Donner –, amely a történelem folyamán bizonyos okok miatt kezdett lelakottá válni. A cseri fejlesztések kapcsán kiemelte: a közösségi tervezés belül új funkciót, s ezzel új lendületet kap ez a városrész is. 


 

– Az élhető Magyarország nem képzelhető el élhető vidék nélkül– emelte ki Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes. Rámutatott: a kormány ezért minden olyan támogatási lehetőséget megad a településeknek, melynek révén tovább javulhat az életminőség. S ha van gazdasági növekedés, prosperitás,  akkor mindenkinek lehetősége van egyet előrelépnie, ami az emberek életszínvonalában is változást hoz.
Csepreghy Nándor fontosnak tartja a kaposvári autóbusz-telephely építését, hiszen ezzel is javul a szolgáltatás minősége. S ha elkészül a gyorsforgalmi út a város és az autópálya között valamint a belső közlekedési hálózat is megújul, akkor a tömegközlekedés fejlesztésénél is a 21. századi technológiát érdemes alkalmazni, s így megyeszékhelynek célszerű lehet az elektromos buszokkal kapcsolatos fejlesztésben gondolkodnia.
– Kaposvár valóban egy olyan város, ahol jó élni és egyre jobb élni – hangsúlyozta Csepreghy Nándor. – Az elmúlt időszakban megindult beruházások is azt bizonyítják, hogy a lassan két éve tartó egyeztetési folyamat és előkészítési munka végén az a tervezés, amit közösen végeztünk el a várossal, az mindannyiunk javát szolgálhatja.

Modern bázis a buszoknak

– Ez a fejlesztés szimbóluma egy büszke és rendkívül izgalmas időszaknak a város történetében – hangsúlyozta Gelencsér Attila országgyűlési képviselő. Veizer Jánosné, a Kaposvári Közlekedési Zrt. vezérigazgatója azt mondta: egy olyan telephelyet építenek, ahol egy helyen tudják megoldani az autóbuszok tárolását, üzemanyaggal ellátását, s a járművek szakszerű karbantartását. Ez a modern telephely nemcsak a mostani flottát alkotó 40 CNG-hajtású buszt lesz képes kiszolgálni, hanem a megújulás további lépcsőjében érkező elektromos hajtású járművek tárolását, töltését és szervizelését is el tudja látni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!