2023.03.26. 11:30
Eltart húsvétig a sonkarazzia
Elkezdődött a tavaszi élelmiszer-ellenőrzés Somogyban is. A revizorok húsvéthétfőig ellenőrzik az üzleteket országszerte. A pénteki ellenőrzésre lapunk is elkísérte a somogyi élelmiszer-vizsgálókat Kaposmérőbe.
Fotó: Lang Róbert
Elkezdődött a tavaszi élelmiszer-ellenőrzés vármegyeszerte; a revizorok húsvéthétfőig az étkezési tojásokat, édesipari termékeket, sonkákat, húskészítményeket, tojásfestékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, borokat és más alkoholos italokat ellenőrzik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban a pácolt, füstölt, nyers sonkákat, hidegkonyhai készítményeket, majonézt, tojást tartalmazó salátákat, sonkatekercseket is vizsgálat alá vetik. A tavaszi ellenőrzést a Nébih koordinálja. A végrehajtásban a hivatal, valamint a vármegyei kormányhivatalok szakemberei vesznek részt. Pénteken délelőtt elkísértük egy ellenőrzésre Bogdán Tibort, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetőjét. A szakember Kaposmérőben a Gazda húsbolt és falatozóban ellenőrizte a füstölt termékeken található címkéket. Arra volt kíváncsi, hogy a sonkán a minőségmegőrzési időt, a tárolási hőmérsékletet, az előállítás módját és a termék megnevezését helyesen tüntették-e fel. A boltban „fellélegezhettek”, az ellenőrzés során minden rendben volt.
– Fontosnak és hasznosnak tartom, hogy rendszeresen ellenőrizzék a boltunkat és más üzletekbe is bekopogtassanak – mondta Komáromi Ferenc, a kaposmérői Gazda húsbolt és falatozó vezetője.
A jó üzletnek hasznára válik
– Minden jó üzletnek hasznos, ha folyamatosan vizsgálják, mert az ellenőrzés igazolja a színvonalat – mondta Komáromi Ferenc. – Sajnos vannak olyan termelők, előállítók, akik nem a megfelelő körülmények között készítik a termékeiket, ezeket is csak rendszeres vizsgálattal lehet szűrni. Azt látom, hogy az eljárás nagyon emberséges. Nem az a céljuk, hogy büntessenek, hanem felhívják a figyelmet az esetleges hiányosságokra – tette hozzá.
A somogyi ellenőrök húsvétig nemcsak az üzleteket és a boltokat keresik fel, hanem a piacokra is ellátogatnak majd. A tavaszi akció célja, hogy a húsvéti felkészülési időszak és az ünnepek zavartalanul teljenek. A családok asztalára kizárólag biztonságos termékek kerüljenek.