Komoly bírságok és szoros határidők

2024.07.05. 13:33

Fokozódik a fellépés: csak 5 nap a haladék és elbontják az illegális stégkapukat

A Balatonnál újabb lépéseket tettek az illegális stégkapuk és stégek felszámolására. A tulajdonosoknak mindössze 5 napjuk van a bontásra, különben mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Hajdú Marianna

Fotó: Nemeth Levente Foto

A veszélyt jelentő, szabálytalanul elhagyott horgászkarók és illegális stégek felszámolásának tavalyi megkezdése után idén a szabálytalan stégkapuk felszámolása is előtérbe került a Balatonnál. 

Felszólítások és jogszabályi háttér

Az elmúlt időszakban felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon is, amelyek arra figyelmeztették a tulajdonosokat, hogy öt napjuk van az elbontásra, különben a vízügy teszi meg azt a tulajdonos költségén. A jogszabály értelmében a közterületről a tóba vezető lejárót annak sem szabad lezárnia, akinek van engedélye stéglétesítésre és azt az engedély által meghatározott helyre és méretben építette meg.

Németh Tímeától, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársától megtudtuk, hogy a felszámolási döntéseket több jogszabály alapján hozták meg, ilyen például a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény és a Balaton és a parti zóna nádasainak védelméről szóló kormányrendelet.

További ellenőrzések és határidők a Balatonon

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – anyagi és személyi kapacitásainak függvényében – tervezi, hogy minél több helyszínen ellenőrzéseket végezzen. A céljuk az, hogy a víziállások kialakítása szabályos legyen és azok engedéllyel rendelkezzenek.

Mint megtudtuk, a felhívások folyamatosan kerülnek ki a stégekre, a vízügyi igazgatóság partőrei által. Felépítményes víziállás szinte mindenhol előfordul a Balatonon, nincsenek körülhatárolható gócpontok. A tulajdonosok jellemzően két hét türelmi időt kapnak a szabályossá tételre vagy az önkéntes bontásra, míg a stégeken elhelyezett elzárások és kapuk eltávolítására öt nap a határidő.

Az engedélyek ellenőrzése és bírságok

A tulajdonosoknak – ha nem biztosak benne, hogy építményük engedéllyel rendelkezik-e – lehetőségük van egyeztetni a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségével e-mailen, telefonon vagy személyesen. Az engedélyezéssel kapcsolatos teljes körű tájékoztató elérhető a vízügyi igazgatóság honlapján.

Amennyiben a tulajdonosok nem tesznek eleget a bontási felszólításnak, számolniuk kell az aktuális bontási, hulladékeltávolítási és ártalmatlanítási költségekkel, amelyeket a vízügyi igazgatóság áthárít rájuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában