A levegő kalóza

5 órája

Ékfarkú halfarkas támad és rabol a balatoni révnél

Szántódon igazi szenzáció keltett izgalmat: egy ritka madár tűnt fel a Balaton partján, amely azonnal magához vonzotta a természetkedvelőket és a fotósokat. Az ékfarkú halfarkas döbbenetes sebességgel támad a vízen halászó sirályokra, hogy elrabolja zsákmányukat.

Hajdú Marianna

Az ékfarkú halfarkas igazi lenyűgöző vadásztechnikája és kecses röpte madarász csemege, amelyet most Szántódnál is megfigyelhetünk

Forrás: Gál Szabolcs

Szántód környékén izgalmas események zajlanak, hiszen egy ritka madárfaj, az ékfarkú halfarkas tűnt fel a révnél. Borbély Krisztián szeptember 25-én fedezte fel először a madarat, amely azóta nemcsak a helyi természetkedvelők, hanem az ország különböző pontjairól érkező madarászok figyelmét is felkeltette. Az impozáns, sirályokkal rokon ragadozó különleges látványossággá vált, sokan utaznak le a Balatonhoz, hogy megörökítsék. Bár a révállomás közeléből is könnyen megfigyelhető, a legjobb hely talán a kompról adódik, ahol testközelből láthatjuk, ahogy az ékfarkú halfarkas a vízen táplálkozó dankasirályokat üldözi, hogy elorozza zsákmányukat.

Ritka ékfarkú halfarkas figyelhető meg Szántódnál a Balaton felett.
Az ékfarkú halfarkas megjelenése izgalmas látványt nyújt, ahogy a Balaton felett vadászik, vonzva a fotósokat és madarászokat
Forrás: Gál Szabolcs

Miért olyan különleges ez a madár?

Ez az ékfarkú halfarkas nem mindennapi látvány hazánkban, különleges, rendkívül gyors és fordulékony madár, amely más madarakat támad meg a levegőben, hogy rávegye a zsákmányuk elengedésére.
– A Balatonon kívül leginkább nagy folyóinkon és az alföldi halastavak környékén lehet őket megfigyelni, ahol sok a sirály és a csér – mondta Gál Szabolcs, a MME Nomenclator Bizottság titkára, aki már több alkalommal is találkozott ezekkel a ritka ragadozókkal.
– Az ékfarkú halfarkasok a sirályokhoz hasonlóan vizes területeken vonulnak át, és itt a Balatonnál, főleg az ősz elején van esélyünk rá, hogy meglássuk őket – tette hozzá Gál Szabolcs

Az ékfarkú halfarkas rabolni jött a Balatonra

Rendkívül látványos, amikor támadásba lendül, gyorsasága és fordulékonysága pedig egyszerűen lenyűgöző. A régi magyar nevük, a "rablósirály", is erre a szokásukra utal. A terepmadarász elmondása szerint a Balaton vonzó élőhely számukra, különösen, amikor alacsonyabb a tó vízállása és a sirályok és csérek nagyobb számban tanyáznak itt, kihasználva a kedvező táplálkozási lehetőségeket. 
– Az ékfarkú halfarkasokat ilyenkor vonzza a könnyű prédaszerzés lehetősége, hiszen a kisebb madarakat könnyedén ráveszik arra, hogy engedjék el zsákmányaikat  – tette hozzá Gál Szabolcs.

Az ékfarkú halfarkas közepes méretű madár, hossza 38-53 cm, szárnyfesztávolsága elérheti a 102-117 cm-t. Tollazata évszaktól függően változik: felnőtt példányai a költési időszakban világos alsótesttel és sötét felsőtesttel rendelkeznek, hosszú, jellegzetesen hegyes farokkal. A fiatal egyedek barnásabbak, kevésbé kontrasztosak. Hosszú, karcsú szárnyaik segítik gyorsaságukat és manőverezőképességüket, amikor más madarak zsákmányát rabolják el. A felnőtt ékfarkú halfarkas elegáns megjelenésével és repülési képességeivel tűnik ki a levegőben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában