Sonline.hu videó

2024.08.22. 06:50

Így készült a tökéletes pityókás kenyér a Szántódpusztai Majorságban: Hagyományos recept lépésről lépésre

Egy valódi autentikus székely recept, amely Erdélytől a Szántódpusztai Majorságig jutott hódító útján. De nem kell, hogy itt megálljon, hiszen a saját asztalunkra is tehetjük ezt a különleges pityókás kenyeret. Igaz, szükségünk lesz némi sütési rutinra a kenyérhez.

Hajdú Marianna

A kemencében sült pityókás kenyereket le kell verni, a sütőben sült változatnál erre nincs szükség

Fotó: TIBOR KOVACS

Vasárnap délelőtt a Szántódpusztai Majorság látogatói nemcsak egy felejthetetlen élménnyel, de egy kipróbálásra váró recepttel is gazdagodhattunk: a hagyományos székely pityókás kenyér elkészítésének fortélyait ismerhettük meg Lukács Olga és Bucs-Tonk Dóra Veronika bemutatóján keresztül.

Olga a receptet az erdélyi Bálványosról hozta, ahol édesanyja és nagymamája is így sütötte annak idején családi kenyerüket. A pityókás kenyér különlegessége, hogy a liszthez kevernek krumplit is, ami nemcsak szaporítja a tésztát, hanem finomabbá is teszi azt.

Hogyan készítsünk kovászt a pityókás kenyérhez?

Olga szerint a pontos mennyiségeket érzésre kell megállapítani: általában a krumpli a teljes mennyiség egyötödét teszi ki. A kenyér elkészítése nem igényel különleges eszközöket, bárki megpróbálhatja otthon a sütőjében is megsütni, bár az is igaz, hogy ennél a receptnél már nem árt némi rutinosság.

Először elkészítjük a kovászt. A kovászhoz négy dekagramm élesztőt, körülbelül 20-25 dekagramm lisztet és langyos vizet kell adni, majd jól összekeverni. A tészta állagának sűrű palacsintatészta-szerűnek kell lennie. Ha már ekkor buborékok láthatók a tészta felületén, akkor jó a sűrűsége. Ennek kell körülbelül 20 óra pihenés, hogy magához térjen.

 

A pityókás kenyér dagasztása és kelesztése

Másnap a kovászt szaporítjuk, amihez meg kell főzni a krumplit. Egy három kilós pityókás kenyérhez nagyjából 60 dekagramm burgonyára van szükség. Az összetört pityókát adjuk a meglévő kovászhoz, amelyhez langyos vizet és lisztet is keverünk, éppen annyit, hogy egy nagyon laza tésztát kapjunk. Egy éjszakára magára hagyjuk, hogy felkészüljön velünk együtt a másnapi nagy munkára. A tészta elkészítéséhez a kovásznak a teljes tészta csaknem felét kell kitennie. Ha több lett a kovászunk, több lisztet adjunk hozzá és kevesebb vizet, ami ebben az esetben is langyos legyen. A vízbe keverjük bele a sót. Jótanács Dórától és Olgától, hogyha viszont kevés a kovász, nyugodtan segíthetünk egy csipetnyi élesztővel. A dagasztás során figyelni kell, hogy a tészta kicsit ragacsos maradjon, mivel ha túl lisztes, a kenyerünk összesülhet.

A tészta dagasztása során Olga egy trükköt is megosztott velünk: érdemes a tészta egy részét félretenni – a hűtőben minimum egy hétig eláll – és a kenyérsütés napján elővenni, beáztatni és etetni egy kis élesztővel, liszttel. Így a friss alapkovászunk 3-4 óra alatt készen áll a következő kenyérsütésre.

A pityókás kenyér sütése kemencében és sütőben

A dagasztás után letakarva 1,5-2 órára van szüksége a tésztának, hogy szép ruganyosra keljen, ezután formázhatjuk. Amennyiben a sütés hagyományos formáját választjuk, körülbelül 2 órára van szükség a kenyereknek, hogy megsüljenek. Ebben az esetben egy vastag, fekete kérget kapnak, amit le kell verni a pityókás kenyér felületéről. Sütőben is készíthetjük kenyerünket, itt viszont a sütési idő a felére csökken és aranybarna kérget kap a kenyér. Sütés előtt annyit kelesztjük, amíg a sütő felmelegszik.

Olga és Dóra megmutatták, hogy a kenyérsütés nem ördöngösség: csak el kell kezdeni, és egy kis gyakorlással bárki képes lehet finom és egészséges pityókás kenyeret sütni otthon, a saját konyhájában. Az ősi receptek és módszerek továbbélnek, és újra népszerűvé válnak azok között, akik igazi ízekre és hagyományos sütési technikákra vágynak, csak egy kis bátorság kell hozzá és kitartás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában