Fejlesztés

2 órája

Innovációs programcsomagot hirdet meg a kormány a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Innovációs programcsomagot hirdet meg a kormány a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 181 milliárd forint értékben - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek adott, hétfőn megjelent interjúban.

MW

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop plusz) elsődleges célja az, hogy megerősítse a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sutthiphong Chandaeng

Bódis László, aki a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezérigazgatója is, közölte: az összegből 106 milliárddal támogatják a kutatás-fejlesztésre alapuló innovatív termékek és technológiák létrehozását, valamint 75 milliárd forinttal a legkisebb vállalkozások üzleti folyamatainak innovációját.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop plusz) elsődleges célja az, hogy – a Demján Sándor programban rögzített célokhoz illeszkedően – megerősítse a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv) beruházásokon, kutatás-fejlesztési tevékenységeken, munkaerőpiaci és képzési programokon keresztül – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Mint kifejtette, a Ginop plusz programban több mint 2000 milliárd forintnyi forrás áll döntő részben a vállalkozások rendelkezésére, és ennek egy jó része, csaknem 800 milliárd forint a kutatás-fejlesztésre és innovációra, ami a programnak majdnem a negyven százaléka.

Ebből is látszik, hogy az innováció és a kutatás ügye kiemelten fontos a magyar kormánynak

– fogalmazott Bódis László.

Mit tartalmaz a Demján Sándor program?

Elmondta, a Demján Sándor programban azt is rögzítették, hogy felgyorsítják a kkv-knak járó európai uniós források kifizetését. Ennek megfelelően hirdetik meg a két pályázati konstrukcióból álló 181 milliárd forintos innovációs programcsomagot a mikro-, kis- és középvállalkozások részére.

A cél, hogy a 181 milliárd forintos keretből idén pályázható százmilliárd forintnyi támogatási összeg első előlegei már jövő év első felében elérjenek a vállalkozásokhoz - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Szólt arról is, hogy átlagosan az innovatív vállalkozások két és félszer több munkavállalót foglalkoztatnak, 58 százalékkal termelékenyebbek, 31 százalékkal magasabb bért fizetnek a munkavállalóiknak és átlagosan kilencven százalékkal több exportárbevételt érnek el munkavállalónként. Ezek számottevő különbségek, és jól jelzik azt, hogy Magyarországon nagyon is megéri innovatívnak lenni egy vállalkozásnak – emelte ki Bódis László.

Ha találkozik az elképzelés és a gyakorlat, zöld utat adnak

Ismertette, a fókuszterületi pályázat esetén minden pályázatot két fő szempontból vizsgálnak meg:

az első, hogy a tervezett megoldás, technológia várhatóan megvalósítható-e a gyakorlatban, a másik szempont pedig, hogy vélhetően lesz-e az új terméknek piaca, vagyis el tudják-e adni. 

Ha mindkét szempont egy irányba mutat, akkor támogatja a projektet az állam.

Az üzletifolyamat-innovációs program célja, hogy minél több kisvállalkozást vezessenek be az innováció világába, így előnyben részesítik azokat a társaságokat, amelyek korábban nem fejlesztettek még. Emellett azonban vizsgálják a fejlesztési terv megalapozottságát és várható eredményeit is a vállalkozás működésére nézve. A pályázati forrás eredményes felhasználását ez esetben is kiegészítő szolgáltatásokkal támogatják – mondta el a helyettes államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a vállalkozásoknak a terveik kidolgozása során kötelező egy minősített szolgáltató segítségét igénybe venniük annak érdekében, hogy magas minőségű tervek jöjjenek létre.

Emellett a NIÜ egy olyan innovációs tréninget is működtet, amelynek célja, hogy a mikro- és kisvállalatok megismerjék, mi is az az üzletifolyamat-innováció a gyakorlatban – tette hozzá.

Hogyan állnak az innovatív magyar vállalkozások?

Bódis László elmondta, jelenleg megközelítőleg 5000 innovatív magyar vállalkozás van, a céljuk, hogy 2030-ra minden második magyar kkv ilyen legyen, ehhez további 2000-3000 vállalkozást kell bevonni ebbe a csoportba.

Az üzleti folyamat innovációját támogató programban legalább 3, legfeljebb 49 embert foglalkoztató vállalkozások jelentkezését várják, a termékfejlesztési konstrukcióra legalább 12 embert foglalkoztató vállalkozások jelentkezhetnek – közölte.

A helyettes államtitkár szerint a rendelkezésre álló keretösszegből várhatóan 2000-2500 vállalkozást tudnak támogatni.

A fókuszterületi pályázatnál 300 milliótól 800 millió forintig lehet támogatást igényelni, tipikusan 30–50 százalékos önrész biztosítása mellett. Az üzletifolyamat-innovációt támogató program esetében pedig 20 milliótól 50 millió forintig igényelhető támogatás, amelyhez kapcsolódóan 30 százalék önrészt várnak el a vállalkozásoktól – mondta a helyettes államtitkár.

Közölte: az üzletifolyamat-innovációs programra november elejétől, a fókuszterületi programra pedig november közepétől pályázhatnak majd a vállalkozások idén.

Bódis László beszámolt arról is, hogy a következő hetekben első alkalommal indítanak el egy dedikáltan nagyvállalati innovációs programot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 15 milliárd forintos keretösszeggel. Ennek a középpontjában a hosszú távú stratégiai együttműködések kialakítása lesz a nagyvállalat és az egyetemi kutatócsoportok között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában