Lélekemelő célok a 42. Lidl Balaton-átúszáson

2024.07.22. 17:25

Csak a szemüvege hátráltatta az úszásban, a hullámok nem voltak ellenfelek: A 75 éves lelki vezető hatalmas teljesítménye a Balaton vizén

A 75 éves Sivaráma Swami, a Krisna-hívők vezető lelkésze, példátlan kitartással és eltökéltséggel úszta át a Balatont a 42. Lidl Balaton-átúszáson. Az indulásokat felfüggesztő viharos időjárás ellenére hősiesen teljesítette a több mint 5 kilométeres távot, hogy adományokat gyűjtsön egy nemes cél érdekében.

Hajdú Marianna

A napsütéses vasárnap délelőtt idilli hangulatát hirtelen drámai fordulat váltotta fel. A Balaton vizét felkorbácsoló szél hullámokat keltett, de ez sem tántorította el Sivaráma Swamit, aki már a rajt lefújása előtt a vízbe vetette magát. Az úszás, amely talán a kevésbé megerőltető sportágak közé tartozik, a Balaton átszelésekor komoly elhivatottságot és kitartást kíván. Sivarama Swami, aki nemrégiben ünnepelte 75. születésnapját, nemcsak a fizikai megpróbáltatást vállalta, hanem egy nemes célt is támogatott ezzel a kihívással.

Motiváció és nemes cél

Sivaráma Swami számára az úszás több volt, mint fizikai kihívás.

– Nagyon sok úszó valamilyen nemes ügyet szeretne támogatni sport tevékenységével. Én az egész életemet a lelki tudás, az ősi indiai írások, a Védák tudáskincsének terjesztésének szenteltem – mondta Swami. 

Az úszás célja az volt, hogy adományokat gyűjtsön a Srímad-Bhágavatam arab nyelvre történő fordítására, így egy kulturális hidat építve India és az arab világ között. Arra kérte a közösség tagjait, hogy minden egyes leúszott kilométerért adományozzanak ezer forintot.

A Srímad-Bhágavatam, amely több mint 5000 éves szentírás, az egyik legfontosabb hindu vallási szöveg. Ez az ősi indiai szentírás az emberiség számára a béke és harmónia képletét tartalmazza. A Srímad-Bhágavatam a lelki tudás, a lélek természetének, az Istennel való szeretetteljes kapcsolatnak, az erőszakmentesség kultúrájának és az emberi élet céljának mélyreható tanításait foglalja magában. Sivarama Swami célja, hogy ennek az értékes szövegnek az üzenetét elérhetővé tegye az arab nyelvű olvasók számára is, ezzel segítve a vallási és kulturális megosztottságok áthidalását, valamint hozzájárulva egy konstruktív és kiegyensúlyozott élethez szükséges irányelvek terjesztéséhez.

Gyermekkorától versenyszerűen úszott, és az úszás jótékony hatással volt gerincproblémáira is. 

– Az úszás nemcsak fizikai, hanem lelki gyakorlat is számomra. Segít megőrizni a szellemi frissességet és a szervezet egészséges működését – mesélte Swami. 

Az elmúlt években gerincműtéten esett át, és az úszás segített neki visszanyerni testi erejét és rugalmasságát. Az elmúlt időszakban hetente növelte a leúszott távokat, hogy felkészüljön a nagy napra, amikor a Balaton hullámaival kellett megküzdenie.

 

Vegetáriánus étrend és erőszakmentesség

Sivarama Swami öt évtizede vegetáriánus. 

– Egyrészt arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az egészséges és hosszú élethez nincs szükség húsevésre, csak tudatosan és jól összeállított növényi étrendre – magyarázta Swami. 

A Krisna-hívők étkezésük során is figyelnek az erőszakmentesség elvének követésére, mentális egészségük fenntartására. A napi imádság és meditáció mellett sokat sétálnak, jógáznak, és igyekeznek egy életen át az emberek szolgálatában állni, például ételosztások szervezésével vagy öko-kertészeti tevékenységekkel.

 

A Balaton hullámainak kihívásai

Az úszás során Sivaráma Swami nem kért segítséget és nem állt meg pihenni, bár a vízen lebegve olykor megpihent. 

– A legnagyobb kihívást a hullámok és a rossz úszószemüveg jelentették számomra. De tudtam, hogy a célom nemes, és ez adott erőt a nehéz pillanatokban – mondta Swami. Ahogy a hullámok megnehezítették minden egyes karcsapását, a lelki vezető folyamatosan emlékeztette magát nemes céljára, és ez adott neki erőt a végső megpróbáltatásokon is.

 

Testi és lelki egészség

Swami  szerint az idősek számára különösen fontos figyelni a testi és lelki egészségre. 

– Bár nem szeretünk hallani az elmúlásról, de az igazság az, hogy nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre az életben. Az idő a legértékesebb kincsünk, amit az Úrtól kaptunk. Fontos, hogy az élet valódi értelméről is tudakozódjunk, és kapcsolatba kerüljünk Istennel – mondta. 

Arra biztatta az idősebb generáció tagjait, hogy olvassák a szentírásokat és mélyüljenek el az imádságban. „Ha nem most, akkor mikor?” – tette hozzá. A vegetáriánus étrend és a rendszeres lelki gyakorlatok hozzájárultak ahhoz, hogy megőrizze testi és lelki egészségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában