Járványügy Somogyban

2020.06.15. 09:00

A járvány miatt új forgatókönyvet kell kidolgozniuk a cégeknek

A KSH legújabb felmérése szerint áprilisban az ipari termelés nagyságrendje 36,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A járvány miatt számos somogyi vállalkozás a második félévre új forgatókönyvet dolgozott ki.

Harsányi Miklós

Vasvári János, a nagybajomi Vasi Group Kft. ügyvezetője azt mondta: lassultak az építőipari munkák. A koronavírus-járvány kitörése után, áprilisban – az egy évvel korábbihoz képest – közel 25 százalékkal esett vissza a termelés. Cégük – az alvállalkozókkal együtt – csaknem 20 dolgozónak ad munkát.

– A biztonsági szabályok miatt egy helyen csak egy szakipari csoport lehet jelen – mondta. – Ez azt jelenti, hogy egymás mellett nem dolgozhatnak a festők, burkolók, gépészek, kőművesek. A vírus miatt határidős csúszás is előfordul, az egyik orvosi rendelő felújítását két hónappal később fejezzük be, május helyett július elején lesz az átadás.

– Az első negyedévet kibírtuk, de áprilisban már 11 százalékkal csökkent a termelésünk a múlt év azonos időszakához képest – közölte Tajnafői István, a kaposvári Kapos Járműgyártó és -javító Zrt. elnöke. – A koronavírus gazdasági következményei májusban még szembetűnőbbek voltak, mivel akkor 19 százalékos visszaesést mértünk. Talpon maradtunk, de a kiesést az idén nem lehet behozni. Tavaly közel 900 millió forint volt az árbevételünk, idén akár 30 százalékkal is kevesebb lehet.

Alapvetően két ok áll az elmaradás hátterében. A koronavírus-járvány következtében elrendelt korlátozások miatt Olaszországból nem kaptak olyan alapjárművet, melyre Kaposváron szerelték volna a buszfelépítményt. Az utóbbi időben legalább hat gépet kellett volna átvenniük. Tekintettel a körülményekre, a somogyi szakemberek a korábban betárolt készletből dolgoztak. S tetemes kiesést jelentett a hazai járműmegrendelések hiánya is. Tajnafői István kiemelte: még műszaki vizsgára is alig jelentkeztek. Ugyanakkor egy dolgozótól sem váltak meg. Most 59 embernek adnak munkát, sőt június közepétől két új ipari tanulót vesznek fel.

Drámai mértékű a visszaesés

Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: áprilisban közel 45 százalékkal maradt el a rendelésállomány. Az építő- és szerelőiparon kívül az energetikai szektorban is radikális visszaesést éltek át. A legfrissebb összegzések szerint májusban még nagyobb volt a csökkenés, s ez várható a nyári hónapokban is. Az ügyvezető igazgató már annak örülne, ha szeptemberben változna a trend. A cégcsoportnál – a két megyén kívüli társasággal együtt – közel 60 fős leépítés volt. Többnyire a határozott időre felvett dolgozók szerződését nem hosszabbították meg. A vendéglátás és turizmus is komoly kiesést szenvedett el, a koronavírus miatt sorra maradtak el a programok. A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület több mitn tíz éve vesz részt rendezvénybiztosításban, tavasszal hat koncerten és szabadtéri rendezvényen vettek volna részt, s így csaknem egymillió forint bevételtől estek el. Bodó László parancsnok közölte: a pénzt eszközök karbantartására, beszerzésére fordították volna. Ezért több berendezés vásárlása csúszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában