2024.01.19. 07:00
Nem minden vendéglő él meg a jég hátán is
Az elmúlt időszakban több étterem is bezárt a Balatonnál. A szakember szerint nem beszélhetünk tendenciáról, mert ahány üzlet, annyi ok húzódhat a háttérben.
Fotó: Németh Levente
Az elmúlt hetekben több jól ismert vendéglátóhely is bejelentette bezárását a Balaton-parton. A kőröshegyi Konyha&Rét a tulajdonos betegsége miatt húzta le a rolót az év végével. Szilvesztertől határozatlan időre bezárni kényszerültek, amíg nem találnak új bérlőt. A balatonszemesi egykori restiből kialakított vendéglátóhely is bezárt, miután 17 évet követően 2019-ben újranyitott a hely.
Sok a nehezítő tényező
Kertész Rezső, a KISOSZ Somogy megyei Szervezetének társelnöke kérdésünkre elmondta: többségében szezonális vállalkozások fejezték be a működést és kerestek több esetben új bérlőt. – Sok kihívás nehezíti a működést. A rendszeres és kötelező adatszolgáltatás, a koronavírus-járvány óta az infláció, az energiaárak emelkedése, vagy éppen a kevés szezonális munkaerő. Sokan 70 évesen döntöttek úgy, hogy eladják vagy bérbe adják az üzleteket, mondta Kertész Rezső. Ha pedig a vendégek nem fizetik meg a megemelkedett költségeket, megkérdőjeleződik, hogy érdemes-e kinyitni.
Jó szezont várnak
Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint, nem rajzolódik ki tendencia. – Volt, ahol betegség miatt zártak be, de olyan is, ahol profilváltás hozta meg ezt a döntést. – Ilyen mindig van, nem érzem úgy, hogy ez probléma lenne, fogalmazott a szakember.
– Az élet minden területén vannak hullámvölgyek és hullámhegyek, nem érzem, hogy völgyben lettünk volna. A tavalyi nem volt a legerősebb év, de én jó szezont várok és az a rengeteg munka, amit a vállalkozások belefektettek, az a sok pénz, ami az uniós és állami forrásokból beletettek, működőképessé teszi a turizmust, fogalmazott Fekete Tamás.
Optimistán áll a jövőhöz Torma Zoltán, a fonyódi Fapipa Étterem tulajdonosa is.
Télen is kinyitnak
– Fonyódon úgy tudom, hogy a legtöbb üzlet ki fog nyitni a soron, csak egy-két üzletcsere lesz, de az is generációváltás miatt. A legnagyobb gondot a működésben a szezonális és szakképzetlen munkaerő hiánya jelenti, mondta a vállalkozó. Azt mondta, sokszor gondot jelent a betanítás és az önálló munkavégzés is kézilányok és takarítónők esetében. Ennek ellenére jó szezont várnak, sőt már februárban is kinyitnak. – A Fonyódi Kolbászfesztiválra kinyitunk, ami eddig kellemes csalódás volt, mert napos időben sokan lejönnek a kikötőbe és betérnek hozzánk is, mondta Torma Zoltán.
Jó bevétel csúszhat be a kasszába
A téli forgalom pont olyan, mint egy évvel korábban, mondta kérdésünkre Balla György, a balatonmáriafürdői Port étterem tulajdonosa. – Családi vállalkozásunk már sok válságot és szép nyarat megélt, szerintem minket ez a válság nem fog olyan mélyen érinteni, mint a szezonális helyeket, tette hozzá. Az éven át nyitva tartó éttermen kívül szobák és panzió is működik, így több lábon állnak. Balla György arra számít, hogy még kitart a tél, hiszen a jeges Balaton sok turistát vonz. – Ha még be is fagyna és lehetne korcsolyázni, még tökéletesebb lenne, tette hozzá a vállalkozó.