Finomság
2024.11.09. 10:30
A hét süteménye: aranygaluska vaníliasodóval
Egy igazi klasszikust, a sütemények Chuck Norrisát hoztuk erre a hétre. Az aranygaluska mindenki kedvence, igaz nem egyszerű elkészíteni, de talán az olvasó is egyetért azzal, hogy megéri a munkát ez a csemege.
Koszorus Rita
Aranygaluska: a sütemények között igazi Chuck Norris.
Forrás: Mindmegette.hu
Hozzávalók
A tésztához:
3dltej
2dkgfriss élesztő
50dkgliszt
1csipetsó
2dbtojássárgája
A szóráshoz:
30dkgdarált dió
15dkgkristálycukor
10dkgolvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
7dltej
1rúdvanília
4dbtojássárgája
6dkgkristálycukor
1ekliszt
A formához:
7dkgvaj
Elkészítés
- A tésztához a tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- A szoba-hőmérsékletű lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot, majd a keverék közepébe egy mélyedést készítünk. Beletesszük a tojássárgájákat és a felfuttatott élesztőt, majd a robotgép alacsony fokozatán addig dagasztjuk, amíg összeáll a tészta. Akkor több részletben hozzádagasztjuk a puha vajat, de mindig várjuk meg, amíg az előző adag vajat teljesen felvette a tészta.
- Ha az összes vajat hozzáadtuk, újraindítjuk a robotgépet, és magas fokozaton 4-5 perc alatt szép hólyagosra kidolgozzuk a tésztát. Ezután áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, meglisztezzük a tetejét is, majd letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
- Ha megkelt a tészta, óvatosan kiborítjuk lisztezett munkafelületre, kézzel ellapogatjuk ujjnyi vastagra, és egy pici pogácsaszaggatóval kis gömböket szaggatunk ki belőle.
- Egy 22 cm kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk. A darált diót és a cukrot összekeverjük.
- A tésztagömböket egyenként beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd meghempergetjük a cukros dióban, és a tortaformába sorakoztatjuk őket. Ha egy szinttel készen vagyunk, jöhet a következő, amíg el nem fogy az összes tészta.
- Ha az egész kész, letakarjuk a tetejét alufóliával (a dió könnyen odakap), majd 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Amíg sül az aranygaluska, elkészítjük a sodót. Ehhez felforraljuk a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival (ha az nincs, akkor vaníliapasztával), majd lehúzzuk a tűzről.
- Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgájákat a cukorral és a liszttel. Apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a vaníliás tejet. Kis lángon egy kicsit besűrítjük, de nem kell annyira, mintha pudingot főznénk.
- Megvárjuk, amíg a kész aranygaluska hűl egy kicsit, majd kézzel kisebb darabokra tépkedjük (nem vágjuk!), a sodóval nyakon öntve tálaljuk.
Forrás: mindmegette.hu
NÉZD MEG VIDEÓN, HOGY KÉSZÜL AZ ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Feliratkozom a hírlevélre