Busz

2024.07.26. 11:32

Csak munkakörülményeik jelentős javulása hűtené kissé a buszoskedélyeket

Újabb buszos sztrájk lehet a láthatáron, ha a Volán nem biztosítja a hőség elleni védelmet a dolgozóinak, jelent meg a hír a sajtóban. A Kaposvárról indult szakszervezeti vezető azonban mostanra lehűtötte a kedélyeket, és lapunknak pontosított: figyelmeztető felvonulásra gondoltak, de az is csak a nyár végére lehet esedékes.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A nagy panorámaüveg mögött 50 Celsius-fok is lehet, nem könnyű így buszt vezetni órákon át. Az a buszvezető, aki nem biztos abban, hogy a munkáját balesetmentesen el tudja látni a hőterhelés miatt, az arra az időszakra, amíg regenerálódik, szüntesse be a munkát: szóljon a termelésirányításnak, hogy nem érzi jól magát, és mennyi időre van szüksége – javasolta Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke. 
Az ország több területéről jeleztek ásványvíz-ellátási problémákat vagy a szódagépek üzemzavarát, a pihenőhelyek hűtését biztosító klímaberendezések több hónapos hibáját, illetve a buszokon a klímák hatásfokproblémáit – vetette fel a szakszervezet. Kérdésünkre elmondta, hogy Somogyból nem érkezett bejelentés, de ott fegyelmezettek a sofőrök. Tudja, mert több mint két évtizedig volt ott szakszervezeti vezető, és megoldotta a formaruha-könnyítés szabályait a kánikulában. Szerinte sok függ attól, hogy a területi vezetés mennyi figyelmet szentel a problémának, és nem nyár közepén kell kapkodni, hanem felkészülni a helyzetre. 
Minden telephelyükön biztosítják a megfelelő védőitalt munkavállalóik számára, válaszolta a felvetésekre a Volánbusz, és hangsúlyozták, hogy sürgősségi eljárás keretében kezelik a pihenő- és telephelyek klímaberendezéseinek javítását. Azt elismerték, hogy

az elmúlt időszakban a citromlé megrendelésében sajnos valóban voltak fennakadások, éppen ezért a társaság saját hatáskörbe vette a beszerzést.


Dobi István szerint augusztus végéig gyűjtik a tapasztalatokat a munkakörülményekkel kapcsolatban, és szeptemberi ülésükön döntenek a következő lépésről. Ha nem lesz látványos javulás, akkor vonulásos demonstrációt szerveznek, de ez attól függ, hogy a munkáltató addig hogyan rendezi a problémákat. 

A Volánbusz tavaly közölte, hogy 2018 óta Somogyban a 231 busz több mint egyharmadát lecserélte. Az új járművek Kaposvár, Siófok, Nagyatád, Barcs és Marcali vonzáskörzetében álltak forgalomba, és mind légkondicionáltak. 


 

 

Béres Attila (Bodrog): 
Berek Istvánné (Juta): 

 

Horváth József (Kaposfő)

 

– Nagyon ritkán ülök buszra, általában Kaposvárra utazom a falumból, és aztán vissza. Számomra megfelelő hőmérséklet van az utastérben, elmondhatom, hogy engem egyáltalán nem zavar a meleg. Buszsofőrt még nem hallottam panaszkodni, de az is igaz, hogy én általában hátra megyek, és ott foglalok helyet. 
 
– Általában hetente utazom távolsági járattal, és nem vagyok elégedetlen. A légkondi hatását azonban nem érzem a buszokon. Ha elhúzzák az ablakot, akkor meg elég nagy a huzat, ha megáll egy közlekedési lámpánál a busz, akkor leveri az embert a víz, de ennek ellenére összességében nem elviselhetetlen a meleg. – Havonta általában háromszor-négyszer vesszük igénybe a buszközlekedést, olyankor összesen harminc kilométert teszünk meg átlagban. A buszokon szerintem elfogadható a hőmérséklet, nincs rá panaszunk. Most velünk van a másfél hónapos kisgyermekem is, de egyelőre rajta sem látjuk, hogy melege lenne a járaton. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában