Diákok, indul a meló!

2024.06.13. 08:49

Sok 18 év alatti fiatal nem csak a Balatonnál dolgozna

Szinte nincs olyan munkakör, ahová ne keresnének a nyári időszakra diákokat. Vannak, akik az egész szün­időt végigdolgozzák, mások csak egy hónapot szeretnének munkával tölteni. Június 17-től önkormányzati diákmunkára is lehet jelentkezni.

Góz Lilla

Fotó: Csapó Balázs

Míg más fiatal pihenéssel tölti a hétvégét, Ferenczi Zsombor munkával. – Tizennégy éves korom óta, három éve dolgozom a desedai büfében, iskolaidőben hétvégente, nyáron minden nap – mondta el a tizenhét éves fiatal. Munkaköre szerint ha kell felszolgál, hamburgerhúst süt, keni a velős pirítóst. – Nagyon szeretek itt dolgozni, jó a csapat és nem kell a szüleimtől pénzt kérnem, megvan a munkabérből a zsebpénzem – mondta el a fiatal.

Sok az érdeklődő a somogyi iskolaszövetkezeteknél, de a legnagyobb rohamra június 20-a után lehet számítani, mikor véget ér a tanév. – A Balaton partján keresnek szobalányokat szállodákba, büfékbe konyhai kisegítőt, pincért vagy szakácsot, sok multiáruházban pénztárosra, árufeltöltőre van szükség – mondta Dakó Roland, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője. Hozzátette: Kaposváron a nagyobb vállalatok a nyári szabadságolások idejére keresnek fiatalokat betanított munkára. 

– Az órabérek 1700 forinttól indulnak, azt tapasztaljuk, hogy több a 18 év alatti munkát kereső fiatal, mint a felnőttkorú, utóbbiakat viszont jobban preferálják a munkaadók – emelte ki Dakó Roland. Azt is elmondta, nyaranta több ezer somogyi diáknak tudnak munkalehetőséget kínálni. 

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 135 millió forintot biztosít a kormány bértámogatásra. A diákok a programban az idén is két típusú önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott munkára jelentkezhetnek. 2023-ban Somogyban 296 munkáltató támogatásával 1055 diák foglalkoztatása valósult meg, míg az idén rendelkezésre álló 135 millió forint minimum 675 fiatal foglalkoztatását teszi lehetővé. Az előző évben a diákok túlnyomó többségét, 62,2 százalékát az önkormányzatoknál és intézményeinél foglalkoztatták. Közleményükben kiemelték: vármegyénkben a területi munkaerőpiaci sajátosságokat szem előtt tartva külön figyelmet kap a Balaton-parti régióhoz kapcsolódó és a turizmus-vendéglátás területén tapasztalható munkaerőhiány enyhítése. 

Az önkormányzati diákmunka esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható, ebben az esetben a munkáltató bértámogatásként a munkabér összegének 100 százalékára jogosult legfeljebb két hónap időtartamra. A támogatás megállapításánál a havi munkabér szakképzettséget igénylő munkakör esetében 244 ezer 500 forint. A mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás, és az erdőgazdálkodás területén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 százalékát kapják meg a munkáltatók legfeljebb két hónap időtartamra. A program 2024. június 17-től augusztus 31-ig tart, a fiatalok június 17-től regisztráltathatják magukat és a munkát július 1-jén kezdhetik. Az augusztus végéig tartó program részletei a munka.hu oldalon olvashatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában