Polgármesteri tájékoztató

2024.05.27. 19:30

Csaták helyett építés: több mint 100 milliárd forint fejlesztés valósult meg

Több mint 100 milliárd forintos fejlesztés valósult meg Somogyban az elmúlt tíz évben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). Erről Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár beszélt a vármegyeházán szervezett polgármesteri tájékoztatón. Ebből a pénzből 395 helyszínen történt valamilyen fejlesztés.

Marosi Gábor

A polgármesterek hatékony együttműködése nélkül nem épülhettek volna a térségben bölcsődék, óvodák, aszfaltozott utak és ipari parkok, hangsúlyozta beszédében Oláh Gábor. – Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az évek során mindig támaszkodhattunk az önök szakértelmére, tiszteletben tartva és egymáshoz közelítve a különböző nézőpontokat – mondta a helyettes államtitkár. – Ezt a célt tűztük ki a TOP Plusz megvalósítása során is, ahol lehetőség nyílik majd arra, hogy energiánkat, szakértelmünket és erőforrásainkat olyan kezdeményezések felé irányítsuk, melyek közösségünk jövőjét alakítják. A TOP Plusz nemcsak a finanszírozásról és a projektekről szól, hanem a hagyatékteremtésről is, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyjunk a vármegye életében – emelte ki Oláh Gábor. 

A helyettes államtitkár hozzátette, a csatatereken át nem vezet út az élhető jövőbe. A jövő a felépülő otthonokban, a bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban van, nem pedig a porig rombolt, kiégett településekben. Biró Norbert, a somogyi közgyűlés elnöke beszédében arról is beszélt, a területfejlesztési feladatok során példaértékű volt a vármegyei önkormányzat és a települések közötti együttműködés. 

– Sok esetben konzorciumi partnerként vettünk részt, a területfejlesztési irodánk a pályázatok megírásában, menedzselésében is támasza volt a somogyiaknak. – Büszkék vagyunk a közösen elért eredményekre, arra, hogy a TOP és TOP plusz során már több mint 100 milliárd forint fejlesztési pénz érkezett Somogyba – tette hozzá. 

Többmilliárdos fejlesztést terveznek a következő évekre

A somogyi fejlesztésekért a településvezetők nevében Karsai József kadarkúti és Vargáné Balatincz Krisztina kelevízi polgármester mondott beszédet. 
– Polgármester kollégáim munkája által Somogyország az elmúlt években csak gyarapodott, szépült, fejlődött – mondta Karsai József. A kadarkúti településvezető érdeklődésünkre kiemelte, az elmúlt öt évben több mint egymilliárd forint területfejlesztési forrás érkezett a városba. Felújították az Akác vendéglőt, jelenleg is zajlik a művelődési ház energetikai korszerűsítése, néhány utcában járda és csapadékvíz-elvezető rendszer felújítását végezték. Szeretnének sportcsarnokot és tanuszodát építeni, a beruházás 3 milliárd forintos kormányzati támogatással és működtetéssel valósulna meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában