Helyi életstílus
2 órája
A hét süteménye: retró gyümölcstorta
Egy üdítő finomságot hoztunk erre a hétvégére, a retró gyümölcstortát. Mivel most van a szőlő, a szilva, a kört és az alma szezonja, bátran variálhatjuk a díszítést, nem tudunk mellélőni egyik kombinációval sem.
Koszorus Rita
Hozzávalók
A piskótához (23 centis formához):
5db tojás
10dkg cukor
1csom vaníliás cukor
0.5dl étolaj
12dkg liszt
1mk sütőpor
1csip só
A vaníliakrémhez:
2.5dl tej
3db tojássárgája
7dkg cukor
1csom vaníliás cukor
0.5db vaníliarúd
1ek étkezési keményítő
A tetejére:
50dkg idénygyümölcs
8db lapzselatin
3dl átlátszó gyümölcslé
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd kivajazunk és kilisztezünk egy 23 cm-es gyümölcstortaformát.
- A piskótához a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, és ha már van tartása, több részletben hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd kemény habbá verjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, miközben folyamatosan tovább verjük a habot.
- A habhoz keverjük az at is.
- A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval, majd ezt is óvatosan a tojáshabba forgatjuk egy spatulával.
- A masszát az előkészített formába öntjük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a piskótát.
- Rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából.
- Amíg sül a piskóta, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez a tejet felforrósítjuk egy kis lábasban.
- A tojássárgájákat a cukrokkal, a vaníliarúd kikapart magjaival és a keményítővel csomómentesre keverjük, majd fellazítjuk egy kevés forró tejjel, végül hozzáöntjük az maradék tejhez, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű pudinggá főzzük. Letakarjuk folpakkal, és hagyjuk kihűlni.
- A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges, felaprítjuk.
- A kihűlt piskótát megkenjük a kihűlt krémmel, és ízlésesen kirakosgatjuk a gyümölcsökkel, majd egy órára a hűtőbe tesszük.
- A zseléhez a zselatinlapokat hideg vízben felpuhítjuk, közben forráspontig melegítjük a gyümölcslét, de nem szabad forralni. A felpuhult zselatinlapokból kinyomkodjuk a felesleges vizet, és a meleg gyümölcslébe tesszük őket. Addig kevergetjük, amíg a lapok teljesen feloldódnak, majd hagyjuk a keveréket langyosra hűlni.
- Végül óvatosan a gyümölcsök tetejére kanalazzuk, és visszatesszük a tortát a hűtőbe, míg megdermed a tetején a gyümölcszselé.
- Nézd meg videón, hogyan készül a retró gyümölcstorta!
Forrás: mindmegette
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre