Egy éven belül kezdődik az autópályák bővítése és az új utak építése

2024.07.05. 11:08

Somogy megyét is érintő közlekedési fejlesztések indulnak jövőre: plusz sávokat kap az M7

Az MKIF Zrt. 2025-ben nekilát az autópályák és más gyorsforgalmi utak bővítésének és építésének. Az M7-es autópálya kétszer három sávosra bővül.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert

Izgalmas hírekkel szolgált az MKIF Zrt.: 2025-től kezdődően nagy változások elé néz közlekedésünk. Az új gyorsforgalmi utak építése mellett az M7-es autópálya bővítését is tervezik, amelyek jelentősen megkönnyítik majd az utazást. Az MKIF Zrt. kommunikációs igazgatójától, Szimicsku Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a fejlesztési időszak 2025-től 2034-ig tart majd. 

Elsőként az M1-es autópálya bővítése kezdődik meg 2025 szeptemberében. Az M0 és Concó pihenő között négy év alatt készül el a 2x3+ITS sáv, de 2027-2028-ban már az M7-es bővítése is elindul, és ezzel egyidőben az M200-as út építése is megkezdődik Komáromtól Székesfehérvár felé” – mondta Szimicsku László.

Az M7-es autópálya bővítése során az M0 és Szabadbattyán között 2x3+ITS sávot alakítanak ki mindkét oldalon, míg a Szabadbattyán és Balatonvilágos közötti szakaszon 2x2+ITS sáv lesz. 

De mi is az az ITS-sáv? Az ITS-sáv egy teljes értékű üzemi-leállósáv, amely normál esetben 3 méter széles, de most 3,75 méterre bővítik. Ez egy digitálisan szabályozható sáv lesz, amely szükség esetén megnyitható és használható lesz, például dugók vagy balesetek esetén. 

 

„Az M7-en, Budapest és Szabadbattyán között akár oda-vissza is használható lesz ez a sáv, így gyakorlatban négy sávos forgalom is lehetséges lesz” – tette hozzá Szimicsku László.

A fejlesztési időszak alatt az MKIF Zrt. 299 km gyorsforgalmi utat bővít és 278 km új pályát épít. Az új út, az M200-as, amelynek építése 2027-ben indul, Komáromtól Székesfehérváron át Sárbogárdig vezet majd, majd M8 néven Kecskemétig fog húzódni.

Ezek a fejlesztések nemcsak a közlekedés gyorsaságát és kényelmét javítják, hanem hozzájárulnak a közlekedés biztonságához is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában