A hét süteménye: retró gyümölcstorta

Egy üdítő finomságot hoztunk erre a hétvégére, a retró gyümölcstortát. Mivel most van a szőlő, a szilva, a kört és az alma szezonja, bátran variálhatjuk a díszítést, nem tudunk mellélőni egyik kombinációval sem.

Koszorus Rita

Hozzávalók
A piskótához (23 centis formához):
5db    tojás    
10dkg    cukor    
1csom    vaníliás cukor    
0.5dl    étolaj    
12dkg    liszt    
1mk    sütőpor    
1csip    só    
A vaníliakrémhez:
2.5dl    tej    
3db    tojássárgája    
7dkg    cukor    
1csom    vaníliás cukor    
0.5db    vaníliarúd    
1ek    étkezési keményítő    
A tetejére:
50dkg    idénygyümölcs    
8db    lapzselatin    
3dl    átlátszó gyümölcslé    
 

Elkészítés

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd kivajazunk és kilisztezünk egy 23 cm-es gyümölcstortaformát. 
  • A piskótához a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, és ha már van tartása, több részletben hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd kemény habbá verjük.
  • Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, miközben folyamatosan tovább verjük a habot.
  • A habhoz keverjük az at is.
  • A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval, majd ezt is óvatosan a tojáshabba forgatjuk egy spatulával.
  • A masszát az előkészített formába öntjük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a piskótát.
  • Rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából.
  • Amíg sül a piskóta, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez a tejet felforrósítjuk egy kis lábasban.
  • A tojássárgájákat a cukrokkal, a vaníliarúd kikapart magjaival és a keményítővel csomómentesre keverjük, majd fellazítjuk egy kevés forró tejjel, végül hozzáöntjük az maradék tejhez, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű pudinggá főzzük. Letakarjuk folpakkal, és hagyjuk kihűlni.
  • A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges, felaprítjuk.
  • A kihűlt piskótát megkenjük a kihűlt krémmel, és ízlésesen kirakosgatjuk a gyümölcsökkel, majd egy órára a hűtőbe tesszük.
  • A zseléhez a zselatinlapokat hideg vízben felpuhítjuk, közben forráspontig melegítjük a gyümölcslét, de nem szabad forralni. A felpuhult zselatinlapokból kinyomkodjuk a felesleges vizet, és a meleg gyümölcslébe tesszük őket. Addig kevergetjük, amíg a lapok teljesen feloldódnak, majd hagyjuk a keveréket langyosra hűlni.
  • Végül óvatosan a gyümölcsök tetejére kanalazzuk, és visszatesszük a tortát a hűtőbe, míg megdermed a tetején a gyümölcszselé.
  • Nézd meg videón, hogyan készül a retró gyümölcstorta!

Forrás: mindmegette

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában