Szezonnyitó

2024.05.28. 18:15

Próbavásárlásra és ellenőrzésekre számíthatnak a balatoni büfékben

A balatoni vállalkozók nyáron próbavásárlásra és a jövedéki termékekkel kapcsolatos ellenőrzésekre is számíthatnak: a Kereskedő és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (Kisosz) keddi szezonnyitó rendezvényén erről is szó esett, melyen csaknem 50-en vettek részt.

Harsányi Miklós

Fotó: Németh Levente

A somogyi kormányhivatal valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai tartottak előadást a rendezvénye.

 – Célunk, hogy tagjaink első kézből, a szakemberektől közvetlenül tájékoztatást kapjanak a legfontosabb szakmai tudnivalókról – mondta Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke. – A revizorok főidényben a nyugta és a számla ellenőrzésén kívül az alkalmazottak bejelentését is megnézik. Egy bizonyos: az építőipari cégeken kívül a szálláshely-szolgáltatóknál, illetve vendéglátóhelyeken júliusban, augusztusban szinte bármikor megjelenthetnek az adóhatóság munkatársai. Bár a NAV Adótraffipaxon hétről hétre feltüntetik, hogy melyik szakterületeken indítanak akciót, ettől függetlenül alkalmi ellenőrzésekre is folyamatosan számítani lehet. Az is előfordulhat, hogy más vármegyékből érkeznek majd revizorok.

A fogyasztóvédelmi szakemberek is ellenőrzéseket folytatnak, a próbavásárláson kívül a mérlegek és a mérőeszközök hitelesítését is vizsgálhatják. Kertész Rezső hangsúlyozta: aki vét a szabályok ellen, komoly szankcióra számíthat. Az egyik munkaügyi bírság tétel alsó határa a közelmúltban még 30 ezer forint volt, most minimum százezer forintot is fizethet a figyelmetlen vállalkozó. Az NTAK-adatszolgáltatási kötelezettségek betartását is nézik, amelyek azokra a vállalkozásokra vonatkoznak, ahol az éves forgalom meghaladja a nettó 12 millió forintot. Szó esett arról is, hogy mivel az idén tovább tart az iskolai oktatás, így egy héttel rövidebb lehet a szezon.  

 –Vannak olyan balatoni vendéglátóhelyek, ahol még zajlik a dolgozói létszám-feltöltés, a szakácsok és a konyhai kisegítők mellett felszolgálókra is szükség van – hangsúlyozta Kertész Rezső. – A somogyiakon kívül az ország távolabbi részeiből, Borsodból és Békés vármegyéből is jönnek alkalmazottak. 

Borítóképünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában