A toponári iskolában biztosítja az idén is a város a nyári napközit

2024.07.05. 14:00

Öt hétig a játék a tananyag

Öt héten át várják a gyerekeket a toponári iskolában. Évek óta hagyomány, hogy a kaposvári tanulóknak nyári napközit szerveznek ott. Sok gyerek itt tölti a szün­idő nagy részét, amíg szüleik dolgoznak.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Mozog mindkét keze – mutatta az egyik táborozó azt a bábot, amelyet Csíkvár Tímea segítségével készített. A Bábszíntér művészeti titkára papírból és színes ruhákból bohócot alkotott a gyerekekkel a toponári nyári napköziben. Az iskola másik termében a társasjátékok kerültek elő, de amint kisütött a nap, már mentek is ki az udvarra kidobózni a gyerekek. Előkerültek a labdák, hamar megteltek a mászókák. 

– Én már háromszor voltam itt és öt héten át leszek idén, a jövő héten jönnek a barátaim, már nagyon várom őket 

– mondta el Szabó Erik. Hozzátette: augusztusban a messze lakó Tündi mamánál egy hetet tölt el húgával. 
Igali László is több hetet tölt a toponári iskolában.
– Négy hetet vagyok a napköziben, Balatonra nem szoktunk menni, de van otthon medence, amiben tudok fürdeni – mondta el a szeptembertől harmadikos Gárdonyi-iskolás tanuló.

Amikor az idő engedi, szabadtéri játékokkal múlatják az időt

Szabó Liliánának a mentős program tetszett a legjobban.
– Megmutatták, hogyan kell valakit újraéleszteni, és hogy milyen törések vannak – mesélte a napközis, aki egy hetet tölt a napköziben. 
A táborban az alsó tagozatosok vannak többségben, sok gyerek érkezett a Gárdonyi-, a Kinizsi- és a Rákóczi-iskolából. – Próbáljuk mozgásos és kézműves programokkal színessé tenni a nyári vakációt – mondta el Bánhegyi Tímea, a tábor heti vezetője. – Kedden bábot készítettek, a jövő héten pedig agyagozás lesz. Szerinte fontos, hogy a gyerekek a nyarat ne elsősorban tanulással, hanem aktív kikapcsolódással, élményszerzéssel töltsék. 
A gyerekeknek a napi háromszori étkezést is biztosítják.
– Hétfőn bolognai spagetti volt, ami nagyon ízlett, kedden tökfőzelék, na azt nem igazán szeretem – mondta el az egyik tanuló. A tapasztalatok szerint a kelt tészták a legkedveltebbek, de dinnyéből és barackból sem szokott maradni. 
 

LANG7938
Fotó: Lang Róbert

Augusztusig vigyáznak a gyerekekre

Idén július elsejétől augusztus másodikáig, öt héten át biztosítja a város a nyári napközit. Bánhegyi Tímea, a nyári napközi heti vezetője elmondta: négy csoportban nyolcvanöt gyerek van a táborban.
– Sokan végig maradnak, mert szüleik nem tudnak ennyi időre szabadságra menni vagy nincsenek nagyszülők és nem mindenki tudja a több hetes tábori díjakat kifizetni – tette hozzá. – A városban két megálló van, onnan hozzák ki busszal a gyerekeket az iskolába, de lehetőség van arra is, hogy kivigyék a szülők Toponárra a táborozókat. A gyerekekre pedagógusok, pedagógus asszisztensek vigyáznak. A kaposvári önkormányzat több évtizede biztosítja az iskolásoknak az ingyenes nyári napközit, ahová hetente száz diákot várnak. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában