2023.05.08. 17:38
Ezeket a zöldségeket tudod a legfenntarthatóbban beszerzni májusban
Az élelmiszerpazarlás megállítását célul kitűző Maradék nélkül program folyamatosan közzétesz segédanyagokat, hasznos információkat -e cél elérése érdekében. Új sorozatunkban az általuk megosztott segédanyagok segítségével mutatjuk meg, hogy Somogyban, milyen szezonális, helyi zöldségeket szerezhettek be a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal.
Fotó: Lang R.
Májusban már nem csak ébred a természet, de javában ontja kincseit. Így, ha a legkisebb környezetszennyezés mellett szeretnénk friss zöldséget és gyümölcsöt beszerezni, erre ez a legjobb időszak.
Már sok helyen árulják a somogyi epret, amely ebben a hónapban kezd érni.
Ugyancsak nagy sláger a hónapban a spenót és a sóska, mindkettő kiváló természetes C-vitamin, vas és növényi fehérje forrása.
Érdemes a piacon nézelődni az őstermelőknél standjainál, hiszen a brokkoli, az endívia és a kínai kel szezonális mostanság.
A karalábé, karfiol, brokkoli, édeskömény is májusban érik be.
Sokféle ízletes saláta készíthető a hónap sláger növényeiből, a rukkolából, fejes salátából, jégsalátából, hónapos retekből, valamint a fejes káposztából, madársalátából. Mindezt csak feldobja az újhagyma, vagy snidling, netán a friss fokhagyma, mindegyikből tudunk épp csak szüreteltet venni, ha nyitott szemmel járunk.
Ahol nem tett kárt a fagy a gyümölcsösökben, lassan pirosodik a cseresznye, de hamarosan várható az egres beérése is.
S, ha esetleg a zselici erdőket járjuk, vagy csak gombát kínáló árushoz tévedünk és tudatosan választanánk portékát, a kucsmagombát javasoljuk, hiszen ebből mostanság akad bőséggel az erdőben. Természetesen gombaszakellenőr vizsgálata után javasolt elfogyasztani az erdő kincsét.
Miért vásároljunk helyben és frisset?
Több érv is szól a helyben megtermelt szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett. Azon túl, hogy helyi családokat támogatunk az áru megvásárlásával, megkíméljük a bolygót attól, hogy utaztani kelljen a termékeket. Ugyanis az egzotikus országokból érkező, nem szezonális termékek akár többszáz vagy -ezer kilométert is utaznak, mire a tányérunkra kerülnek. Azt már talán senkinek nem kell részletezni, hogy ez mennyi hulladékkal és károsanyag kibocsátással jár. A helyi és szezonális termékek megvásárlásával viszont mindenki jól jár: kevesebb a keletkező hulladék és a kibocsátott károsanyag, mivel nem utazik annyit, az ára is kedvezőbb, így pénzt spórolhatunk meg. Nem mellesleg, a friss áru a legegészségesebb.
Termelői piacok, ahol szezonális termékeket vásárolhatsz
Kaposvári Nagypiac
Siófoki piac
Ráksi-Porta termelői piac
Hömpölygő termelői és kézműves piac Nagybajom
Krúdy Gasztropiac Helyszín: Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium, Siófok
Balatonszárszói termelői piac
Petörke Portéka-Bárdudvarnok
Nagyatádi piac
Marcali piac
Barcsi piac - Béke utca