2024.10.01. 08:03
Nyarat idéző hangulat várja az ízkalandorokat a Kishegyen
Kinyitják kapuikat október 5-én a legjobb balatonlellei és környékbeli éttermek, cukrászdák és borászatok. Az idei Murci fesztiválon 8 helyszínen 13 étterem, 14 borászat, egy cukrászda és egy pálinkafőzde várja a ízkalandra vágyókat a lellei Kishegyen.
Fotó: Nemeth_Levente
A Kishegyen tartott rendezvényen már újborokat is kóstolhatnak a látogatók. – A kezdetek óta elhozom a boraimat és ma már sok visszajáró vendégem van – mondta Koltai Tamás, szőlősgyöröki borász. – A fesztivál jó lehetőség arra, hogy tovább növekedjen a pincészetünk vendégköre. Elmondta azt is: nála már pohárba kerül a 2024-es Irsai, Királyleányka rizlingszilváni cuvée és az idei pinot noir rosé is.
Extra ízélménnyel és bűnözésmentes desszertekkel készül a rendezvényre a balatonszemesi Béládi cukrászműhely. – Cukor-, tej- és gluténmentes édességeket kóstolhatnak nálunk a vendégek – mondta Béládi Ildikó. A cukrászműhely már harmadik éve vesz részt a Murci fesztiválon, s kínálja a különleges tortaszeleteit.
Tárt ajtókkal várja a betérő fesztiválozókat a Majtényi présház, ahol somogyi alapanyagokból készült ételekkel kényeztetik a vendéget. – Kométa füstölt áruval készítjük el a székelykáposztánkat, de lesz kemencében sült libacomb, birsalmás pezsgős fehér káposzta lellei pirított burgonyával – mondta Konyári Katalin, tulajdonos. Hozzátette: egész évben igyekeznek helyi termelőktől vásárolni.
Irány a Kishegy
A Murci fesztivál annyiban lesz más idén, hogy az iFood Élelmiszerklaszter által életre hívott Ízek, borok, találkozások borvacsorák, - amely Kaposváron óriási sikert aratott - ezúttal a Kishegyre költözik. A kitelepülő éttermek helyi alapanyagok felhasználásával készítik el legjobb fogásaikat. A Fuel by Full-Gas séfje Németh Tamás, akinek szívügye a magyar konyha, ide is különleges ételkreációkat hoz. A füstöt a Hegyi borterasznál kereshetik a vendégek, ahol dacolva az évszakokkal október 5-én is begyújtja a grillt. – Rám jellemző módon a hagyományos magyaros konyhát ötvözöm a grillel és a barbecueval, így esett a választásom a füstölt vadasra szalvétagombóccal és az egyik nagy kedvencemre, a pásztortarhonyára zsírban sült kacsával és vászolyi sajttal – mondta Németh Tamás. Desszertként vargabélest kínál zöld dióval és szilvával az édesszájúaknak. – A Murci fesztivál sok vendéget vonz abban az időszakban, amikor nehezebb megszólítani a vendégeket, mint nyáron – mondta a séf. – Azt is el tudnám képzelni, hogy két naposra nőjön ez a fesztivál egy vasárnapi brunch-csal, amely még több turistát vonzana a térségbe teljes hétvégés programként.
A Murci nem egy tipikus fesztivál, hiszen itt kizárólag a minőség és a gasztronómiai élmény van a középpontban. A Kishegyre október 5-én a helyi és környékbeli csúcséttermek- és cukrászdák hozzák el legjobb fogásaikat. Mellettük élőzene, kézműves vásár, és a legkisebbeket játszóház várja.