A legszebb balatoni kilátók Somogy megyében

3 órája

Kilátók: 8 varázslatos hely, ahonnan a Balaton panorámája tárul elénk

Somogy megye tele van különleges helyekkel, amelyek egyedülálló látványt nyújtanak a Balatonra és a környező dombokra. Ezeket a kilátókat nemcsak a látványért érdemes felkeresni, hanem mindegyikük érdekes történeteket is hordoz. Fedezzük fel a somogy 8 balatoni kilátóját, és tudjunk meg többet ezekről a különleges helyekről.

Hajdú Marianna

Fotó: Németh András

1. Víztorony, Siófok: a 45 méteres ikon kilátó

Siófok híres víztornya 1912-ben épült, és azóta a város jelképe lett. Az épület eredetileg vízellátási célokat szolgált, de 2012-es felújítása után kilátóként is funkcionál. A különlegessége, hogy egy automatikusan körbeforgó élményközpont található benne, ahonnan 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk. A torony 2023-ban ismét megújult, ahol két látványos kiállítás várja az érdeklődőket. Ez a kilátó nemcsak a magasságával, hanem a modern élményelemekkel is kiemelkedik a balatoni kilátók közül.

2. Kőhegy, Zamárdi: a kilátó, ahol a természet körülölel

A Kőhegy Zamárdi egyik legcsendesebb és legszebb magaslati pontja, ahonnan 219,8 méter magasságból élvezhetjük a Balaton és a somogyi dombok látványát. Az itt található kilátóból szinte az egész Balaton környéke belátható. Érdekesség, hogy a hegy környezete a természet szerelmeseinek valódi paradicsom, hiszen számos túraútvonal vezet el a kilátóhoz, így akár egy hosszabb túra részeként is meglátogathatjuk.

3. Molyhos tölgy pihenőterasz, Szántód: új kilátó, új élmények

A Molyhos tölgy pihenőterasz viszonylag új a balatoni kilátók sorában. Az erdei tanösvénnyel kiegészített kilátó egy 20 négyzetméteres fából készült terasz, amelyről a Tihanyi-félsziget és a Balaton csodálatos látványa tárul elénk. A terasz különlegessége, hogy természetes anyagokból épült, így teljes összhangban van a környezetével. Érdemes egy kellemes sétát tenni a környéken, mielőtt felérünk a teraszra.

4. Hajózástörténeti Látogatóközpont, Balatonföldvár: hajó alakú kilátó

Balatonföldvár kilátója egy valódi különlegesség: a háromszintes, hajó alakú épület nemcsak kilátó, hanem interaktív kiállítótér is. Az épület tetejéről 70 méteres magasságból csodálhatjuk meg a Balaton északi partjának panorámáját, Keszthelytől egészen Balatonakarattyáig. Az alsó szinten egy izgalmas hajózástörténeti kiállítás várja a látogatókat, amely bemutatja a Balaton hajózási múltját és jelenét. A kilátó egy lifttel is rendelkezik, így mindenki számára könnyen elérhető.

5. Kishegyi kilátóterasz, Balatonlelle: kilátás és kikapcsolódás

Balatonlelle Kishegye 2021-ben kapott új kilátóteraszt, amely 20 négyzetméteres fából készült építményként kínál fantasztikus kilátást a Balatonra és a túlpart tanúhegyeire. A terasz mellett játszóteret, pihenőpadokat és tűzrakóhelyeket is találunk, így kiváló helyszín egy családi kirándulásra vagy baráti összejövetelre. A kilátó érdekessége, hogy a környező szőlőültetvények történelmi múltra tekintenek vissza, és a helyi borok kóstolása szintén része lehet a programnak.

6. Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár: az atommag ihlette kilátó

A balatonboglári Gömbkilátó nem szimplán a tó partján magasodik, hanem a környék egyik legnépszerűbb látványossága is. Az acélszerkezetű gömböt Xantus János tervezte, akit az 1958-as világkiállítás modern építményei ihlettek. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a Gömbkilátó a világkiállításra készült, pedig 1963-ban épült, és 1966-ban helyezték át a jelenlegi helyére. A kilátóból 360 fokos panoráma tárul elénk.

7. Sipos-hegyi kilátó, Fonyód: a természet ölelésében

A Sipos-hegyi kilátó Fonyód egyik legnépszerűbb látványossága, amely 1987-ben épült. Innen a Balaton teljes hosszában látható, különösen tiszta időben. Az erdei ösvény, amely felvezet a kilátóhoz, egy tornapályát is rejt, így aktív kirándulóknak is ideális helyszín. Az építmény különlegessége, hogy egy kisebb erdei túra részeként fedezhetjük fel a természet szépségeit.

8. Walko-kilátó, Fonyód: a rejtett kincs

A Walko-kilátó Fonyód egyik kevésbé ismert, ám rendkívül különleges kilátója, amely 1926-ban épült. A löszös domb szélére épült oszlopos építmény egyedülálló kilátást nyújt a Balatonra és a távoli tanúhegyekre. Az érdekessége, hogy a kilátó teljesen megújult, de megőrizte eredeti formáját, így a múlt és a jelen találkozik benne. A kilátó környezetében sétálva a Kripta-villát is meglátogathatjuk, amely szintén egy érdekes történelmi helyszín.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában